Felkészülés a hivatástisztázó és jelöltévre

Július utolsó napjaiban hivatás hétvégén vettek részt Nagy Bálint SJ vezetésével a 2018/19-es Montserrat-év iránt érdeklődők. Aki lemaradt, augusztus 15-ig még elküldheti pótjelentkezését!

Nyolc fiatal férfi csatlakozott két napra a Sodrás utcai jezsuita közösséghez, hogy közelebbről megismerkedhessenek a jezsuitákkal, a jezsuita lelkiséggel, illetve kicsiben megtapasztalhassák a Montserrat hivatástisztázó és jelöltév által kínált lehetőséget. A következő hetekben dől el, közülük kerülnek-e ki azok, akik ősztől egy évre beköltöznek a Sodrás utcába, hogy utána novíciusként, kispapként, vagy történetesen férjként találják meg az utat, amire az Úr hívja őket.

Nagy Bálint a Sodrás utcai rendház kertjében vár (fotó: Orbán Gellért)

Nagy Bálint SJ (virtuális portréját ebben a cikkben foglaltuk össze néhány hete születésnapja alkalmából) A SZÍV Jezsuita Magazin nyári duplaszámában beszélt a jezsuita hivatásgondozás útjairól. Ebben a hosszabb interjúban így fogalmazott:

„a papság-szerzetesség iránt érdeklődőket befogadó Montserrat Házunkban a fiatal férfiak ki tudják próbálni magukat anélkül, hogy rágörcsölnének arra, hogy tökéletesnek kell lenniük. Az a kérdés, hogy merjük-e a kor feszültségeinek hullámaiból felemelni a tekintetüket az Úrra. S ha észrevettük, hiszünk-e, bízunk-e benne? […] Az elején mindnyájunkban vannak olyan motivációk, amelyek nem egészen tiszták, inkább önmagunkról szólnak, és nincs ezzel semmi gond. De ahhoz, hogy valaki fogadalmat tehessen, vagy később pap lehessen, jó lenne felismernie, hogy Isten személyesen tényleg erre hívja. Az, hogy valakit vonz a jezsuiták életformája, szeretne apostol lenni, úton lenni az Úrral, jó képzést kapni, nyelveket tanulni, egy nemzetközi közösségben élni… – önmagában kevés a hivatáshoz. Egy valódi hivatás egy belső elhívásra adott válasz lesz, amelyet jó megélni és erre az isteni hívásra hagyatkozva élni. […] A lélek mozgásai, melyek vagy Isten felé vezetnek, vagy eltávolítanak tőle, finomak, s nehezek tudnak lenni, főleg, ha az ember ott van a döntés közelében. Keményen meg lehet küzdeni ezekkel. Már majdnem ott vagyok, hogy igent mondjak, és akkor elránt valami, például hirtelen jön egy nagyon erős félelem: még ne mondj igent, mi van, ha mégse… Azt tapasztalom, hogy egy ilyen folyamatban óriási segítség, ha van, aki támogat, hogy a figyelmemet ott tartsam, ahol szeretnék lenni”.

Ha te is szeretnél ott lenni a Montserrat hivatástisztázó év jelöltjei  között, élj a pótjelentkezés lehetőségével, és minél előbb, de legkésőbb augusztus 15-ig keresd meg Nagy Bálintot a Facebookon, vagy a címen!

Egy korábbi hivatás hétvége pillanata
Frissítve: 2018. augusztus 07.