Gálffy Ignác életműdíjat kapott Csókay Károly SJ

Miskolc város  az elismeréssel a mindenki által nagyra becsült és szeretett 91 éves jezsuita szerzetesnek azért a 23 évért fejezte ki háláját, amit a város szolgálatában töltött.

A 20. század jeles lokálpatriótájáról elnevezett díjat minden év május 11-én, Miskolc város ünnepén adják át azoknak a kiválóságoknak, akik egész életük során Miskolc hírnevét öregbítették szakmai tevékenységükkel, emberi magatartásukkal.  A díjat Károly atya őszinte meglepetéssel vette át, s az ünnepség másnapján csodálkozva mesélte: „Nem értem, miért pont nekem adták ezt a megtisztelő díjat, egyáltalán, hogyan jutottam eszükbe?” Aki egy kicsit is ismeri Károly atyát, az pontosan tudja, hogy miért. Hiszen Károly atya mindig „éppen most” jött meg a beteglátogatásból, vagy éppen indul az öregotthonba misézni, esetleg nem veszi fel a telefonját, hiszen pont gyóntat.

A két lábon járó jezsuita szerzetesi ideál, akinél sorban állnak kicsinyek és nagyok, akire mindig lehet számítani, aki nem megy el egyetlen szegény mellett sem úgy, hogy ne segítene neki, saját miskolci tevékenységét így látja: „23 év nem olyan nagy idő… Segítettem az embereket, a lelki problémáikban. Mindig jöttek, most is sokan jönnek lelki beszélgetésre. Gyóntattam sok személyt, főképp a gyerekeket. Bátorítottam őket azzal, hogy a Jó Isten szereti őket, hogy ne féljenek. Igyekeztem kihozni magamból a legjobbat, de én egyszerű ember vagyok. Szerény képességeim szerint dolgoztam.” De miskolci kollégái ennél jobban tudják: erre a linkre kattintva olvasható Károly atya miskolci tevékenységének (a lehető legrövidebb) összefoglalása, melyet András Attila SJ, Takács-Benyus Anita és Szelenge Judit állítottak össze.

Frissítve: 2018. június 04.