Jezsuita futás/terepgyaloglás szeptember 13-án

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY!

Kedves barátaink!
A járványhelyzetre való tekintettel módosítani kényszerülünk az idei jezsuita futás körülményeit. Hiba György SJ első szentmiséjét változatlan formában, kellő óvintézkedésekkel megtartjuk, a futás/gyaloglás viszont rendhagyó módon fog megvalósulni, a Sodrás utcai rendház kertjébe tervezett bográcsozást pedig el kell hagynunk. (A részleteket lásd az alábbi Gyakran Ismételt Kérdésekben.)
Az eseményre már regisztrálókat a napokban személyes levélben tájékoztatjuk a részletekről. Gyuri első eucharisztikus ünnepére őket és mindenki mást szeretettel hívunk szeptember 13-án, vasárnap 9:30-ra a makkosmáriai kegytemplom kertjébe.

(A vírushelyzet bizonytalansága miatt kérjük, pénteken és szombaton kövessék figyelemmel a jezsuiták honlapját és a Jezsuiták Barátai Facebook-oldalt. Ha váratlan fejlemény jönne közbe, ezeken a felületeken adunk hírt róla.)

Gyakran Ismételt Kérdések
2. Jezsuita Futás/Gyaloglás

Végül is akkor most lesz vagy sem Jezsuita Futás?

Lesz, de nem szervezett módon, hanem egyénileg, lásd az alábbiakat.

Az eredeti programból mi marad meg változatlan formában?

Hiba György SJ első szentmiséje a makkosmáriai kegytemplom kertjében 9:30-kor, a végén újmisés áldással. (Ahogy a régi magyar mondás tartja: „Egy újmisés áldásért megéri egy csizma talpát elkoptatni!”) 

Az eredeti programból mi marad el?

Nem lesz közös bemelegítés, csomagmegőrzés és kijelölt útvonal, nem lesznek szervezett állomások, nem indítjuk el a korábban meghirdetett három csapatot, és a Sodrás utcai rendház kertjébe tervezett bográcsozás és beszélgetés is elmarad.

Mi valósul meg a tervezetthez képest másként?

Maga a futás/gyaloglás. A tervezett program helyett mindenki egyénileg, esetleg spontán önszerveződő kisebb csoportokban vághat neki a környékbeli turistautak egyikének, akár most vasárnap, akár egy későbbi alkalommal itt vagy egy másik helyszínen.

Milyen támpontot kapok majd a futáshoz/gyalogláshoz?

Külön lapon mindenki kap egy részletes, kb. hatvan perc alatt elvégezhető imagyakorlatot, mely négy, bárhol beiktatható állomáson keresztül vezeti majd az útján. Ezen kívül adunk egy térképet a környékbeli turistautakról.

Eső esetén is megtartjátok az újmisét?

Igen, dacolunk az elemekkel. 

Ha autóval érkezem, fel tudok-e menni a helyszínre, és hol parkolhatok Makkosmárián? 

Igen, fel tudsz jönni autóval. Ingyenesen parkolni a templom mellett vagy a Makkosi út szélén lehet.

Ha tömegközlekedéssel jövök, kaphatok-e segítséget ahhoz, hogy – legalább Budakesziről – eljussak a makkosmáriai templomhoz?

A Széll Kálmán térről indul a 22 vagy 22A jelzésű busz, melyről a Budakeszi Városháza megállónál kell leszállni. Néhány ünneplő ruhában lévő fiatal jezsuita zászlóval várja majd a gyülekezőket a megálló túloldalán, a katolikus templom parkolójában. Innen szervezünk autókat Makkosmáriára vasárnap 8:30-9:15 között azok számára, akik erre igényt tartanak. A beszálláshoz maszk és kézfertőtlenítés kötelező. 

Hozzak-e magammal maszkot a misére?

Feltétlenül.

Lesz-e lehetőség mellékhelyiségre menni, valahol átöltözni és vizet vételezni?

Igen, igen, igen. 

Mit tartalmaz a futócsomag?

