„Fél lábbal a levegőben” – interjúkötet készült Kiss Ulrich jezsuitával

Élete első felében azt kereste, hogyan lehet jó vezető. A második felében azt, hogyan legyen jó jezsuita. Melyiknek mi a titka? Kiss Ulrich SJ mesél az életéről a Jezsuita Kiadónál nemrég megjelent „Fél lábbal a levegőben” című interjúkötetben. Beszélgetőpartnere: Bethlenfalvy Gábor.

Kiss Ulrich 1945-ben született Berlinben. Leuveni közgazdasági tanulmányai után a fontainebleau-i üzleti iskolában, az INSEAD-on végzett, majd 18 évig topmenedzserként előbb a L’Oréalnál marketing- és értékesítési igazgatóként, majd brandmenedzserként dolgozott, és 1981-ben piacra dobta saját parfümjét.

1988-ban belépett a Jézus Társaságába. A magyar rendtartományban kollégiumi rektorként, forrásfejlesztőként, illetve egyetemi és főiskolai oktatóként dolgozott. 2014 és 2018 között a marosvásárhelyi jezsuita közösség elöljárója volt. 2004 óta tart vezetői szemináriumokat Management by Jesus (MbJ) néven, a módszert 2017-ben könyvben is közreadta, a Szolgáló vezető a tanuló vállalkozásban című kötet szintén a Jezsuita Kiadó gondozásában jelent meg. 

Részlet az interjúkötetből:

„[Édesanyám] reggelenként mindig adott kenyeret egy cigányasszonynak, aki ott koldult a koncentrációs tábor kerítésénél. Az asszony egyszer elkapta a kezét, és a tenyeréből kiolvasta, hogy gyereket vár, hogy két fia lesz, és hogy a nagyobbik mindig fél lábbal a levegőben lóg. Az első kettő stimmelt, de a harmadik eléggé bizarrnak tűnt. […] Miután beléptem a jezsuita rendbe, Torontóból küldtem anyámnak Münchenbe – hogy vigasztaljam egy kicsit – egy nagyon szép kiadású Szent Ignác-életrajzot, német nyelven. Egyszer csak nagy lelkesen telefonál: tudod mit mondott Szent Ignác? Hogy a jó jezsuita »mindig fél lábbal a levegőben lóg«!”

Kiss Ulrich beszélgetőtársa Bethlenfalvy Gábor újságíró, szerkesztő volt. Kötetük a Jezsuita Kiadó Arcélek sorozatában jelent meg. Ezen kiadványok azt mutatják be, hogyan élték meg jezsuiták szerzetesi hivatásukat Erdélyben, Japánban vagy éppen a sztálini Szovjetunióban. A könyvsorozatban eddig Nemeshegyi Péter SJ, Szabó Ferenc SJ, Godó Mihály SJ, Walter Ciszek SJ és legutóbb Sajgó Szabnolcs SJ tekintett vissza életútjára.

A könyv megrendelhető a Jezsuita Kiadó honlapján.

Frissítve: 2021. október 08.