Príma iskola a miskolci jezsuita gimnázium

Oktatás és köznevelés kategóriában megyei Prima Díjat kapott a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium, Kollégium és Óvoda. Mancs, a miskolci mentőkutya bronzszobrán és gyémánttal kirakott aranykitűzőjén túl egymillió forintot kapott a magyar jezsuiták borsod-abaúj-zemplén megyei intézménye a november 5-i díjátadón.

A Prima Primissima díjat Demján Sándor vállalkozó alapította 2003-ban a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) támogatásával, hogy évente megjutalmazzák azokat a példamutató művészeket, sportolókat, valamint a tudományos élet, a népművelés, az oktatás és a sajtó képviselőit, akik munkásságukkal kiérdemelték a legkiválóbbaknak járó elismerést. A VOSZ borsod-abaúj-zemplén megyei szervezete 2006-ban csatlakozott a kezdeményezéshez: a regionális Prima Díjjal a megye legkiválóbb képviselőit ismerik el.

„25 év alatt a gimnázium az ország legjobb 50 középiskolája között szerepel. A magas szintű oktatásnak köszönhetően a diákok 95 százaléka továbbtanul. Jó gyakorlataik egyike a szeretetszolgálat, illetve az intézményben való komplex tehetséggondozás” – méltatták az iskolát a díjátadón.

A megyei díj várományosait tíz kategóriából választották ki. A JEZSU mellett ismeretterjesztés és média kategóriában Hajnal József újságírót és a fiataloknak sportolási lehetőséget biztosító Factory Arénát díjazta a zsűri, a közönségdías pedig Fazekas Miklósné, a megyei diáksport és szabadidő egyesület elnöke lett.

A díjat november 5-én a Miskolci Nemzeti Színházban tartott díjátadón vette át Holczinger Ferenc SJ igazgató. A gálaműsorról nem hiányozhatott az iskola Magis kórusa sem, akik az Ignác, a lelkek lovagja című musicalből adtak elő ízelítőt.

A 10. legjobb egyházi középiskola

Nem a Prima Díj az egyetlen elismerés, amit a miskolci jezsuita gimnázium kapott a közelmúltban. Október végén a 10. legjobb egyházi középiskola lett a HVG aktuális rangsora szerint. Az ország gimnáziumait évente összehasonlító kiadvány szerint a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium, Kollégium és Óvoda 11 helyet javított a 2021-es eredményéhez képest, és összesítésben az 59. helyen végzett. A sorrendet hét tényező, köztük a kompetencia-mérések eredményei, az érettségik átlaga, valamint a felsőoktatási felvételik pontszámának átlaga alapján állítják fel.

Frissítve: 2022. november 09.