Egy, az eseményre készített, hosszú ujjú technikai futópólót, a futás/gyaloglás lelki vezérfonalául kínált imagyakorlat leírását, a környék térképét, egy-egy példányt a jezsuiták A Szív című havilapjából, illetve MIND című negyedéves kiadványából, valamint egy kis energiapótlót.

Hogyan kaphatom meg a futócsomagot, ha nem tudok elmenni Makkosmáriára?

Átveheted a Párbeszéd Háza (1085 Budapest, Horánszky utca 20.) éjjel-nappal nyitva tartó portaszolgálatán, vagy postán elküldjük. Ha utóbbit szeretnéd, kérjük, írj a címre.

Visszakapom-e a befizetett nevezési díjat, ha nem tudok vagy szeretnék részt venni a futáson?

Igen, ez esetben kérjük, a címen jelezd, hogy az összeget vissza szeretnéd kérni.

A tavalyi jezsuita futás fontos eleme volt útközben és a célban a közös beszélgetés. Idén ezzel mi lesz?

Fájó szívvel le kell mondanunk róla. Ellenben köszönjük, ha a címre írt levélben pár mondattal, fotóval vagy videóval visszajelzel nekünk, hogyan valósítottad meg a futást vagy a gyaloglást, milyen volt számodra így, mozgás közben elmélkedni, imádkozni. A beérkező beszámolókból készült válogatást terveink szerint a jezsuita közösségi oldalakon közzétesszük. 

Közösségi terepfutás/gyaloglás a szerzetesi hivatásokért a makkosmáriai kegytemplom és a Sodrás utcai jezsuita rendház között 2020. szeptember 13-án.

Rajt: a 9:30-kor kezdődő szentmise után

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY:
A meghirdetett 150 fős létszámkeret mostanra betelt, köszönjük a nagyfokú érdeklődést, több jelentkezőt sajnos szervezési és egészségbiztonsági okból nem tudunk fogadni!

A magyar jezsuiták és munkatársaik, barátaik évek óta részt vesznek versenycélú futásokon. Tavaly óta saját szervezésben folytatjuk ezt a hagyományt, és idén, a rendtartományunk által meghirdetett közösség évében is sajátos keretet és tartalmat adunk a sportolásnak. Szeptember 13-án 2. Fuss a jezsuitákkal! címmel közösségi alkalmat szervezünk, lehetőséget adva a rendünk iránt érdeklődőknek, hogy ilyen körülmények között is megismerhessenek bennünket.

A résztvevők a Makkosmáriától a Sodrás utcai rendházunkig kijelölt két útvonalat teszik meg:

 • a kb. 7 kilométeres távot a gyaloglók,

A gyaloglók útvonala
 • a kb. 12 kilométeres távot a futók (gyorsabban és lassabban).

A futók útvonala

A szintkülönbség 300 méter, az út javarészt erdei ösvényen halad, menet közben négy állomás lesz, melyen a résztvevők a rend tagjaival találkoznak. A futás egészét a tanuló rendtagokért, illetve a jövendő jezsuita hivatásokért ajánljuk fel, mindenkit arra biztatva, hogy e szándékhoz tegye hozzá a saját élethelyzetéből fakadó felajánlását.

Az alábbi videó a tavalyi, első futást/terepgyaloglás legemlékezetesebb pillanatait örökíti meg:

Idén az esemény az előző nap pappá szentelendő Hiba György SJ újmiséjével kezdődik 9:30-kor Makkosmárián, majd az ezt követő futáson/gyalogláson azt tarthat velünk, aki ezen a linken regisztrál az eseményre, és befizeti a 3000 Ft/fő hozzájárulási költséget. A felelős szervezés miatt a résztvevők számát 150-ben korlátozzuk, ezért érdemes mihamarabb jelentkezni. 

A regisztrációs díj fejében a résztvevők induláskor megkapják az esemény emblémázott technikai pólóját, a célba érkezés után pedig meghívjuk őket ebédre a Sodrás utcai rendház udvarán. 

A rendezvényen való részvétel alsó korhatára 14 év, a 18 év alatti résztvevőktől írásos szülői jóváhagyást kérünk. 

A közösségi futás jellegéből adódóan rajtszámot és időmérést a szervezők nem biztosítanak.

