Európai skolasztikusok találkozója

A 2018 augusztusában megrendezett EJIF (európai jezsuita skolasztikusok találkozója) témája a kommunikáció, és különösen az interneten való jelenlét volt.

A 17 provinciából összegyűlt 24 fiatal jezsuita között ott volt András Csaba SJ is, az alábbiakban az ő beszámolóját idézzük.

Idén augusztusban részt vehettem az európai képzésben levő jezsuiták találkozóján (EJIF).  Tizenhét provinciából huszonnégyen gyűltünk össze Rómában, hogy megosszuk tapasztalatainkat, barátságokat kössünk és elmélyüljünk egy előre kiválasztott témában. Egyre inkább tapasztalom annak fontosságát, hogy más gondolkodásmódokat és kultúrákat megismerjek. Ezáltal kiléphetek a magam zárt rendszeréből, és egy nyitottság, elfogadás, kíváncsiság alakul ki bennem, ami egy nagy belső szabadságot ad a különbözőségek befogadásában.

A téma a kommunikáció és az interneten való jelenlétünk volt. A vezérelv, ami mentén haladtunk, hogy manapság a legtöbb embert az interneten keresztül lehet elérni. Szükség van ehhez egy perspektívaváltásra: el kell felejtenünk, hogy a közösségi médiában működnek a hagyományos szerepek, ahol a teljes igazság birtokosaként megmondjuk „a frankót”. Az internet világában mindenki egyenlő, bárki hangot adhat véleményének, ezért a kommunikációnknak is ehhez kell igazodnia. Ebben egy nagy lehetőség rejlik, mert megnyithatja az Egyházat, hogy ne csak egyoldalúan hirdesse a krisztusi tanítást, hanem párbeszédbe lépjen az egyházi berkeken kívül eső világgal, megtanulja meghallani problémáit, örömeit és kihívásait. Egy belső megújulásra hív minket: szakítani a túl egyházias nyelvezettel, amit a ma embere már nem ért, és kialakítani egy olyan kommunikációt, ami egyszerű és élet-ízű. Jezsuitaként is ösztönöz, hogy Szent Ignác hagyatékát, lelkiségét, hogyan tudom úgy kommunikálni, hogy az valóban el tudjon jutni a hallgatóhoz, és segíteni tudja őt.

A különböző előadások és megosztások egyaránt lelkesítettek. Ennek egy szeletét emelem ki. Egy lengyel skolasztikus, Daniel Wojda SJ tapasztalatát, aki három évvel ezelőtt érezte, hogy segítenie kell azoknak, akik elvégezték a lelkigyakorlatokat, de nem tudták, hogyan tovább. Az elején hetente online rózsafűzért vezetett, utána meditációkat kezdett el kísérni, ami mostanra szépen kinőtte magát. 15 önkéntessel dolgozik együtt (grafikus, zenész, pszichológus stb.), akikkel hétről-hétre előkészítik az imagyakorlatokat, az exament és egyéb frappáns videókat, amelyek egyes „szentignáci témákat” dolgoznak fel. Ami a legjobb, hogy ennek nyomán imacsoportok is születtek, ahol imatapasztalataikat oszthatják meg egymással. Mindegyik előadó kiemelte, hogy valahol el kell kezdeni, és utána majd minden szépen kialakul, de ehhez meg kell tenni az első lépést. Ahogy Ferenc pápa mondta találkozónk résztvevőinek: ehhez „bátorság kell, elindulni a perifériák felé… és erős térdekre van szükség az imához”.

 

Frissítve: 2018. augusztus 31.