Gyertek ide gyorsan!

A miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium Magis kórusának legújabb produkciója Szent Ferencről szól – kicsit másképpen.
Előadások március 24-én Szécsényben, majd másnap 
Piliscsabán.

Az olasz Castellacci Forza venite gente című zenés komédiája Assisi Szt. Ferenc életét dolgozza fel. A fordítás két fiatal jezsuita, Elek László SJ és Jancsó Árpád SJ egészen friss munkája: a Magis kórus ezévi zenés színházi produkciója számára készítették el, melynek ősbemutatója március 9-én volt Miskolcon. Az alábbiakban a kórust és az előadást vezető Herpainé Velkey Klára szavaival mutatjuk be a darabot, illetve a produkciót.
A mű fókuszában a gyakorlatias, és az élet megfogható oldalát értő kereskedő apa és a világból épp kivonuló, az anyagi értékekre és a gyakorlatias gondolkodásra fittyet hányó fia, Ferenc konfliktusa áll.
A nézeteltérés generációs különbségnek is tűnhet, ám valójában két világszemlélet csap össze a darabban. Mi a fontos, mi ad boldogságot az ember számára: a megszerzett anyagi javak, a szakmai sikerek, a folyamatos előbbre jutás – vagy valami egészen más? Miért nem elég a jómód, a lehetőségek, az életélvezet, a szép család, a jó barátok és a nagy kalandok Ferencnek? A kérdés kitágítva mai társadalmi problémákra világít rá: Miért elégedetlenek, boldogtalanok – vagy éppen csak érdektelenek a fiatalok – az emberek általában -, akiknek mindenük megvan, akiket
kiszolgálnak, s csak sóhajtaniuk kell, s bármi elérhetővé válik számukra?

Mi lehet az, ami kisegít ebből a csapdából a MINDANNYIUNKAT?

Ferenc válasza egyértelmű, de meglehetősen radikális: NEM-et mond az eddigi élete tartozékaira, kereteire. De pusztán lázadásból lehet valami újat építeni, értéket találni? Nem. Ferenc ennél távolabbra lát: Egy – az anyagi javaktól nem megbéklyózott, a hétköznapi vágyak által nem behatárolt – új életet választ, amelyben a szabadságot paradox módon az elköteleződés, az Isten iránti elkötelezettség adja. Hogyan válhat tehát szabaddá a mai élet valóságában boldogságát kereső ember? Ha megtalálja az igazán fontosat, az értéket, s azt élete fókuszába állítja. S hogy lázadás során találja meg a saját útját, mint Ferenc, vagy a szeretet segíti abban, hogy küldetését megtalálja, mint Klára, az teljesen egyedi. Szükségünk van mindannyiunknak – fiatalnak, idősebbnek egyaránt – arra, hogy megtaláljuk az életünk értelmét, a saját értékességünket és küldetésünket. Minták hiányában, önmegvalósító kínálatoktól félrevezetve azonban legalább annyira nehéz ez a vállalkozás ma, mint Assisi Szt. Ferenc életében volt.

A mai kor keretei közé álmodott, fiatal gimnazisták által előadott darab a jelenbe hozza a problémát, az útkeresést és a megoldási lehetőségeket. A Magis kórus 110 tagja különböző műhelyek tagjaiként – önmagát is adva – szerepel a zenés komédiában, s közben átéli ugyanezeket az élethelyzeteket, összeütközéseket. Az Ő őszinte játékuk, s a megtalált végső boldogság fölötti örömük képes erősen hatni a közönségre, képes elgondolkodtatni a nézőket, és esetleg elhatározásokra is bírni mindannyiunkat.

További részletek az előadásról, helyszínek és időpontok, jegyfoglalás: http://gyertek.jezsu.hu/

Frissítve: 2018. március 30.