Erdő Pétert is vendégül látja az Ars Sacra Fesztivál hetében a Párbeszéd Háza

Szeptember harmadik hetében immár 13. alkalommal rendezik meg az ország legrangosabb szakrális művészeti ünnepségsorozatát, az Ars Sacra Fesztivált. A Párbeszéd Háza kötetbemutatókkal, barokk zenei ősbemutató koncerttel, költői estekkel, kiállítással, performansszal és zengő meditációval várja az érdeklődőket szeptember 13. és 22. között. A programsorozat nyitányaként, a Katolikus Budapest című könyvsorozat harmadik, illetve negyedik kötetének bemutatója alkalmából Erdő Péter bíboros és Tarlós István főpolgármester is a Párbeszéd Házába látogat.

A XIII. Ars Sacra Fesztivál mottója – „Legyenek mindnyájan egyek.” (Jn 17,21) – különösen jól illeszkedik a Párbeszéd Háza hitvallásához. A magyarországi jezsuiták Horánszky utcai lelkiségi és kulturális központja ezúttal is mindenki előtt nyitva áll. Az Ars Sacra Fesztivál keretében rendezett, ingyenesen látogatható programokon a legkülönbözőbb művészeti ágak képviselőinek biztosít lehetőséget a közönséggel való találkozásra.

„Nem érthetjük meg egy város lelkét, ha nem ismerjük az ott élők hitét” – vallja Erdő Péter bíboros, aki szeptember 13-án délután lesz a Párbeszéd Háza vendége. 17 órától Tarlós István főpolgármesterrel együtt mutatják be a Katolikus Budapest című könyvsorozat harmadik, illetve negyedik kötetét, amelyek a főváros oktatástörténetének századain kalauzolják végig olvasóikat. Ugyancsak 13-án, 18 óra 30 perckor lesz Pituk József festőművész Áttűnik ott az egy című kiállításának megnyitója a Faludi Galériában.

Aki szeptember 15-én este látogat el a Párbeszéd Házába, egyházzenei kuriózumot hallhat. A 18 órakor kezdődő hangversenyen mások mellett Tomasso Guzzo, Wohlmuth János és Koseck Michael darabjai hangoznak majd el, közreműködik az Encuentros együttes. A zömmel XVIII. századi, soproni, győri és pannonhalmi forrásokból származó zeneművek átiratát Sylvia Leidemann argentin-magyar származású karnagy és csembalóművész adta közre.

Szeptember 16-án a Parastudio Küzdelem című performanszát izgulhatják végig a Párbeszéd Háza vendégei. Az előadás alapját Dosztojevszkij Koldusfiú és Dylan Thomas Küzdelem című novellája adják. Két idősík, két kultúra, társadalmi környezet, emberkép, felfogás. Ha a küzdelem sikerrel jár, a két kamasz főhős – Dosztojevszkij koldusa és a Dylan Thomas költője – a szemünk előtt, a játékban találkozik majd, ígérik az alkotók.

Szeptember 17-én Bellarmin Szent Róbert A hét igéről, melyet Krisztus a kereszten kimondott című könyvét mutatják be a Házban. A XVI. századi jezsuita szerzetes, bíboros, egyháztanító Jézusnak az emberi élet végső és legfontosabb kérdéseivel kapcsolatos tanításait fejti ki elmélkedésében. A kötetet Alácsi Ervin János fordító, Kocsi Lajos és Laki Zoltán szerkesztők mutatják be. Az est házigazdája Sajgó Szabolcs SJ.

Sajgó Szabolcs atyát másnap, szeptember 18-án Tuzson-Berczeli Bernadett és Szőnyi Szilárd kérdezi majd költői ars poeticájáról és hivatásáról. A Minden EGY – az ihlet forrása, a hivatás gyökere című esten Dunai Tamás színművész működik közre.

Szeptember 20-án és 21-én zengő meditációra hívják az érdeklődőket. A két transzcendens út találkozására épülő program során a hagyományos csendes szemlélődő imádságot úgynevezett hangfürdővel kötik össze. A résztvevők gongok, hangtálak és más hangkeltő eszközök, hangszerek hangfolyamában merülhetnek el Hajnal Gergely, Jenei Kornél és Páli Tibor hangkeltők vezetésével.

Szeptember 22-én, az Ars Sacra Fesztivál Horánszky utcai zárásaként Boráros Imre színművész verses-zenés irodalmi előadóestjének ad otthont a Párbeszéd Háza. A műsorban Gágyor József, Gál Sándor, Gyüre Lajos, Mécs László és Tóth László Istenről, valamint hitről, emberségről, lélekről szóló versei hangoznak el zenei kísérettel.

A teljes programkínálat elérhető az Ars Sacra Fesztivál weboldalán és országszerte a Papageno magazin Ars Sacra különszámában.

Frissítve: 2019. szeptember 09.