Jezsuita karácsonyváró elmélkedés 4.: az adventi előkészületet összegző ima

Az alábbi segédlet a jezsuiták Egyetemes Apostoli Preferenciái alapján született. Összeállítói a Jézus Társaságának római központjában arra hívnak, hogy advent négy hetében egy-egy témán elmélkedve közeledjünk karácsony ünnepéhez. Az egyes vasárnapokon a rend 2029-ig szóló irányelvei állnak a középpontban. A negyedik alkalom az eddigi készület összegzéseként a lelki élet megerősítését és a megkülönböztetést állítja a középpontba. Az itt következő vázlat személyes imához vagy közösségi megosztáshoz egyaránt felhasználható.

Olvasmányok: Iz 7,10-14; Zs 23; Róm 1,1-7; Mt 1,18-24

A helyszín kialakítása:

Lássam magam, ahogy alázatosan állok az engem szerető Úr előtt.

A kegyelem, amit kérek:

Kérem a kegyelmet, hogy Jézushoz közel érezzem magam útjában és szolgálatában.

Az első apostoli preferencia: mutatni az Isten felé vezető utat a lelkigyakorlatok és a megkülönböztetés révén.

  • Érdemes elolvasni az olvasmányok kulcsfontosságú témáit: a gyermek születése, a névadás, Krisztus ajándéka az összes nemzet számára, és ezzel imádkozhatunk. Vagy elmélkedjünk a megtestesülés titkáról.
  • Elő lehet venni mindegyik Egyetemes Apostoli Preferenciát, és annak a tudatában imádkozni, hogy „velünk az Isten”. A szegényeknek, a fiataloknak, a teremtésnek mit jelent majd hallani, hinni, megtapasztalni: „Isten velünk van”?

 Reflexió:

Úgy lássam saját életemet, munkahelyemet, a szolgálatomat, az országomat stb. mint Krisztus cselekedeteinek helyét. Hogyan változnak meg, alakulnak át, hogy láthassák, megismerhessék, szerethessék Krisztust? Ha mondhatnák: „Isten velünk van?”

Vagy

Megtaláltam a kegyelmet, amit kerestem? Hogyan tudok válaszolni rá?

Imabeszélgetés:

Azt a kegyelmet kérem, hogy elvihessem Őt másoknak.

(Az első rész ezen a linken, a második itt, a harmadik pedig itt olvasható.)

Frissítve: 2019. december 21.