Így járjunk túl a vírus eszén: családok szabadtéri ajándékkoncertje karácsonyra

A Párbeszéd Háza, valamint a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei együttesek Szövetsége december 22. és 27. között, a járványügyi szabályok betartásával, országos önkéntes akciót szervez, melynek főszereplői a családok és a Karácsonyi Ének. Az akció keretében az énekléshez kedvet érző családok lakóházak udvarán vagy a házak előtt karácsonyi dalokból álló rövid ajándékkoncertet adnak az ott élőknek. Éneklés közben maszkot viselnek, hallgatóiktól megfelelő távolságot tartanak.

Akik szeretnének csatlakozni, maguk állítják össze műsorukat, és koncertjük helyszínét, elsősorban saját, szüleik vagy nagyszüleik lakóházát. Az önkéntesek a koncert megvalósításhoz, az akció Facebook-oldalán vagy innen elérhető linken találnak megvalósítási tervet és kivitelezési tanácsokat, az ajánlott dalok szöveges kottáival, a zenei alapokkal, letölthető és kitölthető, postaládába helyezhető tájékoztató anyagokkal, plakátokkal.

Az akció kisfilmjének önálló youtube linkje, amely önmagában is kellő információval szolgál a kampányról.

Az énekléshez a hangerőt nem csökkentő, egyszer használatos orvosi maszkot ajánlanak viselni a szervezők.

Hogy miért tartják fontosnak az akciót a járvány idején, arról a két szervező, Mindszenty Zsuzsánna, a KÓTA elnöke és Sajgó Szabolcs, a Párbeszéd Háza igazgatója így vélekedik: 

Mindszenty Zsuzsánna: „A járványügyi intézkedések figyelmeztettek arra, hogy a kóruséneklés maszk nélkül veszélyes lehet. Az embereknek azonban nagyon hiányzik az éneklés, ezért a családok, az egy háztarásban élők közössége lehet az egyetlen olyan lehetőség, amikor megélhetik az együtt éneklés örömét. Énekükkel megajándékozhatják azokat, akik néhol már hetek óta nem hagyhatták el otthonukat, és az idei ünnepet is egyedül töltik. Kevés olyan ember él Magyarországon, aki ne énekelné vagy hallgatná Karácsonykor a Mennyből az angyalt vagy a Pásztorok, pásztorok kezdetű egyházi énekünket. De még az is, aki nem kötődik konkrét valláshoz, ismeri, szereti és mellé teszi a Kiskarácsony, nagykarácsonyt, amikor szenteste meggyulladnak a gyertyák a fán.”

 Sajgó Szabolcs: Kultúránkban általában sok sebből vérzik a természetes emberi közösség. A járványhelyzet ezt tovább rombolja. Ha egy társadalomban meggyengül az emberek közötti pozitív kapcsolat, a társadalom sokkal sebezhetőbbé válik, erejét veszti az egész társadalom immunrendszere. Ez a kezdeményezés szeretne hozzájárulni az élhető társadalmi keretek megőrzéséhez. A közös éneklés nagyobb egymásra figyelést igényel, egymás megbecsülését erősíti, a pozitív közös élmény gyógyít, napfényt hoz a borúsabb időkre. Ugyanilyen fontos az éneklés közös hallgatása. Annak tudata, hogy vannak, akik önként, nem fizetségért másoknak értéket adnak, erősíti a bizalmat a távolabb állók, az idegenek iránt, gyógyítja a társadalom agyonszaggatott szövetét. Énekelni jókedvűen lehet igazán.” 

Frissítve: 2020. december 15.