Beszélgetés a 90 éves Szabó Ferenc SJ-vel

„Isten örök életet adott nekünk, és ez az élet Fiában van.” (1Jn 5, 11)
Szabó Ferenc SJ újmisés képéről

Szabó Ferenc Kalócfán született, az egri és a szombathelyi szemináriumba járt, majd Pesten lépett be a Jézus Társaságába 1953-ban, azonban a noviciátust a szétszóratás miatt már nem tudta elvégezni, így külföldön vált jezsuitává. Negyedszázadon át a Vatikáni Rádió szerkesztője, később a Távlatok című folyóirat főszerkesztője, számtalan könyv, cikk és monográfia szerzője.

A 90. születésnapját ünneplő jezsuita a vele készült ünnepi beszélgetésben dalra fakad, verset és zsoltárt szaval. Koronkai Zoltán rendtárs és Szőnyi Szilárd interjúja hitről és kételyről, életről és halálról, az egyház általa is alakított múltjáról, válságokkal terhelt jelenéről és jövőjéről. Aztán a végén meglepetésvendég toppan be, kezében pezsgőspohárral.

„Hálát adok, hogy meghívott Fia Társaságába, az ő követésére: e Társaság Institutuma számomra biztos út Istenhez. Boldog vagyok, hogy Jézus társaként másokat is Istenhez vezethetek. Bár bűnös jezsuita vagyok, hiszem azt, hogy a Szentlélek kegyelmével teljesíthetem küldetésemet.”
Szabó Ferenc SJ

Frissítve: 2021. február 14.