A távot futva teljesítőket tervezett tempójuk alapján két csoportba osztjuk:

 • „Gyorstalpalók (gyorsabban futók)

 • „Fontolva haladók (lassabban futók).

 • A „Jézussal gyaloglók” csapat tagjai sétatempóban fognak haladni.

Jezsuiták a tavalyi futáson
 • Kérjük, a regisztrációs lapon mindenki tüntesse fel, melyik csoportba jelentkezik. Az egyes csapatokhoz a szervezők külön vezetőt biztosítanak.
 • Az esemény útvonalán a szervezők csak kisebb frissítőt biztosítanak, így mindenkinek magának is gondoskodnia kell megfelelő víz- és energiapótlásról.
 • A résztvevők számára a rajt helyszínén ruhamegőrzési lehetőség áll rendelkezésre. A leadott személyes holmikat ruhatári címkével látjuk el, és a célban adjuk vissza. A csomagokban található tárgyakért anyagi felelősséget nem vállalunk. 
 • A rendezvényen mindenki a saját felelősségére indul. 
 • A rendezvényre jelentkezők a regisztrációs felület kitöltésével kijelentik, hogy egészségi állapotuk megfelel a részvétel feltételének, és elfogadják, hogy a szervezők bármelyik induló egészségkárosodásáért vagy a rendezvénnyel összefüggésben keletkezett kárukért kártérítésre nem kötelezhetők. 
 • Az esemény útvonalán a rendezők mentőápoló felügyeletét biztosítják. 
 • A rendezők szalagokkal, irányjelző táblákkal és önkéntesekkel biztosítják az esemény útvonalát. 
 • A közösségi futás/gyaloglás közforgalmú utakat is érint, melyeken a KRESZ vonatkozó előírásainak betartása kötelező.
 • Az eseményre regisztrált résztvevőknek a rajtnál kapott karszalagot a futás/gyaloglás útvonalán és az ebéd alatt kötelező, az esemény emblémázott pólóját pedig az esemény gördülékeny lebonyolítása érdekében ajánlott viselniük.
 • A regisztrációs lapot minden résztvevő a valóságnak megfelelő adatokkal köteles kitölteni. 
 • A rendezvényen bármilyen járművet, kísérő autót, kerékpárt kizárólag a szervezők használhatnak.
 • Az esemény helyszínén kereskedelmi és reklámtevékenység vagy bármilyen rendezvény/más futóverseny népszerűsítése csak a rendezők előzetes írásbeli engedélyével, egyeztetett formában és módon végezhető.
 • A verseny rendezői szervezési okok miatt fenntartják a jogot, hogy a résztvevők számát korlátozzák, a regisztrációt bármikor lezárják. 
 • Az esemény rendezői fenntartják a jogot, hogy az eseményről és a résztvevőkről fotót és filmet készítsenek, melyek a továbbiakban a rendezők tulajdonát képezik. 
 • A készült fotókat és filmeket a rendezők szabadon felhasználhatják reklám- és egyéb kommunikációs anyagiakban, ezért a felvételeken szereplők ellenszolgáltatásra nem jogosultak. 
 • A rendezvényen való részvétel lemondása esetén a nevezési díjat nem áll módunkban visszafizetni. Ez esetben kérjük, jelezze távolmaradását, hogy megüresedett helyét másnak átadhassuk.
 • A regisztrációs felület kitöltése önkéntes adatközlés. A regisztráló hozzájárul ahhoz, hogy a rendezvény szervezői a regisztráció során megadott adatokat adatbázisukban tárolják. 
 • A szervezők garantálják, hogy az adatokat harmadik fél számára nem adják ki. 

Szervező: Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya
Cím: 1085 Budapest Horánszky u. 20.
Kérdés esetén a következő e-mail címen állunk rendelkezésre: 

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY:
A meghirdetett 150 fős létszámkeret mostanra betelt, köszönjük a nagyfokú érdeklődést, több jelentkezőt sajnos szervezési és egészségbiztonsági okból nem tudunk fogadni!

 

Frissítve: 2021. június 16.