Jezsuiták és barátaik a menekültekért – a harmadik hét mérlege

Az Ukrajnában dúló háború első napjaiban azzal szólítottuk meg barátainkat, hogy legyenek partnereink a menekültek segítésében. A felhívásra több százan jelentkeztek, ki pénzbeli támogatással, ki természetbeni adománnyal, más szállás felajánlásával vagy önkéntes munkával. A rászorulók nevében is köszönjük az összefogást, melynek gyümölcseiről – a teljesség igénye nélkül – az alábbiakban adunk számot. A harmadik hét mérlege.

Gyűjtés a múlt hétvégi szentmiséken

A rendtartományunkhoz tartozó templomokban a múlt hétvégi szentmiséken gyűjtést hirdettünk, melynek során híveink több mint 1,5 millió forintot adtak össze. Közben folyamatosan érkeznek barátainktól a háború kirobbanása után meghirdetett gyűjtésünkre az adományok, s összegük mára elérte a 7 millió forintot. A rendtartomány által az első körben elkülönített 5 millió forinttal együtt így összesen közel 15 MILLIÓ FORINTTAL tudjuk segíteni a menekülteket.

Szállásközvetítés

Barátaink felajánlásának jóvoltából és saját kapacitásaink kihasználásával továbbra is soktucatnyi szálláshellyel gazdálkodhatunk. Eddig közel 70 menekültet sikerült elszállásolni, főleg Budapesten. Köszönjük a szállásadók vendégszeretetét, illetve türelmét: mivel az igények kiszámíthatatlan módon jelentkeznek, nem mindenhova tudtunk még küldeni, de a közvetítést a következő hetekben is folytatjuk.

Bérelt busszal a határra és vissza

A múlt hétvégén egyik barátunk 50 személyes buszt bérelt, hogy azzal szállítsa a határra a segélyadományokat, majd onnan Budapestre a menekülteket. A kezdeményezés most szombaton folytatódik, mi pedig munkatársainkkal, önkénteseinkkel segítünk az érkezők ügyes-bajos dolgainak intézésében, közlekedésében, szállás közvetítésében.

Jelenlét a pályaudvaron

A napokban önkénteseinkkel többször is terepszemlét tartottunk a Keleti pályaudvaron, hogy a jövő héttől rendszeresen fogadhassuk a vonattal érkezőket. Missziónkat a magyarországi szerzetesrendekkel együttműködésben végezzük.

Imádság és böjt

Március 18-án estére a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium öregdiákjai imaestet hirdettek a békéért a pesti Jézus Szíve Jezsuita Templomba. A Jezsuita Menekültszolgálat tevékenységét irányító Sajgó Szabolcs SJ pedig március 16-tól novénát, vagyis kilenc napon át tartó imádságot és böjtöt kezdeményezett Oroszország és Ukrajna megtéréséért.

Segélykoncert

A Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia és a Párbeszéd Háza április 9-ikére jótékonysági koncertet szervez, melyen olyan orvos-zenészek lépnek fel, akik tanúi voltak a Covid-járvány okozta tragédiáknak, és így is tenni szeretnének az elárvult gyermekekért, valamint a menekültcsaládokért.

Ki mivel tud még segíteni?

Aki önkéntesnek szeretne jelentkezni, kérjük, ezen a linken töltse ki vonatkozó kérdőívünket. A szállást felajánlók pedig az itt elérhető űrlapon adhatják meg adataikat és az álaluk felajánlott szoba/lakrész/lakás/ház paramétereit. Köszönjük szépen!


Az első két hét mérlege ezen a linken olvasható, benne az itt külön nem említett, de folyamatban lévő további kezdeményezésekkel.

 

 

Frissítve: 2022. április 05.