Hangversenyek délidőben

A Jézus Szíve Jezsuita Templom vasárnapi koncertsorozata folytatódik az őszi-téli hónapokban: továbbra is neves orgonaművészek, kórusok és kamaraegyüttesek működnek közre a délelőtt 11.00 órai nagymisén, illetve közvetlenül a szertartást követően.

A program:

  • október 1. MUSICA SACRA KÓRUS
  • október 8. GESZTESI-TÓTH LÁSZLÓ (orgona)
  • október 15. ZÉTÉNYI TAMÁS (cselló)
  • október 22. VENTI CHIAVI GITÁRTRIÓ
  • november 5. GEMMA ÉNEKEGYÜTTES
  • november 12. ALBANBURG ENSEMBLE – Aus Tiefer Not Schrei Ich Zu Dir
  • december 3. DINYÉS SOMA (orgona) ÉS TANÍTVÁNYAI
  • december 10. BURIK GÁBOR (orgona) ÉS VENDÉGEI
  • december 17. KARÁCSONY-VÁRÁS A HOLD KÓRUSSAL

A koncertek ingyenesek, de adományokat köszönettel elfogadunk a templom komolyzenei életének, és az orgona felújításának támogatására.

A műsor- és szereplőváltoztatás jogát fenntartjuk.

A július elején indított sorozat keretében a következő hetek folyamán a Mária utca templom vendége lesz Gesztesi-Tóth László orgonaművész, aki október 8-án, Magyarok Nagyasszonya ünnepén „Máriás” orgonaműveket tűz műsorára. Egy héttel később Zétényi Tamás csellóművész Johann Sebastian Bach különböző vonós hangszerekre írott szólóműveit szólaltatja meg, majd október 22-én a Venti Chiavi Gitártrió működik közre a szentmisén, illetve azt követően. Novemberben rendhagyó módon csak két koncertre kerül sor: a hónap első vasárnapján nagy asszisztenciás konventmise keretében Palestrina Missa Papae Marcelli című remekművét adja elő a Gemma Énekegyüttes, majd egy hétre rá a Fehérváry Péter vezette Albanburg Ensemble szólaltatja meg a Reformáció éve előtt tisztelegve J. S. Bach és F. Mendelssohn Aus Tiefer Not Schrei Ich Zu Dir című korálra komponált kantátáit.(November második felében hangszerbemutatót és nagyszabású jótékonysági gálakoncertet szervezünk az orgona javára Szent Cecília napja alkalmából, ezekre az alkalmakra hívjuk és várjuk zenekedvelő barátainkat.) A december 3-i konventmise zenei főszereplője a templomhoz számos szállal kötődő Dinyés Soma lesz, aki ezúttal portatív orgonáját, énekművésznek készülő fiát és legkedvesebb tanítványait is magával hozza. December 10-én Burik Gábor kántor úr és kamarazenész vendégei játszanak majd, végül december 17-én a Hold Kórus ad karácsonyváró műsort.

A legfeljebb 30 perces koncertekre marasztaljuk azokat, akik – Nemeshegyi Péter SJ prédikációi miatt – eddig is a 11.00 órai szentmisét választókat, és várunk mindenkit, akiknek a családi programjaik lehetővé teszik, hogy vasárnap délidőben igényes muzsikát hallgathassanak. A délideji hangversenyek részletes műsort is tartalmazó plakátjait, illetve a koncerteken készült fotókat keressék hétről hétre a Jézus Szíve Jezsuita Templom honlapján, illetve Facebook-oldalán, a sorozat pontos őszi-téli menetrendjét pedig már most is megtalálhatják az alább látható, és erről a linkről le is tölthető plakáton.

A Jézus Szíve Jezsuita Templom Hangversenyek délidőben-sorozatának 2017. júliusi nyitókoncertjét a Kodály Kórusiskolában tanító és a Szent Anna-templomban szolgáló Horváth Márton Levente adta. Az orgonista-zeneszerzőt követően templomunk kántora, Burik Gábor, majd Gesztesi-Tóth László orgonaművész működött közre, a negyedik júliusi koncerten pedig a Budapesti Vonósok Kvartettje lépett fel Rónaszéki Tamás hegedűművész (egyben a templom Musica Sacra kórusának karnagya) vezetésével. A nyár végén Bednarik Anasztázia és Gedai Ágoston orgonaművészek ültek a hangszer mellé. Szent István napján nagysikerű koncertet adott a külső-józsefvárosi református gyülekezet Cantores Ecclesiae rézfúvós együttese Kovács Zalán László tubaművész lebilincselő konferálásával, augusztus utolsó vasárnapján pedig a Kalmanovits Zoltán vezette Corvina Consort énekegyüttes szólaltatta meg Lassus és a késő-reneszánsz vokálpolifónia nagymestereinek műveit. Szeptember folyamán vendégünk volt a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium egykori tanulója, az orongaművészként és orgonaszakértőként is igen keresett Szabó Balázs, aki ezúttal mesterharmóniumát is magával hozta, és a koncert után rögtönzött hangszerbemutatót is tartott. Az Ars Sacra Fesztivál keretében Karasszon Eszter gordonkaművésznő (előadásában Kodály Zoltán monumentális csellószonátáját is hallhattuk), illetve az Erkel Ferenc Vegyeskar, majd október 1-jén, a zene világnapján a templom Musica Sacra kórusa működött közre Rónaszéki Tamás vezényletével. A sorozattal a Mária utcai templom orgonájának halaszthatatlan felújítására kívánják felhívni a figyelmet a szervezők. A hangszerrel kapcsolatos tervekről, illetve az orgona javára szervezett adománygyűjtő akcióról és jótékonysági eseményekről minden részlet kiderül a templom október 21-re megjelenő őszi-téli kiadványából.

 

 

Frissítve: 2017. október 12.