Páternoszter: Grecsó Krisztián és Bellovics Gábor

  • Legitim hivatás az íróé és a papé, vagy csak naplopás?
  • Miért van szüksége a lelkivezetőnek is lelkivezetőre?
  • Működhet-e egy szentmise vagy irodalomóra az online térben?
  • Miben hasonlít a dedikálás és a gyónás?
  • Hogyan gyógyíthatja a tollforgató és a lelkész a sokszor kommentháborúban felszínre törő lelki sebeket?

Grecsó Krisztián író és Bellovics Gábor jezsuita szerzetes szorult be a felvonóba képletesen a Páternoszter jezsuita podcast hetedik, húsvéthétfői adásában.

Ami szóba került:

 

0.13 „Én mindig lépcsőn megyek” 

A Páternoszterbe húsvéthétfőn Grecsó Krisztián író, költő, dalszerző, az Élet és Irodalom munkatársa és Bellovics Gábor jezsuita szerzetes, a Jézus Szíve-templom lelkésze ragadt be képletesen. Bár egyikük sem szereti a kényszeredett csevegéseket a felvonókban, mostani beszélgetésük különlegesen mélyre sikeredett.

2.41 Az író munkája kívülről nézve naplopás

Grecsó Krisztián szerin a koronavírus-járvány kezdete óta minden értelmiségi hivatásnak bizonygatnia kell létjogosultságát, mintha a lélek semmilyen módon nem szorulna gondozásra. Csak a bajban fordulunk lelkivezetőhöz, pszichológushoz, az irodalomhoz. Pedig a lélekápolás alapvető szükséglet.

8.07 A lelkésznek is fel kell töltődnie

Egy hétvégén 2000-2500-an fordulnak meg a pesti Jézus Szíve-templom alkalmain, de a szentmisék mellett személyes lelkigondozás is folyik. Bellovics Gábor arra figyelmeztet: nem gáttalanul lehet adni, a szolgálóknak is töltekezniük kell időnként, másképp nem is merne ennyi ember előtt ilyen gyakran megszólalni.

14.12 Kulisszatitkok a sekrestyéből

Hogy készül a prédikációra Bellovics Gábor? Való-e az imádságos környezet az internetre? Lehet, hogy az emberek nincsenek is egyedül a csak a gyóntatófülkében kimondott gondjaikkal, kérdéseikkel, kihívásaikkal?

21.45 Honnan veszi az író a bátorságot, hogy megmutassa, amit leír?

Grecsó Krisztiánnak az segített, hogy mire megijedt attól, hogy „amit a nyelvvel meg lehetett csinálni, az már elkészült”, addigra már szenvedélye lett az írás. Ráadásul az irodalom dialógus: ha nincs olvasója, nem valósul meg. Ez az egyetlen olyan narratív jellegű befogadási forma, ahol egyenrangú vagyunk az alkotóval: előítéleteinket, vágyainkat, hitünket olvassuk bele.

26.01 Az író és a prédikátor közös dilemmája…

…hogy úgy fogalmazzák meg, amit átéltek, amit a világról gondnak, hogy az hatást váltson ki a befogadóban, kezdjen el gondolkodni magáról, figyeljen befelé, induljon el az önismeret útján, ismerje fel szerethetőségét, letegye álarcát, kapcsolatba kerüljön a valósággal, azzal az Istennel, akinek a szabályai szerint alakítani szeretné az életét.

34.03 A gyónás és a dedikálás

Grecsó Krisztián sokat utazik, szeret találkozni az olvasókkal. Dedikáláskor sem csak összefirkálja a könyvek elejét, hanem több tucat néhány perces vallomást hallgat végig, hogyan nyitott meg az embereket egy-egy szöveg. A figyelmét adja, feloldozást és tanácsot viszont nem tud adni, hisz író, nem pap és nem lelkigondozó.

37.42 A feltámadásba vetett hit gyógyít

A közösséginek nevezett oldalak a magány színterei, ahol egyrészt a tökéletesség demonstrációja zajlik, másrészt kommentháborúkkal vezetjük le a be nem gyógyult lelki sebeink okozta fájdalmat. Azért néha nem szükséges mást tenni, csak meghallgatni a másikat, teret adni neki, jelen lenni számára. Legyen szó egy idős keletnémet hölgy gyászáról a vonaton, vagy a nappalinkban lakó, egykor Magyarországot megszálló, ma az orosz háború elől menekülő ukrán katonáról.

45.32 Liftzene

Grecsó-Hrutka: Utazó

 


Korábbi adások:

Zólyomi Zsolt parfümőr és Kiss Ulrich SJ

Szalóki Ági énekes és Kiss Ferenc SJ

Bubnó Márk zenész és Elek László SJ

Győrfi Pál mentőstiszt és Nagy Ernő SJ

Mező Misi zenész és Hiba György SJ

Juhász Anna irodalmár és Sajgó Szabolcs SJ

Az egyes adások meghallgathatók a Páternoszter Spotify csatornáján és az alábbi podcast-alkalmazásokban is:

Spotify
Apple Podcasts
Breaker
Google Podcasts
Pocket Cast
Stitcher
Castbox
Podcast.hu

A Páternoszter médiapartnerei:

Frissítve: 2022. május 23.