Jezsuiták és barátaik a menekültekért – az első két hét mérlege

Az Ukrajnában dúló háború első napjaiban azzal szólítottuk meg barátainkat, hogy legyenek partnereink a menekültek segítésében. A felhívásra több százan jelentkeztek, ki pénzbeli támogatással, ki természetbeni adománnyal, más szállás felajánlásával vagy önkéntes munkával. A rászorulók nevében is hálásan köszönjük a gyors összefogást, melynek gyümölcseiről – a teljesség igénye nélkül – az alábbi összefoglalóban adunk számot.

Felület a felajánlások gyűjtésére

Honlapunkon felületet nyitottunk, itt fogadjuk barátainktól a pénzbeli adományokat és egyéb felajánlásokat.

Pénzbeli adományok

A rendtartomány 5 millió forintot különített el a menekültek kiadásainak, valamint az otthon maradott rászorulók támogatására, illetve a segélyezés hátterének biztosítására. Közel 170 barátunktól pedig eddig további 5,5 millió forintnyi felajánlás érkezett Magyarországtól a torontói Szent Erzsébet plébániáig. Az adományok szétosztásának módjáról a rendtartomány belső szabályzatot készített, hogy a segítség átlátható, hatékony módon juthasson célba.

Külön gyűjtés a jezsuiták ünnepén

Március 12-én ünnepeljük a rendalapító Loyolai Ignác szentté avatásának 400. évfordulóját. Az ünnepi alkalommal a rendtartományhoz kapcsolódó valamennyi templomunkban a március 12-13-i hétvégén összegyűlt adományt a háborús menekültek javára ajánljuk fel.

Szállásfelajánlás

A jezsuiták felhívására eddig több mint 30 fő ajánlott fel szállást 64 személynek. A legtöbben Budapesten, de ugyancsak fogadnak menekülteket Hódmezővásárhelyen, Szentendrén, Mezőkövesden, Bicskén, Gödön, Debrecenben, Gyömrőn és Mogyorósbányán, sőt a torontói Szent Erzsébet plébánián is felkészültek a tengerentúlra érkezők fogadására. A fővárosi helyek hamarabb elkelnek, de igyekszünk mindenhova küldeni rászorulókat, köszönjük mindenkinek a türelmet!
Emellett a jezsuiták rendházaiban, kollégiumaiban is rendelkezésre bocsátunk szobákat. Az első körben a Mária utcai rendi központban 16, Sodrás utcai rendházunkban 10, a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégiumban 6, a Jezsuita Roma Szakkollégiumban 2 fő számára alakítottunk ki helyeket, melyeket folyamatosan igyekszünk feltölteni.

Természetbeni adományok

A Jezsuita Menekültszolgálat az első körben babaápolási és női higiénés cikkeket, evőeszközöket, üdítőitalt szállított a záhonyi határállomásra, illetve takarókkal, matracokkal láttuk el a rendtartomány által kezelt szálláshelyeket. A miskolci Fényi Gyula Gimnázium szárazélelmiszer-gyűjtést indított, a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium élelemmel, higiéniai és babaápolási felszereléssel, adománygyűjtéssel és tolmácsolással, a Jezsuita Roma Szakkollégium pedig ruhaneművel, tartós élelmiszerrel, tisztálkodószerekkel, babaholmikkal és a pályaudvaron raktárban lévő adományok szortírozásásával segít. (Mivel a nagyobb segélyszervezeteknek már kialakított eljárásuk van ehhez, mi központilag egyelőre nem gyűjtünk tárgyi/természetbeni adományokat.)

Önkéntesek toborzása, összefogása

Felhívásunkra az első két hétben közel 80-an jelentkeztek önkéntes munkára. Elsőként a pályaudvari missziót működtető csapat alakult meg a Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodájával együttműködésben, de a továbbiakban a többi jelentkezőt is szeretnénk bevonni a feladatokra. Köszönjük mindenkinek a türelmet!

Jezsuiták a menekült diákok oktatásáért

A Jezsuita Menekültszolgálat ingyenesen felajánlja, és online is elérhetővé tette a Menekült gyerekek a mi iskolánkban? című kötetét, valamint A Zia és Zahra az Eperfa Iskolában című magyar nyelvkönyvet azon intézményeknek, amelyek beiskolázást vagy bármilyen más rendszerű oktatást szerveznek. Munkatársaink emellett szívesen adnak (csoportos workshop keretében) szakmai segítséget a hozzánk forduló pedagógusoknak, intézményeknek a menekült gyerekek magyartanításában és iskolai integrációjában. Emellett a miskolci Fény Gyula Jezsuita Gimnázium megkezdte kárpátaljai magyar diákok oktatását, egyelőre egy fővel.

Weboldal a felajánlások kezelésére

Elek László SJ vezetésével, önkéntes számítástechnikai szakemberek közreműködésével az Ignáci Pedagógiai Műhely keretein belül munkacsoport jött létre a menekülteknek szóló felajánlások, adományok minél áttekinthetőbb, naprakész kezelését lehetővé tevő weboldal kifejlesztésére. A szervezők ezen a címen további programozók jelentkezését várják. A rendtartomány IT-ügyekhez legjobban értő jezsuitája ezen kívül részt vesz a ukrainehelp.hu és a joladnijo.jmsz.hu fejlesztésében is.

Frissítve: 2022. április 05.