Jezsuita hivatás

Nagy örömmel hirdetjük meg a jelentkezést a jezsuiták Montserrat hivatástisztázó közösségébe, a 2021/22-es tanévre.

Mire hívunk?

A Montserrat-ház olyan katolikus fiatalemberek számára jött létre, akiket érdekel a jezsuita élet, illetve komolyan fontolgatják a papi vagy szerzetesi hivatást, de még nem jutottak világos döntésre, vagy már döntöttek, ám tanulmányaik miatt várniuk kell a teljes megvalósítással.


Miért Montserrat?

Loyolai Szent Ignác életében jelentős változás történt Montserrat hegyén. Nemesi öltözetét az egyszerű zarándokok ruhájára cserélte, és nagy bizalommal nekivágott, hogy felfedezze, mire is hívja őt az Úr.

A Montserrat-év ezért bátor és nagylelkű próbaidő, amikor a kereső személy tesz egy konkrét lépést, hogy a benne rejlő mozdulásokat, vágyakat és hívásokat próbára tegye.

  • Vajon tényleg a szerzetesi, papi életformára hív az Úr, vagy inkább a családos élet felé vezet az utam?
  • Megtalálom-e Isten jelenlétét, és megerősödöm-e a tőle jövő hívásban?
  • Alkalmasnak élem-e meg magam a papi, szerzetesi életformára?
  • Helyemen érzem-e magam a jezsuiták között?
  • Kívülről, az úton mellettem lévőktől is hasonló megerősítést kapok, mint amit én megélek?
  • Növekszem-e szabadságban, örömben az év során?
  • Megélem-e a szabadságot, örömet ebben a vágyott életformában?

A Montserrat-évre Nagy Bálint jezsuita atya és a Xavéri Szent Ferenc jezsuita közösség hív meg. A tér, amit megnyitunk számodra, olyasmihez hasonlítható, mint egy jól felszerelt műhely. Ebben a műhelyben olyan jól bevált eszközök állnak rendelkezésedre, amelyeket közel 500 éves jezsuita hagyományunk hordoz, és a hosszú évszázadok alatt finomra gyakorolt. Ebben a műhelyben nem egyedül vagy, hanem másokkal együtt néhány képzett mesterember is ott tartózkodik, akik értenek a szerszámokhoz, és segítenek az eszközök jó használatában. A házigazda jezsuita közösség vállalja, hogy bemutatja a műhelyben lévő eszközöket, és megtanít az alkalmazásukra. Minden más munkát a műhelyben te végzel azon, amit alapanyagként magaddal hozol.


A ház rendje

Az év során a résztvevők, miközben a Montserrat-házban laknak, folytatják egyetemi tanulmányaikat, illetve munkahelyükön dolgoznak, és a Xavéri Szent Ferenc rendház mellett egy saját regula (házirend) szerinti közösségben élnek.

Azok számára, akik valami okból nem tudnak Budapesten beköltözni a Montserrat-házba (például vidéken élnek vagy dolgoznak), lehetőség van a külsősként is csatlakozni a közösség éves programjához. A külsős montserratosok hasonlóképpen egy évre köteleződnek el, és nagyjából havonta kapcsolódnak a bentlakók programjához, valamint részt vesznek az imadélutánokon és a közös lelkigyakorlatokon.


Bemutatóvideó


Időtartam

2021. szeptember – 2022. június.


Feltételek

  • 18-35 év közötti, szabad életállapotú, katolikus férfi
  • Pszichológiai alkalmasság
  • Szabad elhatározás belépni a Montserrat-év programjába

Anyagiak

Arányos hozzájárulás a közös költségekhez


A jelentkezés folyamata

Szeretettel a Xavéri Szent Ferenc jezsuita közösség nevében:

Frissítve: 2021. július 31.