„Teljes csendben, telefon nélkül”: Inigo-lelkigyakorlat a Bükkben

Az egyre jobban terjedő vírus ellenére az Inigo-csoporttal sikerült az őszi szünetben egy „élő” programot megvalósítanunk, bár a program talán nem is jó szó egy lelkigyakorlatra.  A lelkigyakorlat inkább folyamatos és mély találkozás Istennel, önmagammal, sőt szavak nélkül ugyan, de a többiekkel is. 

Bükkszentkereszten a Betlehem Lelkigyakorlatos Ház fogadott be minket hat napra, és segítette elő, hogy a 10 fiatal válaszolni tudjon Isten hívására, s ezeket a napokat intenzíven Vele együtt töltsék a csendben. Nem várt ajándék volt a ragyogó napsütés, amit ritkán felváltott az eső vagy a köd, és az isteni kreativitás szemlélése a minket körülvevő, ragyogó, színkavalkádos őszi tájban.  

Sötétben, ködben érkeztünk és szemet kápráztató napsütésben utaztunk hazafelé, így az időjárás is híven tükrözte a lelkekben történteket. Nem csak a lelkigyakorlatozók részesültek ezekben a kegyelmekben, hanem általuk és velük együtt, mi kísérők is. Hála legyen érte a Szentléleknek, akinek a jelenlétét, szelíd vezetését napról napra megtapasztalhattuk.

Heim Kata RSCJ, Hiba György SJ

Számomra ez a szűk egyhetes lelkigyakorlat a bükkszentkereszti tájjal jellemezhető. Megtapasztaltam völgyeket és hegyeket, és ha jól figyeltem, a táj (Isten) különös csodái is megmutatkoztak.”

„Az Inigo egyénileg kísért lelkigyakorlata az elmúlt években komoly hitéleti csúcsnak számított nálam. Ez az öt nap csendben, a csodálatos Bükkben, egy gyönyörű kis kápolnával rendelkező lelkigyakorlatos házban megalapozta, hogy az Istennel való kapcsolatom mélyüljön, szintet lépjen.

A kísérésben kapott igehelyek átimádkozása izgalmas, mély, kegyelmi időket adott számomra. Nagy támasz volt ezt a lelkivezetővel naponta megosztani, átbeszélni. Összefoglalva lelkigyakorlat három legfontosabb üzenete: 

  • Meg tudod csinálni teljes csendben, telefon nélkül 
  • A századszor olvasott bibliai részek is adhatnak sokat, ha nyitott vagy Isten ajándékaira
  • Ki ne hagyd a következő lehetőséget!”

Bár már sokszor voltam lelkigyakorlaton, mindig úgy jövök vissza, hogy sokkal többet kaptam, mint amit elképzeltem. És ez most sincs másként. Nem volt bennem nagy vágy vagy konkrét elképzelés, ami miatt elmentem, egyszerűen úgy éreztem, hogy jó lenne néhány napot csendben Istennel tölteni. Az ott töltött néhány nap igazi felüdülés volt. Most egyrészt békesség van bennem, ha visszagondolok a lelkigyakorlatra, másrészt meg egy késztetés, hogy amit felismertem, azt meg is valósítsam az életemben. Úgy érzem, az igazi lelkigyakorlat csak most kezdődik…”

Frissítve: 2020. november 16.