Jezsuita-anglikán segítség Ukrajnának

Egy lengyel-magyar származású amerikai lelkész és Brüsszelben élő angol püspöke a Church of England európai egyházmegyéje élén; a budapesti anglikán gyülekezet, illetve az abból kinövő ökumenikus együttműködés a magyar jezsuitákkal a kárpátaljai Ungváron tartózkodó háborús menekültek megsegítésére. Szőnyi Szilárd írása.

Frank Hegedűs (középen) Ukrajnából menekült anglikán lelkésztársával, Solomon Ekiyorral és annak családjával

„A jezsuiták tanítottak meg gondolkodni”. Aligha lehet túlbecsülni az iménti vallomás jelentőségét egy ember életében. Nevezetes dr. Frank Hegedűs atyáéban, aki 1971-ben diplomázott az amerikai Saint Louis Egyetemen, és immár több mint tíz esztendeje a budapesti Szent Margit Anglikán Episzkopális Egyház lelkészeként és espereseként szolgál. Magyarországra érkezése, 2016 óta számos alkalma volt együtt dolgozni a hazai jezsuitákkal, köztük is Harai Leventével, akivel esküvőket, keresztelőket tartott, de egy ökumenikus istentiszteleten prédikált is a Jézus Szíve-templomban.

Nem csoda, hogy amikor egyházában felmerült az ökumenikus együttműködés gondolata az ukrajnai menekültek segítésében, azonnal a Jézus Társasága tagjai jutottak az eszébe, „akiket nagyon nagyra tartok”. Ezen a ponton fonódik egybe szerencsésen a személyes elkötelezettség és a közösségi megfontolás, melynek örömteli, járulékos következménye lehet a magyarországi jezsuiták és anglikánok közti kapcsolatok megerősítése. A rendtartomány egyik világi munkatársán, a Szent Margit közösség barátján keresztül a tiszteletes felvette a kapcsolatot Sajgó Szabolccsal, a magyar Jezsuita Menekültszolgálat jezsuita vezetőjével, és szakmai, illetve pénzügyi együttműködésre tett javaslatot.

Sajgó Szabolcs interjút ad egy kétkamionnyi segélyszállítnány útnak indításakor

A kezdeményezés mozgatórugója az Európai Anglikán Egyházmegye püspöke, Robert Innes nagyböjti és húsvéti jótékonysági gyűjtése volt. „Szokásos éves nagyböjti felhívásom általában egyházmegyénk tagjait szólítja meg, és rendszerint mintegy 15 ezer euró gyűlik össze. Idén a kezdeményezést kiterjesztettük a húsvétra is, s egy anglikán missziós ügynökség segítségével megszólítottuk az egész anglikán világot, aminek eredményeképpen a felajánlók több mint 300 ezer euróval segítették céljainkat. Az emberek nagylelkűen válaszoltak felhívásunkra, és különös alázattal fogadtam a bangladesi anglikán egyház ezerfontos támogatását” – mondja a püspök.

A gyűjtés sikerében kulcsszerepet játszott, hogy az idei kezdeményezés a tél végén kirobbant orosz-ukrán háború menekültjeinek megsegítését célozta, elsősorban szülőhazájukban, részben pedig külföldön. Utóbbi főleg a szomszédos Lengyelországot és Magyarországot érintette, de az anglikán egyházmegye Párizsban és Brüsszelben is támogat menekültsegítő kezdeményezéseket.

Mivel az anglikán jelenlét Ukrajnában meglehetősen csekély, a legjobb útnak az ökumenikus együttműködés mutatkozott más humanitárius szervezetekkel. Az egyházmegye első körben a karitásznak adományozott egy nagyobb összeget, s ez után érkezett Frank Hegedűs javaslata a magyar jezsuitákkal történő kapcsolatfelvételre. „Nagyon jó a hírnevük az evangelizáció, az oktatás és a társadalmi igazságosság terén. Különösen nagyra értékelem az együttműködést a jezsuita kollégákkal a brüsszeli EU-munkatársakat szolgáló Chapel for Europe nevű szervezetben. Ezért örömmel üdvözöltem az újabb lehetőséget a közös munkára egy kiváló ökumenikus partnerszervezettel” – magyarázza Robert Innes püspök, hogy miért mondott szinte azonnal igent az együttműködésre.

