Így készülnek a jezsuiták a pápa látogatására

A magyar jezsuiták több programmal, kezdeményezéssel is készülnek Ferenc pápa április végi magyarországi látogatására. A programban szerepel a szokásos találkozó a Jézus Társasága adott országbeli tagjaival, melyre a Vatikán magyarországi képviseletén, az Apostoli Nunciatúrán kerül sor április 30-án, szombaton este. Ezen a felületen folyamatosan közzétesszük az újabb jezsuita fejleményeket, illetve egy helyen összegyűjtjük a Ferenc pápáról szóló korábbi írásainkat, kiadványainkat.

A pápalátogatás jezsuita vonatkozású programjai

Április 28., péntek, 15:15.: A Szent István-bazilikában szerzetesek, papok találkozója a pápával.

Április 29., szombat 10:15.: A pápa találkozása szegényekkel és menekültekkel az Árpádházi Szent Erzsébet-templomban. Az eseményen a Jezsuita Menekültszolgálat is jelen lesz.

Április 29., szombat 16:30.: A pápa fiatalokkal találkozik a Papp László Sportarénában. A miskolci jezsuita gimnáziumból és más műveinkből többen részt vesznek az eseményen, és reményeink szerint részleteket mutathatunk a Szent Ignác-musicalből.

Április 29., szombat 18:00.: A rendtartomány tagjai találkoznak Ferenc pápával.

Április 30., vasárnap 09:30.: Pápai mise a Kossuth téren, a jezsuita templomokból több közösség készül részt venni rajta.


Kiemelt programunk

Tegyük fel, hogy helyet kapsz a Róma-Budapest-Róma repülőjáraton, mellyel magyarországi látogatásra érkezik Ferenc pápa, és az ilyenkor szokásos sajtótájékoztatón te is szóhoz jutsz. Mit kérdeznél tőle? Küldd el nekünk, vagy hozd magaddal a Szólj be a pápának alkalmára, és rendtársai megválaszolják. Az egyházfő tabukat nem ismerő „magyar hangjai” az április 20-i estén: Horváth Árpád, Koronkai Zoltán és Nevelős Gábor. A  jezsuiták egyúttal vállalják, hogy a legjobb kérdéseket budapesti személyes találkozójukon közvetítik Ferenc pápának.
Részletek ezen a linken.


Kiadványaink Ferenc pápáról

Kedves Ferenc pápa! Ferenc pápa válaszai gyerekek kérdéseire

A gyerekeknek is vannak nagy kérdéseik. köztük vicces és komoly, de olyan is, amelytől elszorul a szívünk. S vajon mit feleljünk rájuk? A könyvben a szentatya harminc olyan levélre válaszol, amelyet gyerekek írtak neki a világ minden tájáról. Mondataiból derűs őszinteség sugárzik, amely a kis kötet elolvasása után is sokáig elkíséri az olvasót.


Andrea Tornielli – Giacomo Galeazzi: Ferenc pápa: Ez a gazdaság öl

„Marxista”, „kommunista” és „pauperista”: Ferenc pápát a szegénységre, a társadalmi igazságosságra mondott szavai, a nélkülözők helyzetére vonatkozó gyakori felhívásai miatt kritikák és néha kemény, szarkasztikus támadások érték. Hogyan éli meg mindezt? A szegénység miért ennyire erőteljesen jelenvaló a tanításában? Erről szól a szerzőpáros kötete.


Jó napot! Ferenc pápa vagyok

Az első újságíró, aki Ferenc pápával négyszemközt, személyesen is leülhetett interjúra, Antonio Spadaro jezsuita. Az ötlet a jezsuita kulturális folyóiratok főszerkesztőinek évente megrendezett találkozóján merült fel 2013 júniusában. A Civiltà Cattolica jezsuita lap főszerkesztője háromszor találkozott Ferenc pápával, és e találkozások eredménye a beszélgetőkönyv.


Üdvöz légy, Mária – Így imádkozik Ferenc pápa a Szűzanyához

A kötetben Marco Pozza olasz pap, újságíró kérdezte Ferenc pápát. Az üdvözlégyet nyolc fejezetben elmélkedik végig, az egyes szakaszok közé Ferenc pápa Szűz Máriáról szóló szövegei ékelődnek. Lezárásként egy Magnificat-fejezettel egészül ki a beszélgetés, a könyv második részében pedig Marco Pozza szövi tovább a beszélgetés fonalát börtönpasztorációs munkássága során megtapasztalt Mária-élményeit felidézve.


Ferenc pápa: Mi Atyánk – Gondolatok az Úr imádságáról

Ferenc pápa egy olasz börtönlelkész, Marco Pozza kérdéseire válaszolva sorról sorra magyarázza el az Úr imádságát. Feltárja, hogyan rezonál a Miatyánk a saját életére és apostoli hivatására, illetve miként nyújthat segítséget a mai kor mindennapi gondjaival és kihívásaival küzdőknek. A beszélgetést Ferenc pápa miatyánkról szóló beszédeinek részletei egészítik ki.

 


Ferenc pápa: Ölellek benneteket! Beszédek fiatalokhoz

Őszinte kedvességével, hiteles gesztusaival, áldást kérő alázatával, örömet sugárzó lényével Ferenc pápa már rögtön megválasztásakor lenyűgözött sok millió embert, hívőket és nem hívőket, keresztényeket és másvallásúakat, férfiakat és nőket, fiatalokat és öregeket egyaránt. Sokan szívükbe zárták, és azóta is ott hordozzák. Ebben a kötetben Ferenc pápának azt a 28 beszédét tesszük közzé, amelyeket megválasztása óta (2013. március 13.) fiataloknak mondott.


Ferenc pápa: Nyitott ész, hívő szív

Őszinte kedvességével, hiteles gesztusaival, áldást kérő alázatával, örömet sugárzó lényével Ferenc pápa már rögtön megválasztásakor lenyűgözött sok millió embert, hívőket és nem hívőket, keresztényeket és másvallásúakat, férfiakat és nőket, fiatalokat és öregeket egyaránt. Sokan szívükbe zárták, és azóta is ott hordozzák. Ebben a kötetben Ferenc pápának azt a 28nbeszédét tesszük közzé, amelyeket megválasztása óta fiataloknak mondott.Írások Ferenc pápáról

KORONKAI ZOLTÁN SJ ÍRÁSAI:

PATSCH FERENC SJ ÍRÁSAI:

SZABÓ FERENC SJ ÍRÁSAI:


A SZÍV JEZSUITA FOLYÓIRAT CIKKEI:

2013

2014

2015

2016

2017

2018

A listát hamarosan frissítjük a 2019. utáni cikkekkel!

Frissítve: 2023. március 24.