Haiti lángokban, a jezsuiták lemondásra szólítják fel a kormányfőt

A Karib-térségben található, tízmilliós szigetország forrong. Az egyre romló életkörülmények miatt halálos áldozatokkal járó utcai zavargásokról érkeznek hírek. A kormány nemcsak tehetetlen, de sokáig hallgatott is. Mivel úgy érzi, a kabinet nem áll a helyzet magaslatán, a jezsuiták Haiti-i tartományfőnöke lemondásra szólította fel a köztársasági elnököt és a miniszterelnököt is.

Haitin február eleje óta tartanak a zavargások, melyekben több ember életét vesztette. A helybéliek az életkörülmények romlása miatt tiltakoznak, Jovenel Moïse elnököt teszik felelőssé az ország helyzetéért, és a lemondását követelik. A két éve hatalmon lévő politikus egy hétig tartó hallgatás után szólalt meg, beszédében azt mondta: nem fogja hagyni, hogy az ország „fegyveres bandák és kábítószerkereskedők kezére kerüljön”. A tiltakozó megmozdulások mindennapossá váltak. A lakosság az otthonában rekedt, senki nem akar „rosszkor rossz helyen” lenni. Port-au-Prince-ben (a fővárosban) és más városokban félelem és bizonytalanság uralkodik. A legtöbb benzinkutat és helyi üzletet kirabolták, a városok utcái romokban, az események túlnőttek a helyi rendőrségen.

Egy helyi honlapon a következőket olvashatjuk: a tömegközlekedés és a teherszállítás is megbénult a gyorsan romló szociális és gazdasági helyzet miatti erőszakba forduló tiltakozás miatt. A lakosság ellátása azokra a kiskereskedőkre hárult, akiknek még vannak tartalékaik. A helyi pékek még üzemelnek, azonban az elkövetkezendő napokban élelmiszer- és ivóvízhiány fenyeget.

Port-au-Prince-ben és a tartományi városokban barikádokat emeltek kövekből, gumiabroncsokból. A törmelék és szemét miatt nemcsak a városokban bénult meg a közlekedés, hanem a főbb országos utakon is.

Taberre lett volna az otthona a Karib-térségről szóló szemináriumnak, amit az ország helyzete miatt elhalasztottak. A résztvevő jezsuiták is bent ragadtak egy időre a helyi közösségekben. Jean Denis Saint-Félix SJ, a haiti tartomány provinciálisa, aki már szerencsésen hazatért, ezt írja: „A jelenlegi kormány képtelen reagálni a helyzetre, így inkompetenciájuk miatt minden oldalról erős kritika éri.

Felszólítjuk mind Jovenel Moïse köztársasági elnököt, mind Jean-Henry Céant miniszterelnököt a lemondásra. A bizalom megrendült bennük, de a parlament is hitelét vesztette.

A válság a kormány lemondása után sem oldódik meg egyik napról a másikra. A lehetőségeket nem látjuk, hiszen a politikai ellenzék is hitelét vesztette. Az emberek helyzete lassan tarthatatlanná válik.”

Az utcák ijesztőek és elhagyatottak, a barikádok még mindig égnek. Thomas és Antony atyák gondosságának köszönhetően a szemináriumi küldöttek hazatértek. A Dominikai Köztársaság küldöttei (Max, Martin, Juan Ayala és Edward) ott ragadtak, mert nem tudtak átjutni az égő gumiabroncsokból álló barikádokon, így nem érték el a repülőteret.

A Haiti-i püspöki konferencia közleményt adott ki, amelyben elítéli az erőszakot, és felszólítot mindenkit az emberi élet és anyagi tulajdon tiszteletben tartására, ugyanakkor cselekvésre buzdítja az érintett hatóságokat.

„Az emberi és anyagi veszteségek óriásiak. Február 7-ike óta a helyieken úrrá lett a félelem és a szorongás. Az igazi áldozatok pedig, mint mindig, most is a legsérülékenyebbek, a legszegényebbek.

Mindezek tükrében mindenkinek vállalni kell a felelősséget, a szenvedés és fájdalom eme órájában le kell vonni a következtetést. Mindenki szolidaritására szükségünk van, hogy népünket és sorsunkat ne feledjék.

Bízunk az élet Urában, ő megadhatja a kegyelmet, hogy megtaláljuk a legjobb utat, így újra remény fakadhat e földön.”

 

 

 

Frissítve: 2019. március 10.