Hálaadó szentmise a magyar jezsuiták jótevőiért

„A Jézus Társasága története a jótevőink története” – Peter Hans Kolvenbach SJ, a jezsuita rend egykori általános rendfőnökének megállapítását idézte Vízi Elemér SJ a rendtartomány jótevőiért december 3-án bemutatott hálaadó szentmisén. Amint a Xavéri Szent Ferenc emléknapján tartott liturgián a magyar provinciális emlékeztetett, már az „alapító atyák” fontosnak tartottak megemlékezni a Társaságot pártolókról. Sőt Szent Ignác a rendalkotmányban többször is figyelmezteti övéit, ne mulasszanak el rendszeresen szentmisében köszönetet mondani mindazoknak, akik akár munkájukkal, akár anyagiakkal, akár imával vagy más módon segítik a közösség küldetését.

A pesti Jézus Szíve templomban tartott liturgián részt vett a Xavéri Szent Ferencről nevezett Sodrás utcai közösség több tagja, köztük a vietnámi Tran Van Ngu József. Utóbbi jelenléte különösen mély értelmet nyert, hiszen Szent Ferencben a missziók védőszentjét, Ázsia apostolát tiszteljük, akinek evangelizáló tevékenysége azon a földrészen bontakozott ki, ahonnan a távol-keleti rendtárs érkezett hazánkba, úgy is, mint mára missziós területté vált országba.

A magyar rendtartomány a „hálaadás napját” kiterjesztette az egész provinciára, így a budapesti esemény mellett Miskolcon, Szegeden, Marosvásárhelyen és Torontóban is szentmisét tartottak vagy tartanak a napokban a jótevőkért. Az alkalom egyúttal kapcsolódott a december 3-ai AdakozóKedd világszerte terjedő mozgalmához, melynek célja, hogy legyen egy nap, amikor minden az adományozásról, a jótékony cselekedetekről és ezek ünnepléséről szól. A budapesti esemény után Vízi Elemér a Párbeszéd Házába hívta a résztvevőket, hogy ott kötetlen beszélgetéssel folytassák az együttlétet, melynek végén a szervezők levetítették Rófusz Ferenc Az utolsó vacsora című animációs filmjét, a nemrég zárult Faludi Filmszemle egyik díjnyertes alkotását.

Frissítve: 2020. február 13.