Hálaadás, akolitusavatás, orgonafelújítás

Továbbá Találkozzunk 7-ről 7-re, Mindenszentek és három koncert, s mindez két hét leforgása alatt! Végh Dániel összefoglalója a Jézus Szíve templom késő őszi eseményeiről.

A szokottnál is sűrűbbre sikeredett az október vége a Mária utcában. Miközben a munkatársak felváltva vették ki a nyárról megmaradt szabadnapjaikat, Bellovics Gábor SJ vezetésével elindultak a katekumen- és jegyesfelkészítők – a szerda esténként felváltva találkozó csoportok létszáma idén is a száz-száz főt közelíti. Október 21-én, vasárnap délelőtt tartottuk az első alkalommal tavaly megrendezett őszi hálaadást. Tökfaragással, forró teával, parázson sült almával, citeraszóval vártuk a családokat, s a hosszú hétvégének és a reggeli esőnek (jellemző, hogy előtte-utána hetekig nem volt csapadék) köszönhetően kellemesen családias volt a hangulat.

Fotó: Orbán Gellért

Egy hétre rá két koncert színesítette a vasárnapi miséket, a Jezsuita Nyolcason pedig Petrovics László SJ volt vendégünk. A hónap utolsó csütörtökén első alkalommal rendeztük meg a Horváth Árpád SJ által meghirdetett kiscsoportos közösségi estet, Találkozzunk 7-ről 7-re címmel. Október 31-én a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus stábja készített professzionális videófelvételt az esti hatos szentmisén. Mindenszentek alkalmából négy napon át reggeltől estig nyitva tartottuk urnatemetőnket, Halottak napja előestéjén pedig Heinrich Ignaz Franz Biber ritkán hallható gyászmiséje szólalt meg a Simplicissimus kamaraegyüttes és a Hold Kórus előadásában, Fehérváry Péter vezényletével.

Eredetileg szeptember végére terveztük, de csak november 4-én került sor lelkipásztori kisegítőink ünnepélyes avatására: az áldoztató-tanfolyamot elvégző 12 fiatalember számára a Jezsuita Nyolcas utáni jótékonysági büfé bevételéből vásároltunk albákat, sőt, az adományozók bőkezűségének köszönhetően egy rend miseruhát is vehettünk.

November legelején fordulópontjához érkezett az egy éve előkészítés alatt álló orgonafelújítás: a nyár óta húzódó közbeszerzés lezárásaként, az eljárást megnyerő Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra visszalépése után az Aeris Orgona Kft.-vel kötöttünk szerződést. A következő hetekben reményeink szerint már a bontás és az építés részleteiről adhatunk hírt, de addig is, november 11-én Mozart Requiemjében működik közre a nemrég Rómában Ferenc pápa előtt éneklő Musica Sacra kórusunk, majd november 16-án a Jezsuita Tizenhatossal a Fiumei úti temetőben nyugvó jezsuiták síremlékét keressük fel exkluzív esti séta keretében. A programok többségéről gazdag képválogatás található a templom közösségi oldalán, erre a hivatkozásra, vagy a fenti linkekre kattintva!

Frissítve: 2018. november 07.