Európai és afrikai jezsuiták egyedülálló javaslata a migránsválság kezelésére

Afrikai és európai jezsuiták nemrég közös levelet intéztek az Európai Unió elnökségéhez, melyben aggodalmukat fejezték ki a migránsválság, illetve annak kezelése miatt. Mint a német és osztrák rendtartomány provinciálisa, valamint a fekete földrész és Madagaszkár jezsuita konferenciájának elnöke (képünkön) fogalmaz, „a bevándorlók egy probléma tünetei, és nem maga a probléma”. Az aláírók ezért szorosabb együttműködést szorgalmaznak Európa és Afrika között az illegális migráció visszaszorítására.

A jezsuita elöljárók leszögezig, hogy sokkal több figyelmet kellene fordítani a jelenséget kiváltó okokra, azon belül is különösen az illegális pénzmozgásokra. „Jelenleg több pénz áramlik ki Afrikából – agresszív adóelkerülés és pénzmosás formájában – törvénytelen utakon, mint amennyi fejlesztési segély és közvetlen külföldi befektetés összesen érkezik a földrészre” – jelentette ki Agbonkhianmeghe E Orobator SJ, az afrikai jezsuiták konferenciájának elnöke.

„Ha Európa támogatná az afrikai  kormányokat, hogy gátat vethessenek ezen források kiáramlásának, az afrikai országok sokkal nagyobb összegeket fordíthatnának az infrastruktúrára, az oktatásra és az egészségügyi ellátásra. Ez hosszú távon az afrikaiakat a szülőföldjükön marasztalná, és végső soron csökkentené illegális migráció mértékét” – vonják le a következtetést a jezsuita vezetők. (Német részről Johannes Siebner, Ausztriából pedig Bernhard Bürgler.)

A teljes levél itt elolvasható.

Frissítve: 2021. április 08.