Így imádkozott együtt Koronkai Zoltán SJ és csapata Ferenc pápával

A Pápa Imavilághálója – avagy az Imaapostolság – idén ünnepli fennállásának 175., és az újjáalkotási folyamat tizedik évfordulóját. Ebből az alkalomból 52 küldöttség több mint ötezer résztvevővel zarándokolt el Rómába, hogy részt vegyen a megemlékezésen. Köztük volt a magyarok tízfős, fiatalokból álló csoportja, Koronkai Zoltán SJ, a kezdeményezés hazai felelősének vezetésével.

Jézus Szíve ünnepének délelőttjén a VI. Pál Aulában találkozott az összes zarándok, az imavilágháló csoportjai, valamint a gyermek- és ifjúsági szekció, azaz az eucharisztikus mozgalom (EYM) tagjai. P. Frédéric Fornos SJ, az Imavilágháló nemzetközi igazgatója köszöntött bennünket, majd az imavilágháló különböző földrészeken működő csoportjainak életéből kaphattunk ízelítőt, valamint bő áttekintést a megújulás folyamat lépéseiről: miképp született az új név, az egységes logó, a pápavideó, a click to pray applikáció és lett az Imavilágháló pápai mű, amelyet továbbra is a jezsuiták vezetnek.

Bemutattak új kezdeményezéseket is, mint A Szív Útja – a Jézus Szíve-tisztelet mai formája. Egy honlap segíti ezt is videókkal, először spanyol nyelven, majd tervezik átültetését a többi világnyelvre is, amihez mobil applikáció is tartozik. A találkozón ott volt jó barátunk, a „legmagyarabb belga jezsuita”, Thierry Monfils, az Imavilágháló európai felelőse. A délelőttöt a Ferenc pápával találkozás koronázta meg. Beszédében a pápa hangsúlyozta, hogy „az imádság az Egyház küldetésnek szíve”. Az imaapostolság szolgálata Jézus Szívébe vezet; utat készít Jézushoz, miközben megváltoztatja az imádkozó ember szívét. Ezt az imát meg kell tanítani a gyerekeknek, együtt kell mondani a nagyszülőkkel. Az Imavilágháló „küldetésének alapja: a világ iránti együttérzés.” Végül a pápa megköszönte a jezsuita rendnek az Imaapostolság/Imavilágháló iránti sok évtizedes elkötelezettséget és kreativitását. Nagyon szép pillanat volt, amikor a pápával közösen csendben imádkoztunk a havi imaszándékokért.

Az audiencia után csoportunk meglátogatta a Vatikáni Rádiót, melyet Vértesaljai Laci SJ atya mutatott be nekünk. Kis élménybeszámoló is elhangzott a Vatikáni Rádióban (hanganyag, 10.05 től 19.00-ig). Este az összes zarándok a Lateráni Bazilikában vett részt a szentmisén. A főcelebráns P. Generális Arturo Sosa jezsuita generális volt. A prédikációban P Frédéric Fornos SJ kiemelte, hogy A Szív Útja az irgalom iskolája, amely átformál bennünket és segít, hogy belépjünk a világgal való együttérzés küldetésébe. „Így lehet összefoglalni a küldetésünket: Jézus tekintetével és gesztusaival fordulni mások, a világ felé – felajánlva életünket. Imádságunkkal, ami már önmagában a szeretet útja, az embereket és mai világunk kihívásait Krisztus Szívéhez vigyük. Ez a világgal való együttérzés küldetése.”

Másnap a jezsuita központban, a kongregációs aulában, P. Generálissal találkoztak a nemzeti felelősök. Ez volt az első ilyen jellegű összejövetel, ahol mindenki jelen volt. Lehetőségünk volt az ismerkedésre és a rövid tapasztalatcserére. P. Generális megerősítette, hogy a Jézus Társasága támogatja ezt a pápai művet, és hangsúlyozta a világgal való együttérzés küldetését.

Zarándoklatunkról egy kis videó is készült Csabai Attila jóvoltából:

Frissítve: 2019. szeptember 17.