Hangolódjon fel A Szív jezsuita magazin novemberi számával!

A borongós idő, a korán leszálló esték sokunkat lehangolnak, s kedélyünk hullámzását gyakran a környezetünk is megsínyli. A hangulatok témáját körüljáró aktuális számunkkal igyekszünk mindenkit jobb kedvre deríteni! Teológusaink a kedélyek és érzelmek megélésének bibliai, illetve szerzetesi hagyományát tekintik át, hevesebb vérmérsékletűek számára is megnyugtató eredménnyel. Nyolc jezsuitát ezúttal arról kérdeztünk, mi dobja fel, illetve mi hangolja le őket; szakértői szerzőink tollából pedig a gyermekkori érzelmi viharokról és vidámító népi praktikákról olvashatunk.

Mivel már a Biblia szerint is a zene az egyik leghatásosabb hangulatjavító, e számunkban három zenei témájú írás is található. A címlapinterjúban Karosi Júlia jazzénekesnőt kérdeztük improvizációról, komponálásról és a családjáról, továbbá elemzést szenteltünk a jazz és a templom viszonyának, s utánajártunk, hogyan állnak az ifj. Sapszon Ferenc szerkesztette új katolikus énekeskönyv munkálatai.

A nagy kérdés novemberben újra – vagy még mindig – a koronavírus. Ezúttal jezsuitákat kértünk, hogy írják meg a maszkviselés teológiájával kapcsolatos gondolataikat, összegezzék a rend évszázadokra visszanyúló járványügyi tapasztalatait, illetve kíséreljék meg mérlegre tenni, hogyan és merre változik világunk a Covid-19 nyomán.

Lapszámunkban Török Csaba ezúttal nem szerzőként, hanem interjúalanyként szerepel, új esztergomi feladatairól, munkáról, pihenésről és sok minden másról beszélgetett Horváth Árpád SJ főszerkesztővel. A Jezsuita Kiadó gondozásában megjelent új könyve apropóján John W. O’Malley SJ amerikai egyháztörténészt a pápaság intézményéről kérdeztük, kifaggattuk lelki és gyakorlati tapasztalatairól a Caminót Budapesttől Santiago de Composteláig végigjáró Szádeczky-Kardoss Gézát, egytől tízig rovatunkban pedig a püspökszentlászlói Életrendezés Háza gondnokai meséltek a Mecsek titkairól.

Sok más olvasnivaló mellett az újságban már megtalálható ünnepi kínálatunk is: a karácsonyfa alá tehető A Szív-előfizetést, illetve öt, tematikusan összeválogatott kedvezményes könyvcsomagot ajánlunk olvasóink figyelmébe.

A lapszám november elsejétől vásárolható meg a Jezsuita Kiadó könyvesboltjában (a budapesti Jézus Szíve templomban) és webshopjában, illetve a szokott terjesztési pontokon. Részletek, árak, vásárlás: www.jezsuitakiado.hu.

Frissítve: 2020. október 30.