Ismét várják a lelkigyakorlatozókat a Manrézába

Kedves Manréza Barátaink!

Legutóbbi levelünkben arról adtunk hírt, hogy a Manréza 2019. áprilisától felújítás miatt átmenetileg zárva tart majd. Szeretnénk most néhány újabb információt megosztani arról, hogy mi is történik velünk itt Dobogókőn.

Ami a legfontosabb: év végéig újra tartunk lelkigyakorlatokat a Manrézában.

Honlapunkon ezek egy része már látható is, és a megszokott regisztrációs felületen várjuk is a jelentkezéseket. Elsősorban szerda estétől vasárnap délelőttig tartó programokat kínálunk, hogy a rövidebb jelentkezési határidő se okozzon nehézséget. Esetleges hosszabb lelkigyakorlatokra egyéni megbeszélés alapján továbbra is van lehetőség. Szeretettel várjuk a lelkigyakorlatozókat és – a közeli időpontokra tekintettel – kérjük, hogy elcsendesedni vágyó ismerőseik körében is adják tovább a hírt.

Erre az időszakra várjuk önkéntesek, esetleg egy munkatárs jelentkezését is a ház körüli takarítási, étkezés-előkészítési teendők gördülékenyebb ellátása érdekében.

Korábbi munkatársaink közül Berta kézsérülésével bajlódik, Zoli és Tünde pedig a Ház kényszerű leállása miatt máshol talált munkát. Jelentkezni a Manréza elérhetőségein, elsősorban e-mailen lehet.

Amint korábban is szokásban volt a nagyobb létszámú lelkigyakorlatokon, a következő időszakban is számítunk a lelkigyakorlatozók segítségére is a ház körüli feladatok elvégzésében.

Jezsuita közösségünk szeptembertől új taggal gyarapodik. András Attila Miskolcról kerül hozzánk, hogy a lelkigyakorlatok kísérésében és a fejlesztési tervek megvalósításában kamatoztassa sokféle tehetségét. Isten hozott minálunk!

Maga az építkezés még nem kezdődött el. Az első nekifutásunk megbicsaklott, amikor a tervezettnél kétszer drágább kivitelezői ajánlatok befutottak. Ez minden előzetes óvatosságunk ellenére is váratlanul ért bennünket. Alaposabb újratervezésre volt és van szükség, ami azonban most lehetővé teszi, hogy a házat addig is, átmenetileg, ismét használatba vegyük.

Mit is érint a felújítás? Elsősorban a Lelkigyakorlatos ház és a Rendház fűtési rendszerét, ami az elmúlt években egyre megbízhatatlanabbá vált, és gyakran képtelen volt kifűteni az épületeket. A Lelkigyakorlatos ház továbbá külső hőszigetelést kap, belül a hálószobák között hangszigetelés épül ki, a földszinti megérkező tér mellé költözik az iroda, létrejön egy kisebédlő, és a korábbi felújításokból eddig kimaradt 300-as szobák is megújulnak. Itt két beszélgetőszoba kialakítását is tervezzük.

Viszonylag kisebb átalakításokról van tehát szó, amelyek azonban lehetőséget adnak arra, hogy házunk elérje az elmúlt évek kisebb-nagyobb átalakításai során részben már megálmodott formáját, és a korábbinál jóval kedvezőbben üzemeltethető legyen.

Bár az elmúlt hónapokban a különböző helyszíneken, más lelkigyakorlatos házakban tartott Mobil Manréza lelkigyakorlatokon is sok örömteli találkozást hoztak, várakozással nézünk a következő hetek, hónapok elébe, és reméljük, hogy minél több ismerős és új arcot köszönthetünk lelkigyakorlatainkon!

A Manréza jezsuitái és munkatársai nevében is:

Lukács János SJ

Frissítve: 2019. szeptember 04.