Jezsuita mezben kosarazott az államtitkár és a jegyző: átadták a Jezsu tornacsarnokát

Szeptember 13-án átadták az idén 25 éves miskolci Fényi Gyula jezsuita gimnázium új tornacsarnokát. A Szent Györgyről elnevezett közösségi térben a jövőben a diákok testnevelés órái, versenyek és kulturális rendezvények is helyet kapnak. Az épületet Vízi Elemér provinciális áldotta meg, az ünnepség utáni kosárlabda-mérkőzésen pedig Soltész Miklós államtitkár és Miskolc jegyzője, a jezsus öregdiák Alakszai Zoltán is pályára lépett, méghozzá jezsuita mezben. Szelenge Judit beszámolója Majó Márk és a minap.hu képeivel.

Soha többé tűző napon kókadozó gimnazisták, eső által rövidre zárt ünnepély, ráadásul valamennyien elfértünk! A Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium 800, fehér színű jezsus pólóba öltözött diákja, az iskola munkatársai, tanárai és a meghívott vendégek sem töltötték meg az 1400 négyzetméteres pályát és a lelátókat a Szent György csarnok megáldására rendezett szeptember 13-i ünnepségen.

A csarnok mostantól a gimnázium rendezvényei mellett az Avas lakótelep és egész Miskolc sport- és kulturális eseményeinek színtereként gazdagítja a város életét. A 3000 négyzetméteres épület 1400 négyzetméteres játékterében keresztben két kosárlabda-edzőpálya, hosszában futsalmérkőzésekre is alkalmas kosárlabdapálya helyezkedik el, melyhez 240 fős mobil lelátó és edzőterem kapcsolódik.

„Ma, amikor valóra vált ez az álom, azt kívánom, ne veszítsük szem elől Szent Pál figyelmeztetését: »Mid van, amit nem kaptál?« Ne feledjük, hogy minden, amit elérünk, ami körülvesz bennünket, ajándék, mely növeli lehetőségeinket, szabadságunkat, de a felelősségünket is”

– fogalmazott beszédében Holczinger Ferenc SJ igazgató. A csarnok égi patrónusa Szent György, s az épület éppen az ókori katonáról elnevezett hegy aljában épült. Az évszázadokkal ezelőtt élt fegyverest azért választották védőszentül, mert példaképül akarják állítani a diákok elé. Megtérése után ugyanis nem háborúban, hanem a gonosz elleni, lelki küzdelem terén kereste a hősiességet. „Szent György közbenjárására Isten áldja meg ezt a helyet, és tegye általatok olyan térré, ahol az egészséges testben az egészséges lélek is növekszik, hogy képesek legyetek a kor követelményeinek megfelelően, művelt emberként másokért élni, a közjót szolgálni” – mondta az igazgató.

Vízi Elemér SJ magyar jezsuita tartományfőnök beszédében az épület iskola felőli homlokzatán, illetve a jezsuita rend és a gimnázium logójában lévő IHS jelről elmélkedett.

„Ott van az IHS az épületen, szívetek fölött a jezsus pólón – ez Jézus nevének első három betűje, és azt fejezi ki, hogy hozzá tartozunk. Legyen a ti szívetekre is Jézus neve írva, adjon nektek jövőt és bátorságot, hogy ki tudjatok bontakozni!”

– bátorította a jelenlévőket a provinciális.

Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár köszöntőjében az iskola Szent Ignác-i kisugárzásáról beszélt, s példaként említette a gimnáziumban elsőként elindult önkéntes szeretetszolgálatot, mely mintává vált az egész ország valamennyi középiskolája számára. Alakszai Zoltán, Miskolc jegyzője, az iskola egykori diákja pedig felidézte itteni éveit, és a város nevében köszönetet mondott a Jézus Társaságának, hogy 25 évvel ezelőtt elvállalta a közösségépítő missziót az Avas lakótelepen.

Az ünnepi műsor után a B33-as diákolimpiai bajnok lányok barátságos mérkőzést játszottak a „meghívott felnőtt csapattal,” utóbbi tagjai között Soltész Miklóssal, Alakszai Zoltánnal és Földházi Tamással, a történelem munkacsoport vezetőjével, civilben nemzetközi kosárlabda-játékvezetővel. A projektet az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta (1,3 milliárd forinttal), a kivitelezést a miskolci PEKA-BAU 2000 Építőipari Kft. valósította meg.

További részletek és fényképek a gimnázium honlapján.

Frissítve: 2019. szeptember 13.