Jezsuita öregdiáktalálkozó Párizsban

„Jezsuita nevelésetek révén arra kaptatok meghívást, hogy Jézus társaivá váljatok, és Szent Ignáccal mint vezetőtökkel együtt az a küldetésetek, hogy a többi emberrel másokért élő személyek legyetek” – ezt üzente a jezsuita öregdiákoknak Ferenc pápa. Solymoskövi Luca beszámolója.

Jezsuita öregdiákként ezt a küldetést hordozzuk magunkban: mindennapjainkban, családunk körében és munkánkban is Jézus társaivá válni, ez közös utunk jezsuita nevelést kapott barátainkkal.

E közös úton jöhetett létre a jezsuita alumnusokat összefogó szövetség, az ECJA (European Confederation of Jesuit Alumni) által szervezett háromnapos találkozó még októberben, Párizsban.

A találkozón a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium öregdiákságát képviselhettem. Hosszú múltra visszatekintő jezsuita intézmények öregdiákjai képviseltették magukat, közel 15 országból.

A programban központi helyet kaptak Ferenc pápa szavai, melyekkel arra hívott mindannyiunkat, váltsuk tettekre hitüket, és vállaljunk nagyobb társadalmi, közéleti szerepet, és ebben támogassuk egymást. Ehhez kapcsolódóan Hit és politika címmel tartott előadást Edmond Grace ír jezsuita, melyben megfogalmazta, hogy a közös jólét előmozdításának három pillére a közszolgálat, a megkülönböztetés és a remény. Hasonló címmel indított workshopot, amely lehetővé teszi Európa bármely részén élő fiatal számára a hit és politika kapcsolatának feltárását. Ezzel ösztönözve, hogy európaiként, az ellentmondások világában a közjó szolgálatában vegyenek részt.

A találkozó meghitt pillanatai közé tartozott a párizsi jezsuita gimnázium igazgatójának bemutatója. Az ignáci pedagógia elevenedett meg előttünk, érezhettük e lelkiség gazdagságát és megtartó erejét, amely összeköt minden öregdiákot Európa-szerte.

Az öregdiákság kapcsolatrendszerét európai szinten támogatják a jezsuita oktatási intézmények közötti együttműködések, valamint az öregdiákság számára időről-időre megrendezett európai és világtalálkozók. A következő világesemény (WUJA) 2021-ben Barcelonában lesz, melyre az előkészületek már elindultak. A rendezvénybe minél több fiatal alumni tagot szeretnének bevonni, akik már az előkészületekre és szervezésre is meghívást kapnak. Ennek összefogására az osztrák öregdiák-szövetségtől Sebastian Schindler külön felkérést kapott, s a magyar jezsuita alumniközösségből is bárki számára lehetőség van bekapcsolódni.

Az ECJA-találkozó megerősítette bizalmamat alumniközösségünkben, hogy Szent Ignác-i hagyományaink közös céllá formálódnak a hétköznapokban.

Frissítve: 2018. november 26.