Győrfi Pál és Nagy Ernő SJ a Páternoszter podcastban

  • Ki óriásplakáton, ki imával küzd a világjárvány ellen
  • Mivel tehetnénk vonzóvá a segítő hivatásokat?
  • Katonadolog, avagy tisztek egymás között
  • Lehet-e méltó módon várni a halált?
  • Hogyan készült a karácsonyra a családapa és a szerzetes?

Győrfi Pál mentőtiszt, az Országos Mentőszolgálat szóvivője és Nagy Ernő jezsuita szerzetestestvér, egykori katonatiszt szorult be a felvonóba képletesen a Páternoszter jezsuita podcast harmadik adásában.

Ami szóba került:


00.13 „Jó lenne egyszer beszorulni a liftbe”

Ismerkedés, liftszereléses élmények, ábrándozás arról, milyen jót lehetne pihenni egy felvonóba rekedve. (Győrfi Pálról bővebben saját honlapján, Nagy Ernőről pedig a Jezsuita arcképcsarnokban.)

02.26 Óriásplakáton a járvány ellen

Győrfi Pál mutatóujjának is köszönhető, hogy minden jezsuita be van oltva. De mit várhatunk el a védőoltástól, és mit nem? A mentős azt mondja: ne kockáztassuk az életünket, beoltottként sokkal nagyobb eséllyel győzzük le a koronavírust.

06.48 A pandémia egyetemes élményünk

A jezsuita rendalkotmány szerint az orvosnak úgy kell engedelmeskedni, mint az elöljáróknak. De mit kezdjen a bezártság okozta lelki folyamatokkal az ember? Hogy küzd meg ezekkel egy hívő? Egyáltalán mi végre ez a vírus: véletlen, büntetés vagy ördögi játékszer?

10.11 Életmentésnél nem számít a pénz

Zenész- és jogászcsaládból lett mentőtiszt az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője, maga sem tudja, milyen indíttatásból. Pedig jó lenne receptet találni arra, hogy a segítő szakmák presztízse növekedjen. A 134 éves szervezetben például a mai napig mindegy, hogy gazdag vagy hajléktalan, minden betegnek ugyanazt az ellátást adják.

15.30 A közösség áldás

Hogyan készül a karácsonyra a családapa és a szerzetes? Ki miből töltekezik? Hogy rendezik át az ember értékrendjét a gyermekei? Milyen az, amikor az emberek a jobbik, az „isteni” arcukat mutatják? És hogy élik meg az adventet egy rendházban?

28.21 Katonadolog

A mentőtiszt egy magyar sajátosság, a szerzetestestvér pedig szintén tisztként szerelt le a kötelező sorkatonaság végén. Miről gondolkodik az ember a szocialista laktanya bezártságában? Megtérésen és disszidáláson, mi máson.

32.25 Egy hang tízezer kilométerről

Ernő testvér egészen Kanadáig ment, mire meghallotta Isten hívását, hogy jezsuita szerzetes legyen belőle Magyarországon. Hogy hallja meg az ember az ilyen hangokat? És honnan tudja, jó döntést hoz-e?

39.25 Mi adja az élet értékét?

Győrfi Pálnak semmi sem hiányzik az életéből, hacsak az nem, hogy mindent időben elmondjon szeretteinek, amit fontosnak tart. Lehet-e készülni a halálra, a búcsúzásra, vagy ez is olyan, mint a zeneszerzés egy zongora mellett ülve: egyszeri és megismételhetetlen? Akár az élet.

45.54 Liftzene

Szent Efrém Férfikar: Pandémia


Korábbi adások:

Mező Misi zenész és Hiba György SJ

Juhász Anna irodalmár és Sajgó Szabolcs SJ

Az egyes adások meghallgathatók a jezsuita.hu/paternoszter oldalon és az alábbi podcast-alkalmazásokban is:

Spotify
Apple Podcasts
Breaker
Google Podcasts
Pocket Cast
Stitcher
Castbox

A Páternoszter médiapartnerei

 

 

Frissítve: 2022. január 12.