Fiatal Jezsuiták Nemzetközi Találkozója (EJIF)

Idén nyáron talán még a szokásosnál is színesebb társaság népesítette be a Párbeszéd Háza és a dobogókői Manréza épületeit. Európa sok-sok országából, sőt még a tengeren túlról is érkeztek kicsiny hazánkba fiatal jezsuiták a filozófia, gyakorlati képzés vagy éppen a teológiai tanulmányukat követő tanév után.

A július 27-e és augusztus 18-a között megrendezett találkozó az EJIF (Európai Formációban Lévő Jezsui-ták) névre hallgat és már közel három évtizedes hagyományra tekint vissza. Mi is ennek a programnak a célja? A nemzetközi együttműködés kultúrájának az erősítése. Bár különböző kultúrákból jövünk, mely minket erősen meghatároz, hisszük hogy a közösen vállalt küldetésben nem csak a nagy ideálokban oszto-zunk, hanem a nagylelkű segítségnyújtásban is számíthatunk egymásra.

Így nem csoda hát, ha az EJIF programja ezt az együttműködést kívánja serkenteni. Miután július 27-én mindenki megérkezett és P. Forrai Tamás Provinciális atya az Eucharisztiában szívélyesen köszöntött minket, az első közös rekreáció, már a kultúrák gazdagságának megünnepléséről szólt. Ugyanis mindenki egy jó üveg hazai itókával vagy néhány ízes falattal megrakva érkezett, ezáltal is gazdagítva első kötetlen együttlétünket.
A találkozó ezt követő három napja egymás helyzetének jobb megismeréséről szólt. Mind a 22 küldött lehetőséget kapott, hogy röviden, 15 percben beszéljen anyaországa rendtartományának életéről, öröméről, bánatáról, feladataikról és kreatív apostoli kezdeményezéseikről. Ezen napok alatt volt lehetőség beszélni a minket érintő közös kérdésekről, úgymint a tanulmányok személyi és strukturális kérdéseiről, a közösségek aktuális helyzetéről vagy éppen John Dardis – európai “főprovinciális” – a kontinensre vonatkozó víziójáról.

A komoly szellemi munkát július 31-e, Szent Ignác napja törte meg. Ekkor a Mária utcai templomunkban együtt ünnepelt a magyar rendtartomány színe-java az európai fiatalokkal: az agapé alatt bizony a külföldön tökéletesített angol és sok egyéb nyelvismeret igen csak kapóra jött!
Augusztus 1-je, 15-e és 16-a a turizmus napjai. A Parlament a Bazilika a Zsinagóga, a Terror Háza, vagy éppen Szentendre megkapóan festői és szívet gyönyörködtetően, vallásilag és kulturálisan is sokrétű valósága csupán egyegy példa a szervezők igyekezetére, hogy a fiatal jezsuiták hiteles képet kaphassanak kultúránkról.

A találkozó másik kiemelkedő pillére a Michael Paul Gallagher által tartott négy napos szellemi műhely. Az ír származású római professzor igazi párbeszéd specialista a kultúra, a hit és a szekularizáció területén. Az előadásra, kis és nagycsoportos megosztásokra és természetesen szentmisére épülő programba – az összefogás jegyében – bekapcsolódott a magyar fiatal jezsuiták egy kis csapata, illetve az ignáci lelkiségi műhely szerzeteseket és világiakat felvonultató csapata is.

Hogy mi az EJIF? Mint mondtuk, együttműködés. Egy meghívás az általában még fiatal, talán éppen csak az újoncházból érkező tanulóknak, hogy belekóstoljanak a Jézus Társasága nemzetköziségébe. Ut unum sint… hogy egyek legyenek.

 

S. Fél Szabolcs SJ

Frissítve: 2016. július 28.