A jezsuiták felhívása a földrengés áldozataiért

A törökországi és szíriai, 50 ezer halálos áldozatot követelő földrengés áldozatai, az otthon nélkül maradt családok javára a rendtartomány gyűjtést indított, melynek eredményeként több mint 120 adományozótól bő ötmillió forint felajánlás érkezett február 10. és 28. között. Az összeget, kiegészítve a provincia hárommilllió forintos adományával, elküldtük a nemzetközi Jezsuita Menekültszolgálatnak, hogy ők juttassák el a rászorulóknak. Köszönjük barátaink nagylelkűségét!

2023. február 8-ai pillanatfelvétel a törökországi Iskenderun-ból (Forrás: Antuan Ilgit SJ)
Családok tízezreinek azonnali segítségre van szükségük
A nemzetközi jezsuita menekültszolgálat munkája által Ön is tehet a szenvedő családok helyzetének javításáért

Sokkoló hírek érkeztek hétfőn Törökországból és Szíriából. A 7,8 erősségű földrengés és az azt követő utómozgások miatt mára több mint 50 ezren haltak meg, százezrek váltak hajléktalanná. A világ minden tájáról, köztük hazánkból mentőszervezetek indultak útra, hogy segítséget nyújtsanak a katasztrófa áldozatainak. Százezernél többen mentik a menthetőt, és éjt nappallá téve, a fagypont körüli időjárásban segítenek. Az újjáépítés legalább egy évtizedig tart majd.

A helyzet drámai. Halál, félelem, fizikai kimerültség, olyan mérhetetlen pusztítás, amit még elképzelni is szörnyű.

A nemzetközi Jezsuita Menekültszolgálat (Jesuit Refugee Service JRS) világméretű felhívást tett közzé, kérve a segítséget a rászorulók számára. Rengeteg épület, beleértve kórházakat és lakóházakat, összeomlott vagy lakhatatlanná vált, a helyiek nélkülözik a villamos energiát, a vizet, és szinte lehetetlenné vált, hogy kapcsolatba lépjenek a külvilággal.

Paolo Bizetti SJ kelet-törökországi püspök és számos más jezsuita a helyszínen tartózkodik. Antuan Ilgit SJ a törökországi Iskenderun térségében nyújt segítséget a plébániák híveinek. A szíriai Aleppóban jezsuiták egy közössége elhagyta házukat, hogy a dermesztő hidegben a helyi lakosokat segítse, Aziziyé-ben pedig a jezsuiták megnyitották intézményeik ajtaját a menedéket keresők előtt. 

A JRS szíriai vezetője, Tony O’Riordan SJ így nyilatkozott: „Legfontosabb feladatunknak tekintjük, hogy az élethez és az egészséghez szükséges állapotokat fenntartsuk. Amint a mérnökök végeznek az átvizsgálással és a tisztogatással, azonnal megnyitjuk egészségügyi intézményeinket. A nélkülözőknek élelmet és védelmet biztosítunk a hideg ellen.”

Arra hívjuk barátainkat, hogy csatlakozzanak a kilátástalan helyzetbe került embereken segítő összefogáshoz. Segítse Ön is a földrengés áldozatait Törökországban és Szíriában – családok százainak azonnali segítségre van szükségük. Egész évben várjuk az adományokat az alábbi számlaszámra:

Kedvezményezett neve:
JTMR Adományszámla

Számlaszám:
10702019-19014056-55200004 (CIB Bank Zrt.)

Közlemény:
FÖLDRENGÉS, az ön e-mail címe

Kérjük, a megjegyzés rovatba írja be e-mail címét, hogy támogatásáért köszönetet mondhassunk, illetve tájékoztathassuk az adománygyűjtés és a helyi jezsuita mentőakciók fejleményeiről. A beérkező adományokat a nemzetközi Jezsuita Menekültszolgálatnak juttatjuk el. Hálásan köszönjük nagylelkűségét!


Ima a katasztrófa áldozataiért

Hisszük, hogy a hűséges és kitartó ima vigaszt, reményt és enyhülést hozhat ezekben a nehéz időkben. Imádkozzunk együtt a törökországi és szíriai katasztrófa halottaiért, a sebesültekért, a családjukért, azokért, akiknek otthona megsemmisült, a szociális és segélymunkásokért, valamint az egész térségért. Amennyiben lehetősége van, kapcsoljon imádságához további egyéni felajánlásokat is: például szentségimádás, szentírásolvasás, rászorulók segítése, böjt. 

Frissítve: 2023. március 02.