Ferenc pápa elismeri a jezsuita Rutilio Grande és két laikus társa vértanúságát Salvadorban

Elismerték Isten szolgája Rutilio Grande García jezsuita szerzetes és két világi társának vértanúságát, miután Ferenc pápa február 21-én kihallgatáson fogadta Angelo Becciu bíborost, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusát. A hit elleni gyűlöletből ölték meg őket Salvadorban 1977. március 12-én. Vértanúságuk elismerése azt jelenti, hogy hamarosan boldognak nyilvánítják őket, valószínűleg még idén, egy Salvadorban megtartandó ünnepség keretében.

Rutilio Grande 1928. július 5-én született Salvadorban, El Paisnalban. Először belépett az egyházmegyei kisszemináriumba, majd 1945. szeptember 5-én csatlakozott a Jézus Társaságához. Jezsuita képzése számos országban történt, többek között Venezuelában, Ecuadorban, Spanyolországban és Belgiumban. 1959. július 30-án szentelték pappá.

Plébánosi munkája mellett részt vett a papságra készülő fiatal jezsuiták képzésében is. Újító volt, kezdve a szemináriumok hivatásgondozási folyamatának megreformálásával. Később a „campesino”, azaz szegény földműves népesség szellemi és társadalmi fejlődését segítendő, kisközösségeket hívott létre és szolgálta őket. Ez az evangelizációs munka és a szociális érzékenység tette gyanússá Grande atya munkáját Salvador oligarchiái szemében és tették őt célponttá.

Salvadorban folytatott evangelizációs szolgálata során bátran állt a campesinók mellé. Megtanította nekik, hogyan lehetnek társadalmi és szellemi felszabadulásuk szószólói. Üldözést szenvedett, majd végül két campesino barátja, a 72 éves Manuel Solórzano és a 16 éves Nelson Rutilio Lemus társaságában autójában meggyilkolták, amikor Aguilaresből szülőfalujába, El Paisnalba tartottak, hogy Szent József-kilencedet ünnepeljenek.

Az út során három kisgyermeket is felvettek, akik az autó hátsó részében tartózkodtak, amikor a támadás történt. A három megrémült gyermek nem sérült meg, és a támadók hagyták őket elmenekülni.

Grande volt az első pap, akit megölték az ország polgárháborúja előtt, ám hamarosan mások követték sorsát. Erőszakos halála mélyen megrendítette barátját, Óscar Romerót, akit csak három héttel azelőtt szenteltek Salvador érsekévé. Ez a veszteség átalakította Szent Óscar Romero életét és szolgálatát, három évvel később ő maga is mártírhalált halt.

A gyilkosság utáni estén Romero érsek El Paisnal kis templomában a jezsuita provincia tagjaival együtt mutatott be szentmisét az áldozatokért. A három testet az oltár elé helyezték. Másnap reggel ugyanott misézett, ezen már számos campesino is részt vett. Kijelentette, hogy a következő héten a katedrálisban misét mondanak, egész Salvador számára azt kérve, hogy a merényletet hivatalosan is vizsgálják ki.

Amikor Arturo Sosa, a jezsuiták legfőbb elöljárója februárban meglátogatta El Paisnalban Rutilio atya és társainak sírját, ezt mondta: „A mártírok tanúságot tesznek az egyetlen megváltó áldozat hatékonyságáról. Ez az élet áldozata szeretetből és szeretettel, ahogyan Jézus tette, hogy felszabadulást és megbékélést kínáljon. Ezt az áldozatot a Lélek erejében azok is vállalhatják, akik elfogadják Isten Igéjének hívását és követik Fiát.”

Rutilio Grande atya és társainak boldoggá avatási ügyét 2014 márciusában indította el a San Salvador-i érsek, José Luis Escobar, és 2016 augusztusában zárult le. Róma most hirdette ki a boldoggá avatás hírét.

Forrás: https://www.americamagazine.org/faith/2020/02/22/pope-francis-recognizes-martyrdom-jesuit-rutilio-grande-and-two-lay-companions-el?utm_source=JCAP+Contacts&utm_campaign=d5cda5f830-EMAIL_CAMPAIGN_FEB+27+2020&utm_medium=email&utm_term=0_e5bb4b4878-d5cda5f830-88245009

Frissítve: 2022. január 25.