Közösség, szakmaiság, nyitottság, hit: 30 éves a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium

Fennállásának 30. évfordulóját ünnepli idén a budapesti jezsuita sziget legnépesebb intézménye: a Szent Ignác szakkollégium. Az évfordulóra kerekasztal-beszélgetésekkel, szimpóziumokkal és más, a járványhelyzetre való tekintettel online tartandó eseményekkel készülnek az ignácosok. Az alábbiakban a hallgatók jubileumi írását adjuk közre az intézmény értékeiről, küldetéséről.

1991-2021. Harminc év. Ez idő alatt lezajlott két Öböl-háború, megszűnt a KGST és a Varsói Szerződés, beütött a 2008-as világválság, és megannyi szereplő jelent meg, majd tűnt el a világtörténelem színpadán.

A folyamatos változások közepette azonban valami változatlan volt: először Kispesten, majd a józsefvárosi Palotanegyed szívében folyamatosan növekedett egy lelki és szakmai közösség: a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium. 

Kollégiumunk missziója, hogy közösségünk tagjai az egyetemi éveik alatt teljesebb emberré váljanak, akik, kilépve az intézmény kapuin, szakmai tudásukkal, nyitottságukkal, emberségükkel és hitükkel szebb és jobb hellyé tegyék a környezetüket. 

Ezért a Szent Ignác saját tanulmányi rendszert működtet, hogy kurzusok, projektek és workshopok formájában olyan gyakorlati és szakmai ismeretekre tehessünk szert, amelyek kiegészítik az egyetemen tanultakat.  

Intézményünk önkormányzati alapon működik, a tagok kiválasztásától a diákvezetők választásán át a költségvetésig a közösségnek döntő szava van. A SZIK a tágabb társadalmi valóságot segít megélni, hiszen közösségünk tagjai az ország minden területéről sőt a határon túlról is – érkeznek. 

A szomszédságban működő jezsuita rendház, templom és kollégiumi lelkészünk a lelki elmélyülést és fejlődést segíti elő. Rendszeres lelkigyakorlatok, lelkivezetés és közös imáink hitünk megélésében segítenek. 

Szakkollégiumunk negyedik pillére a társadalmi felelősségvállalás, ennek talán legszebb gyümölcse a 2003 óta évente megrendezett, Junior Prima-díjas Gyökerek Tábor. A táborban határon túli magyar gyerekekkel töltünk egy hetet, mutatjuk meg nekik a főváros és az ország fontosabb helyeit, segítünk rátalálni gyökereikre.

Most, visszatekintve az elmúlt 30 évre, öröm, hála és elhivatottság tölt el bennünket. Örülünk, hiszen látjuk, hogy öregdiákjaink tovább vitték az „ignáci szikrát” az élet és tudomány számtalan területén. Hálásak vagyunk, hiszen az elmúlt 30 évben sokan segítettek nekünk, illetve működtek közre a sikereinkben. Elhivatottak vagyunk, hiszen a múlt sikerei megerősítenek abban, hogy a küldetésünket folytatni érdemes, és folytatni is fogjuk. 

A 2021-es jubileumi év alkalmából változatos programokkal készülünk minden érdeklődő barátunknak. Célunk olyan programok szervezése, amelyekből valamennyi résztvevő épülhet, miközben megismerheti szakkollégiumunk sajátos világát is. 

Programsorozatunkról intézményünk honlapján, illetve Facebook-oldalunkon találhatók további információk.

Frissítve: 2021. április 14.