Ami a United Society Partners in the Gospel (USPG) nevű anglikán missziós ügynökség által támogatott konkrét projektet illeti, az egy kerti pavilon felépítését célozza menekültek számára a kárpátaljai Ungváron. A magyar Jezsuita Menekültszolgálat egyik partnereként működő helyi katolikus kollégiumban a háború kitörése óta több mint hatvan menekült lakik, köztük idősek, nők és gyermekek. Mivel az intézmény kertje nem alkalmas a számukra, a helybeliek egy nagy kerti pavilon építésébe fogtak – a gázellátástól független fűtési-hűtési rendszerrel – a közösségi élet számára. Emellett a kollégium kápolnája, mely a menekültek számára is imahelyként szolgál, felújításra szorul, és nagyon hiányzik bele száz darab szék is, így a projekt összértéke 6300 euró, melyből az USPG 5000 eurót áll, több részletben. „A projekt azt a célt szolgálja, hogy, ha csak nem feltétlenül szükséges, az ukrajnai embereknek ne kelljen elhagyniuk a hazájukat. Mert jól tudjuk: sokkal jobb a szülőföldön maradni, mint egy másik országban menekültté válni” – összegez Sajgó Szabolcs.


„Cselekedj a jó ateista módjára!”

Interjú Frank Hegedűs tiszteletessel

– Amerikában született, a vezetékneve magyar, és Budapesten él. Mi a családja története dióhéjban?
– Apám egy kis észak-magyarországi görögkatolikus faluban, Kányban született 1911-ben. Röviddel a világra jövetele után családja az egyesült államokbeli Michiganbe emigrált, és jó pár év múlva én már ott születtem. Anyám lengyel, és otthon kizárólag angolul beszéltünk.
– Szerzett most személyes tapasztalatot a keleti szomszédunkban dúló háború elől menekülőkről?
– Először akkor találkoztam az ukrajnai háború menekültjeivel, amikor nigériai orvostanhallgatók és rezidensek egy csoportja – anglikán lelkészük, Solomon Ekiyor főesperes vezetésével – érkezett a Szent Margit anglikán közösségbe, és nagyjából egy hónapig itt maradtak Budapesten, amíg kitalálták, hogyan, merre tovább.
– Járt már Ukrajnában?
– A közép- és kelet-európai anglikánok 2018-ban éves zsinatukat Kijevben tartották, és azon jelen voltam. A várost rendkívül szépnek és mozgalmasnak találtam, tele kedves és tettre kész emberrel. Nagyon elszomorít az a tragédia, ami most velük történik. Valamikor szívesen ellátogatnék Ungvárra is, az általunk támogatott jezsuita kezdeményezés helyszínére.
– Mit tesz a magyarországi anglikán egyház általában a rászorulókért, illetve a menekültekért, s most konkrétan az Ukrajnából érkezőkért?
– Egyházközségünk anyagilag támogatja a hajléktalan családokat és gyermekeiket befogadó Menedékházat, mely most Ukrajnából érkezőket is segít. Emellett közösségünk egyik tagja Ukrainian Space néven nappali ellátóközpontot hozott létre ukrajnai szülők és gyermekeik számára, melynek kiadásaihoz ugyancsak hozzájárulunk, hasonlóan az ukrajnai menekülteknek élelmiszert és étkezést biztosító Next Step programhoz.
– Emlékszem, egy alkalommal arról beszélt, hogy amikor a rászorulók segítéséről van szó, egy igazi kereszténynek úgy kell cselekednie, mint egy jó ateistának. Kifejtené, hogyan értette?
– A Jó ateista című könyv apropóján beszéltem erről, és eszembe jutott Ferenc pápa nyilatkozata, mely szerint „az ateistákat tekintsük jó embereknek”. Teljesen egyetértek ezzel a megközelítéssel. Nem szabad elfelednünk, hogy környezetükben a korai keresztényeket is istentagadónak tartották.


A Jezsuita Menekültszolgálat Ukrajnával kapcsolatos tevékenységének hírei ezen a linken érhetők el.

Frissítve: 2022. szeptember 16.