Inkulturáció jezsuita módra: lélegzetelállító templom az inkák földjén

Ecuador fővárosába, Quitóba 1586-ban érkeztek az első jezsuiták, majd a város szívében, a főtéren, 1605-ben el is kezdték építeni a templomukat, amely 160 év alatt készült el. A dél-amerikai spanyol barokk egyik legpompázatosabb épülete a La Iglesia de la Compañía de Jesús, a Jézus Társasága templom.

Az építkezést az olasz Nicolás Duran Mastrilli SJ kezdte el, a 160 év alatt több építészeti stílus jegyei is megjelentek az épületen. Az 1765-ben felszentelt templom négy stílust tartalmaz: az épület fő jellegét természetesen a barokk adja, ez a nagyszerű, részletgazdag, eltúlzott kidolgozásokból azonnal látható. Mór befolyást hordoznak a templom geometrikus formájú oszlopai, pillérei. A belső stukkódíszítés spanyol rokokó stílusban készült el. A szeretve tisztelt helyi szent, Szent Mariana de Jesus kápolnája pedig már neoklasszikus jegyeket visel magán.

A főhajó teljes egészében aranyozott, gipsz szobrokkal és levelekkel, faberakásokkal van díszítve. A főhajónak két kupolája van, arany és zöld boltíves mennyezettel. A gazdagon díszített épületben 44 festmény és 56 szobor talált helyet, melyek a helyi, „quitói iskola” jegyeit hordozzák. Ezek közül a leghíresebb a Nicolás Javier de Goríbar Tizenhat prófétája, Bernardo de Legarda Szent Szentháromság-szobra és a főbejárat két oldalán elhelyezkedő, a poklot és a végső ítéletet ábrázoló festmények.

Figyelmet érdemel a nap szimbóluma a templom főkapuján és a főhajó mennyezetén. A nap az őslakos inka közösség hitében központi jelkép volt, a Napisten neve Inti. Ezt használták fel a jezsuiták arra, hogy a helyi emberek által ismert szimbólumon keresztül meghívják őket a katolikus templomba. A „nap” volt a párbeszédre hívás egyik eszköze. Ez az „inkulturáció” a templom egyéb részleteiben is megjelenik: a festményeken, a falakon és oszlopokon őshonos növények, bokrok, fák, cserjék jelennek meg, és az emberek ábrázolásában inka arcok, vonások is, azért, hogy a hívők otthonosabban érezhessék magukat az új templomban.

Forrás: https://www.atlasobscura.com/places/iglesia-de-la-compania-de-jesus?fbclid=IwAR1lnd8Km8ADbdtvVuQXhsAQekZuNwG_KCWDAqXUhT0rF5KpKByUa5jAXPY

Frissítve: 2019. március 26.