Jezsuiták és barátaik a menekültekért – a hatodik hét mérlege

Az Ukrajnában dúló háború első napjaiban azzal szólítottuk meg barátainkat, hogy legyenek partnereink a menekültek segítésében. A felhívásra több százan jelentkeztek, ki pénzbeli támogatással, ki természetbeni adománnyal, más szállás felajánlásával vagy önkéntes munkával. A rászorulók nevében is köszönjük az összefogást, melynek gyümölcseiről – a teljesség igénye nélkül – az alábbiakban adunk számot. A 6. hét mérlege.

Együttműködés a nemzetközi Jezsuita Menekültszolgálattal

A héten az európai Jezsuita Menekültszolgálat (Jesuit Refugee Service – JRS) megbízásból felkereste Magyarországot az Entreculturas nemzetközi jezsuita szervezet, illetve az ír Jezsuita Menekültszolgálat két munkatársa, hogy tájékozódjanak az itteni helyzetről. A kollégákat Sajgó Szabolcs SJ és Kővágó Emese, a szervezet magyar részlegének jezsuita, illetve világi vezetője, valamint munkatársaik kalauzolták. Ellátogattak a magyar-ukrán határra csakúgy, mint a menekültek budapesti fogadására felkészített BOK-csarnokba, ahol önkénteseink révén folyamatosan jelen vagyunk. A JRS egy, a háborúban érintett térség egészét megcélzó segítési stratégián dolgozik, a mieink ennek tervezéséhez nyújtottak segítséget, a későbbiekben pedig a megvalósításában is részt vesznek.

Adományszállítmány Kárpátaljára

A Jezsuita Menekültszolgálat március 31-én közel három tonna adományt szállított két autóval a kárpátaljai Aknaszlatinára a Szent Család Karitásznak. A kötszerek, tisztasági és higiéniai csomagok, tisztítószerek, tartós élelmiszerek, tápszerek egy németországi magánember (akinek édesapja 1907-ben a településen született) 10 ezer eurós adományának köszönhetően, a Mikszáth Gyógyszertár, a Loyola Café, budapesti vietnámi kereskedők, Kozma József, Domján Gábor, valamint a Párbeszéd Házában dolgozó jezsuiták és munkatársaik révén jutottak célba.

Pénzbeli adományok

A rendtartomány első körben 5 millió forintot különített el a menekültek kiadásainak, valamint az otthon maradott rászorulók támogatására, illetve a segélyezés hátterének biztosítására. Közel 220 barátunktól pedig eddig további 15 millió forintnyi felajánlás érkezett. A rászorulók nevében hálásan köszönjük!

Szállásközvetítés

Továbbra is zajlik a szállás közvetítése a menekülteknek. A Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium diákjai vállalták, hogy önkéntes „diszpécserszolgálat” keretében összekötik a jelentkezőket az otthonukat felajánlókkal. Emellett a rendtartomány kezelésében lévő lakhatási lehetőségek is rendelkezésre állnak; így eddig összesen közel 80 főnek biztosítottunk szállást.

Iskolák felkészítése menekültek fogadására

Az Ignáci Pedagógiai Műhely és a Jezsuita Menekültszolgálat képzéssorozatot hirdetett az idegen ajkú gyerekek oktatásával kapcsolatos kérdésekről. Elsősorban a köznevelési intézmények munkatársainak jelentkezését várják, de egyéb területről érkező érdeklődőket is szívesen fogadnak. Továbbra is térítésmentesen igényelhető vagy erről a linkről letölthető a JMSZ Menekült gyerekek a mi iskolánkban című kiadványa, valamint a Zia és Zahra az Eperfa Iskolában című magyar nyelvkönyv. Emellett a Jezsuita Menekültszolgálat folytatja Change projektjét, mely a menekültek és a migráció témájának feldolgozásán keresztül fejleszti a kritikus gondolkodás, az önálló ítéletalkotás és az empátia kompetenciáit. A kezdeményezés iránt érdeklődő iskolák, tanárok jelentkezését a JMSZ honlapján található elérhetőségeken várják.

Szerzetesrendek együttműködése

A jezsuiták is tagjai annak a csapatnak, amely a magyar szerzetesrendek összefogásával igyekszik segíteni a menekülteket. Az összefogás a Magyar Karitásszal együttműködve van jelen és fogadja a menekülteket a budapesti BOK-csarnokban, illetve a karitász budafoki szálláshelyén, a Szent Bernát Házban lelki programokat kínál az ott lakóknak, a gyerekeknek pedig programokat szervez.

Segélykoncert

A Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia és a Párbeszéd Háza április 9-ikére jótékonysági koncertet szervez, melyen olyan orvos-zenészek lépnek fel, akik tanúi voltak a Covid-járvány okozta tragédiáknak, és így is tenni szeretnének az elárvult gyermekekért, valamint a menekültcsaládokért. Részletek ezen a linken.


A korábbi hetek mérlege ezen a linken olvasható, benne az itt külön nem említett, de folyamatban lévő további kezdeményezésekkel.

Frissítve: 2022. április 08.