Idén is futottak a hivatásokért a jezsuiták

Világi sikerek után a kudarc tapasztalata, majd megtérés és Jézus közelségének érzékelése, végül megtalálni Istent mindenben – Szent Ignác életéről elmélkedhettek a III. Jezsuita Futás résztvevői. Szeptember 25-én több mint százan futottak vagy gyalogoltak együtt a makkosmáriai kegytemplomtól a Sodrás utcai rendházig. A Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya felhívására nemcsak Budapesten, hanem Marosvásárhelyen, Rómában, Torontóban is megmozdultak a jezsuiták és barátaik, sőt még spanyolországi novíciusok is futócipőt húztak.

Harmadik alkalommal szerveztek közösségi futóversenyt Nagy Bálint SJ, a rendtartomány hivatásgondozója és munkatársai. A program ezúttal is szabadtéri szentmisével kezdődött, melyet Vízi Elemér SJ tartományfőnök celebrált a makkosmáriai kegytemplom kertjében. A futás egészét a tanuló rendtagokért, a jezsuita hivatásokért, valamint ki-ki személyes hivatáskereséséért ajánlották fel.

A III. Jezsuita Futás Pásztor Péter objektívén keresztül:

Vidám bemelegítés után előbb a futók, majd a gyalogosok indultak neki a Budai-hegység 12, illetve 6 kilométeres erdei útszakaszának. A Szent Ignác megtérésének 500. évfordulója alkalmából hirdetett jubileumi évben sajátos lelki tartalommal egészült ki a sportolás: a résztvevők a táv teljesítése közben a Szent Ignác megtérésében szerepet játszó helyszínek közül az öt legfontosabbat (Loyolát, Pamplonát, Manrésát, Jeruzsálemet és Páriszt) ismerhették meg.  A célban pedig finom bográcsgulyás és jó beszélgetések vártak mindenkit.

Ilyen volt a budapesti rendezvény Legát Franciska szemével:

A budapesti rendezvényen rendtartomány szerzetesei, munkatársai és támogatói, valamint a miskolci Fényi Gyula jezsuita gimnázium diákjai is részt vettek. Velük egy időben Erdélyben és Rómában is megmozdultak a magyar jezsuiták: a marosvásárhelyi rendház megszervezte az I. Erdélyi Jezsuita Futást, Patsch Ferenc SJ pedig a Colosseum elől küldött videóüzenetet. Sőt, a felhívásra még spanyolországi novíciusok is futócipőt húztak, lásd Pásztor Péter alábbi videóját.

Frissítve: 2021. október 06.