Idén nyáron is kirajzottak a Bogarak

Nyáron elcsendesedik a Bogár-élet a Párbeszéd Házában, szünetelnek a klubok, hiszen immár 27. éve Lelki Napokra gyűlnek össze az ország számos pontján a Szentjánosbogár-közösség tagjai. Zólyomi Kata Bogár-koordinátor összefoglalója.

A teamek és az iroda előkészítő munkája a Lelki Napokon érik be, amelyek az ország különböző pontjain, kistelepüléseken kerülnek megrendezésre. Hagyományosan több különböző korosztály és célközönség számára kínáltunk programunkat idén is. A védjegyünké vált nyári Lelki Napjainkon (“Bogár Táborok”) elhivatott önkénteseink a szabadidő tartalmas eltöltését kínálják fiatalok számára. Kidolgozott pedagógiai koncepció mentén, játékos formában – játékpedagógiai eszközökkel – fejlesztik a résztvevők személyiségét, és élményeken keresztül tanítják őket felelősségvállalásra és az egymás iránti odafigyelésre, tiszteletre, és a táborozóknak alkalmuk nyílik az adott tájegység szokásainak és látnivalóinak megismerésére is.

Gyermek- és kamasz Lelki Napok

Egyidőben hat település: Keszeg, Kocsér, Tokaj, Törökbálint, Pálháza és Veresegyház fogadta be a gyermek és kamasz korosztályt (10-16 évesek, összesen 602 fő), akik 134 csoportvezető, illetve helyszínenként egy-egy táborvezető, tábori pap és a hátteres/ek segítségével az alábbi témákat – és egymást – fedezték fel a héten: KapcsoljON (10-13 év) és Konfliktuskezelés (14-16 év).

Nagyon szuper emberek voltak a csapatomban, és nagyon sok szeretetet kaptam tőlük és jó volt nekik is adni, rengeteget nevettünk, azóta is sokat beszélgetünk. Úgy tűnik, lesz, akivel együtt megyünk klubba, és ennek nagyon örülök, mert nagyon megszerettem őket. A programok idén is királyak voltak, a kamaszprogram is nagyon tetszett, a misék és nekem a misszió is különösen tetszett idén. Úgy minden. (14 éves lány)

Segített a hitem fejlődésében! Amilyen szemlélettel és hangulattal indultam neki a napnak a reggeli imákról, attól nagy azt éreztem, hogy jó úton járok. Napközben nemhogy nem akadályozta a többi ember ezt az életérzést, hanem még segített is megőrizni az egész napra, hétre, sőt, talán évre is!” (16 éves fiú)

 

Ifjúsági Lelki Napok

Idén ország két pontján volt ifjúsági Lelki Napunk. Kaposváron és Ságújfalun kétszázhét 17-21 éves fiatalt fogadtunk 41 fő vezetésével és helyszínenként 1-1 táborvezető, tábori pap és 2-2 hátteres segítségével. Az ifik témája a Tükör volt.

„Nagyon jók voltak a blokkok, lelkileg sokat adtak. A sportverseny idén kifejezetten jó volt, tetszett ez a felezős bontás, hogy korosztály szerint ketté voltunk bontva és mindig csak a fél csapat teljesítette egy időben a feladatot. Az akadályversenynél nagyon lelkesítő volt, hogy az akadályok fantasztikus lelkesedéssel vártak minket. A helybéliek vendégszeretete csodálatos volt, még sosem tapasztaltam ilyet.” (20 éves lány)

„A beszélgetések a témáról, a misék, a közös éneklések, a rengetek nevetés, önmegismerés, játékok mind-mind hozzájárultak a hitem fejlődéséhez.” (17 éves lány)

 

Családos Lelki Napok

Régi és új bogárcsaládok, összesen 33 fészekalj gyűlt össze az idei családos Lelki Napokon Bükkszéken. A gyerekeknek (83 fő) lelkes és megbízható fiatal gyerekvigyázók (23 fő) tartottak foglalkozásokat, mialatt a szülők kiscsoportos beszélgetésekben osztották meg egymással a témában: „Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk” (Simone Weil) való tapasztalataikat.

Hálásak vagyunk, hogy a Szent Ignác-i lelkiség erősítésére tábori papként velünk tartott Forrai Tamás SJ (ifi), Horváth Ferenc SJ (gyerek-kamasz), Koronkai Zoltán SJ (gyerek-kamasz) és Sajgó Szabolcs SJ (családos). Csoportvezető volt ifiben Kiss Ferenc SJ és Tran Ngu SJ. Továbbá táborvezetőként Jacsó Annamária és Tuzson-Berczeli Bernadett, hátteresként Nagy Luca voltak velünk, résztvevőként, vezetőként, illetve gyerekvigyázóként több jezsuita munkatárs gyerekei  voltak jelen idei Lelki Napjainkon.

Rövid bepillantás a (tavalyi) Lelki Napokba:

 

További információ és programok: www.szentjanosbogar.hu

Frissítve: 2018. augusztus 02.