Föld, víz, levegő – a teremtésvédelemről szól A Szív jezsuita magazin októberi száma

Az ősz egyet jelent a terményekkel, a színpompás lombokkal, a kirándulásokkal – egyszóval a természethez fordulással. Októberi lapszámunkban e sokrétű tapasztalat katolikus olvasatát kínáljuk. Teológusaink a kert és az égbolt bibliai motívumait, illetve a világvallások állatokhoz való viszonyulását dolgozzák fel, s olvashatunk a teremtésvédelem hajdani jezsuita gyakorlatairól, Szent Ignác és Szent Ferenc tanításának rokonságáról, valamint a környezetvédelem lelki vonatkozásairól. Ellátogattunk Beer Miklós nyugalmazott püspökhöz Nagymarosra és Török Péterék csáfordi birtokára, hogy minél többet megtudjunk a vidéki élet szépségeiről és kihívásairól.

Emellett közgazdász szakértőnk a feltétel nélküli alapjövedelem mellett és ellen sorakoztat érveket, az amerikai elnökválasztás katolikus vonatkozásairól pedig San Franciscóból kaptunk háttérelemzést. A címlapsztori az ország egyik legkülönlegesebb plébániájára kalauzol: Angyalföldön két „sztárpap” mellett a fősodrú katolikus sajtót irányító diakónus szolgál. Szőnyi Szilárd riportja Hodász András, Pál Ferenc és Kuzmányi István hétköz- és vasárnapjaiba nyújt betekintést.

Állandó szerzőnk, Dyekiss Virág új sorozatot indít: Bürüli néne bőrébe bújva a hónap népszokásairól,  népi bölcsességéiről mesél, ízes tájszavakkal, régies fordulatokkal. A kultúra rovatban a Margó könyvfesztivál főszervezőjével olvasható beszélgetés, valamint interjút készítettünk A két pápa című, Vecsei H. Miklós rendezte színdarab magyarországi bemutatójának főszereplőivel, Jordán Tamással és Lukács Sándorral. A Jezsuita Nyolcas körkérdésben környezettudatos gyakorlataikról faggattuk a jezsuitákat, az Egytől tízig rovatban pedig az újmisés Hiba György SJ válaszolt kérdéseinkre.

A lapszám október első vasárnapjától vásárolható meg a Jezsuita Kiadó könyvesboltjában (a budapesti Jézus Szíve-templomban) és webshopjában, illetve a szokott terjesztési pontokon.

Frissítve: 2020. október 02.