Huszárik Zoltán: Szindbád / 6.45 filmklub

Ami esszenciális, ahogy nézzük: kevesebb, vagy több önmagánál. Templom, evés, vonulás, nők, szép képek, és valami szent ok, ami miatt „az Élet élni akar”.

  • Május 22. 18.45
  • Puskin Mozi

Vetítés utáni beszélgetést vezeti Gelencsér Gábor filmesztéta.

HUSZÁRIK ZOLTÁN: SZINDBÁD (1971) 90’

Szindbád a szépséget a természet változásaiban, a szerelemben és nem utolsósorban a kulináris élvezetekben véli megtalálni. Gondolataiban életre kelnek emlékei. Megbarnult fényképek, elszáradt virágok, elsárgult szerelmeslevelek hozzák elő a múltból a szépasszonyokat, lányokat, a hozzájuk fűződő múló érzéseket, s a felejthetetlen húsleves illatát…
A film 1972-ben idehaza elnyerte a Magyar Filmkritikusok Díját, a nagydíjat, az operatőri díjat és Dajka Margit megkapta a legjobb női alakítás díját. A magyar filmművészet egyik ékkövének számító alkotás számos nemzetközi elismerésben is részesült.
A Krúdy Gyula művéből készült alkotás a magyar filmtörténet megunhatatlan darabja.

Szindbád (Huszárik Zoltán, 1971, részlet) from Filmalap – Filmarchívum on Vimeo.

 

Jegyek és bérletek kaphatóak a Puskin Moziban.

  • Teljes árú jegy: 1200 Ft
  • Kedvezményes jegy 6.45 Faludi filmklub bérlettel: 700 Ft
  • Féléves 6.45 Faludi filmklub bérlet: 2100 Ft

A Faludi Ferenc Akadémia heti rendszerességgel tart dokumentumfilmes illetve játékfilmes filmklubot. A 2019 tavaszi félévének programja egyaránt válogat a magyar klasszikusok és nemzetközi kortárs rendezők munkáiból. A vetítéseket beszélgetés követi filmes alkotók és szakemberek vezetésével. A filmklubok alcíme a “látható és láthatatlan” jelzi, hogy a választott filmek és az utánuk következő beszélgetések azt vizsgálják, hogy a kézzelfogható világ mellett hogyan értelmeződik a film nyelvén életünknek az a távlata, amely érzéki módon többnyire megragadhatatlan.


Filmklubjainkat támogatja a Magyar Filmklub Szövetség, és az NKA.

Frissítve: 2019. május 16.