Jezsuiták és barátaik a menekültekért – a negyedik hét mérlege

Az Ukrajnában dúló háború első napjaiban azzal szólítottuk meg barátainkat, hogy legyenek partnereink a menekültek segítésében. A felhívásra több százan jelentkeztek, ki pénzbeli támogatással, ki természetbeni adománnyal, más szállás felajánlásával vagy önkéntes munkával. A rászorulók nevében is köszönjük az összefogást, melynek gyümölcseiről – a teljesség igénye nélkül – az alábbiakban adunk számot. A negyedik hét mérlege.

Szállásközvetítés

Továbbra is zajlik a szállás közvetítése a menekülteknek. A Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium diákjai vállalták, hogy önkéntes „diszpécserszolgálat” keretében összekötik a jelentkezőket az otthonukat felajánlókkal. Emellett a rendtartomány kezelésében lévő lakhatási lehetőségek is rendelkezésre állnak – a héten például önkéntesünk segítségével két Mária utcai lakást készítettünk fel az érkezők fogadására, lásd galériánkat:


A háború kirobbanása óta számos család jelezte a jezsuitáknál, hogy befogadna menekülteket. Emellett barátaink, illetve a rendtartomány munkatársai közül több mint százan önkéntes munkára jelentkeztek. Ezen a linken az ő élménybeszámolóikat közöljük.

Iskolák felkészítése menekültek fogadására

Az Ignáci Pedagógiai Műhely és a Jezsuita Menekültszolgálat a héten képzéssorozatot hirdetett az idegen ajkú gyerekek oktatásával kapcsolatos kérdésekről. Elsősorban a köznevelési intézmények munkatársainak jelentkezését várják, de egyéb területről érkező érdeklődőket is szívesen fogadnak. Továbbra is térítésmentesen igényelhető vagy erről a linkről letölthető a JMSZ Menekült gyerekek a mi iskolánkban című kiadványa, valamint a Zia és Zahra az Eperfa Iskolában című magyar nyelvkönyv. Emellett a Jezsuita Menekültszolgálat folytatja Change projektjét, mely a menekültek és a migráció témájának feldolgozásán keresztül fejleszti a kritikus gondolkodás, az önálló ítéletalkotás és az empátia kompetenciáit. A kezdeményezés iránt érdeklődő iskolák, tanárok jelentkezését a JMSZ honlapján található elérhetőségeken várják.

Szerzetesrendek együttműködése

A jezsuiták is tagjai annak a csapatnak, amely a magyar szerzetesrendek összefogásával igyekszik segíteni a menekülteket. Az összefogás a Magyar Karitásszal együttműködve van jelen és fogadja a menekülteket a budapesti BOK-csarnokban, illetve a karitász budafoki szálláshelyén lelki programokat kínál az ott lakóknak.


A héten vendégül láttuk a Jezsuita Menekültszolgálat régi barátját, Hölvényi Kristóf fotóriportert, aki nemrég tért haza Ukrajnából, ahol Jászberényi Sándor háborús tudósítóval töltött egy hetet.

 

Hosszú távú kezdeményezések

A hetek múlásával egyre inkább felértékelődik a hosszú távú, fenntartható segítség. Egyelőre kevésbé látványos módon, de a háttérben magyar jezsuiták, munkatársaik, barátaik és önkénteseik nagy erőkkel dolgoznak  többek kezdeményezésen, melyek közül most kettőt emelünk ki:

  • Elek László SJ közreműködésével zajlik a menekültek segítését tervezhető, áttekinthető módon támogató online háttér kialakítása. A rendtartomány IT-ügyekhez legjobban értő jezsuitája ennek jegyében részt vesz a ukrainehelp.hu és a joladnijo.jmsz.hu fejlesztésében.
  • A közös gondolkodás során felmerült, hogy jó lenne imakártyákat készíteni, rendszeres, ukrán nyelvű imaalkalmakat, állandó imahelyek kialakítani a főként ortodox menekülők lelki megsegítésére.

A korábbi hetek mérlege ezen a linken olvasható, benne az itt külön nem említett, de folyamatban lévő további kezdeményezésekkel.

Frissítve: 2022. április 08.