Íme, tíz dolog, ami miatt szerethető a Szent Ignác-i lelkiség

1. Elősegíti a tartós boldogságot

Egyik barátomtól kaptam egy bögrét, azzal a felirattal, hogy „Csinálj több olyan dolgot, ami boldoggá tesz”. Reggelente már attól boldogabb vagyok, ha csak arra gondolok, hogy boldogító dolgot csináljak! Szent Ignác meggyőződése, hogy azok a nemes vágyaink tesznek bennünket boldoggá, amelyek a szívünkhöz közel állnak. Mélyen boldoggá. Ezek nem felszínes rajongások vagy számunkra káros dolgok, hanem olyan vágyak, amelyek Isten tervét mutatják meg. Az ignáci lelkiség segít mindannyiunknak, hogy összhangba kerüljünk Isten tervével. Ha ezzel a tervvel megegyezően élünk, akkor vagyunk a mélyen, igazán boldogok és kitejesedettek. A folyamatosan ismétlődő kérdés a következő: „Mire vágyok a legmélyebben?” Ezt akarja Isten is, hiszen Ő a legjobbat akarja nekünk.

2. Segít kapcsolatba kerülni Istennel

Ignác szerint azért vagyunk a földön, hogy Istent dicsérjük, tiszteljük és szolgáljunk neki. Az Isten tervéhez ilyen módon való kapcsolódás nehéz lehet. A Lelkigyakorlatokban Szent Ignác nem elvont istenfogalma állít elénk, hanem személyes és meghitt kapcsolatot javasol, amelyben megismerhetjük Isten – mindannyiunk számára elérhető – szelíd és könyörületes szeretetét.

3.  Segít jó döntéseket hozni

A jó ösvényt gyakran nehéz kiválasztani. A Lelkigyakorlatokban Ignác olyan kereteket fektetett le, amelyek segítségével a lelkigyakorlatozó jó döntéseket hozhat.

4. Elérhető

Ignác azt tanítja, hogy Istent meg lehet találni minden dologban. Isten szeretete aktív minden napon, és megmutatja magát emberekben, helyekben, a körülöttünk lévő dolgokban. Nemcsak a nagy, rendkívüli gesztusokban, de gyakran az egészen hétköznapi dolgokban is. Csak nyitva kell tartani a szemünket!

5. Egyensúlyra ösztönöz

Ignác arra bátorítja követőit, hogy vigyázzanak a testükre, elméjükre és szellemükre is. Az ignáci lelkiség kiegyensúlyozott, reális és gyakorlati megközelítés; nemcsak a lelkünkre vonatkozik, hanem általában az élet minden területére.

6. Hálára és optimizmusra bátorít

Az évek során Ignác kifejlesztett egy hálán alapuló hozzáállást. A hétköznapi élet tele van Isten ajándékaival, melyek minden dologban megtalálhatók. A napi examen alapvető eleme a hála. Ez a hála a Megváltóban gyökerezik, aki a földre jött, meghalt, hogy megváltson bennünket. Ez az alapja annak a reményteljes bizalmunknak, hogy Krisztussal minden jó lesz.

7. Pozitív kommunikációra bátorít

Ignác azt kéri, hogy a legjobbat feltételezzük a másikról. A Lelkigyakorlatok 22. pontjában azt tanácsolja: „Eleve fel kell tételeznünk, hogy minden jó kereszténynek készebbnek kell lennie arra, hogy felebarátja állítását megmentse, hogysem elítélje. Ha nem tudja azt megmenteni, kérdezze meg őt magát, hogyan érti állítását. Ha helytelenül, javítsa ki Őt szeretettel. Ha pedig ez nem elég, használjon fel minden alkalmas eszközt, hogy felebarátja helyes értelmet adjon annak és megmeneküljön.” Mennyi félreértést el lehetne kerülni, ha ezt a fajta kommunikációs megközelítést alkalmaznánk a mindennapi életünkben!

8. Kapcsolatban tart bennünket

Szent Ignác követőit úgy nevezik, hogy „másokért élő férfiak és nők.” Ez megkívánja, hogy kapcsolatban legyenek a közösséggel, megosszák jó adottságaikat, képességeiket, és másokat szolgáljanak. Amikor szolgálunk, elkezdünk a másik ember „cipőjében járni”, és növekszünk az együttérzésben.

9. Segít bennünket, hogy a legjobbat adhassuk magunkból

Amikor úgy érezzük, hogy a világon élő összes ember a testvérünk és nővérünk, akkor partnerei akarunk lenni Istennek az igazságtalanságok felszámolásáért végzett munkálkodásában. Ilyen módon a Szent Ignác-i lelkiség arra bátorít bennünket, hogy egyre többet tegyünk másokért, ezzel feltárva legjobb énünket.

10. Segít, hogy a földet jobb hellyé tegyük

Amikor szolidárisak vagyunk másokkal, Krisztust látva minden emberben, akkor szenvedésük enyhítésére törekszünk, így jobbá tesszük a világot. Az ignáci lelkiség lehetővé teszi számunkra, hogy építsük a Mennyei Királyságot a földön – és mindezt Isten nagyobb dicsőségére.

Amikor reggel a bögrémből a kávémat kortyolgatom, és ezeken gondolkodom, az boldoggá tesz – mélyen boldoggá. És te? Miért szereted a Szent Ignác-i lelkiséget?

Forrás:

10 Things to Love About Ignatian Spirituality

Frissítve: 2021. április 09.