Intim higiénia: józsefvárosi nőket támogatnak a jezsuita szakkollégisták

Magyarországon is nők ezreinek gondot okoz, hogy nem tudják megvásárolni a menstruációjuk alatt szükséges higiéniai eszközöket, s még ennél is több családban tabutéma az intim higiénia és a felvilágosítás. A Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium (SZIK) diákjai 2021-ben indították el kezdeményezésüket HoldOn néven a menstruációs szegénység felszámolásáért, melynek keretében december 9-én a Józsefvárosi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ épületében adták át első menstruációs automatájukat.

„Ami nekünk egy teljesen elérhető árucikk, és a bevásárlásunk magától értetődő része, sok nőnek folyamatos küzdelem és spórolás. Emellett testünk működésének megértése természetes, alapvető dolog kellene hogy legyen, mégis hatalmas a hiány a minőségi felvilágosításban” – magyarázzaa Ágoston Terézia szakkollégista, a HoldOn projekt egyik önkéntese. 

A SZIK-es diákok tavaly csatlakoztak a menstruációs szegénység ellen küzdő szervezetekhez, s azzal a céllal kezdtek szervezkedni, hogy felállítsanak egy automatát Budapesten, amiből az érintett nők ingyen tisztasági betétekhez jutnak, hogy azt ne kelljen fertőzésveszélyes anyagokkal pótolniuk. 

Idén júniusban kerekasztal-beszélgetést tartottak a témában, valamint a SZIK kamarakórusával közösen jótékonysági koncertet, melynek adományait az automata felállítására és feltöltésére fordították. Emellett a közösségi médiában is igyekeznek felhívni az emberek figyelmét a téma fontosságára.

December 9. óta működik a menstruációs automata, s a Józsefvárosi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ épületében (1081 Budapest, Népszínház u. 22., bejárat a Kiss József utca felől) várja a rászorulókat.

„Kollégiumunk egyik alappillére a társadalmi felelősségvállalás, ami magában foglalja, hogy igenis szerepünk van abban, hogy az ilyen és ehhez hasonló aktualitásokkal foglalkozzunk” – olvasható a kezdeményezésről a szakkollégium honlapján. Az automata működtetéséhez azonban támogatókra is szükség van, várják adományozók és partnerek jelentkezését. Részletek a kezdeményezés oldalán.

Frissítve: 2022. december 11.