Jezsuita romamisszió: kész az arlói Jelenlét Ház

Fotók, videó: Pásztor Péter

„Legyen ez a gazdagító találkozások helye, ahová segítségért lehet fordulni, de ahol merhet az ember álmodni és tud fejlődni!” – kérte Isten áldását Vízi Elemér SJ provinciális az arlói jezsuita Jelenlét Házra az épület megszentelésén október 5-én. A Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya tavaly nyáron indított szociális, romamissziós programot a hátrányos helyzetű borsodi nagyközségben.

Mérföldkőhöz érkezett a jezsuiták arlói jelenléte: elkészült az elmúlt hónapokban indított programoknak otthont adó épület. A Vasút út 46-ba délelőttönként háromévesnél fiatalabb gyermekek és édesanyjuk számára szerveznek fejlesztő foglalkozásokat, délutánonként pedig általános és középiskolásoknak tartanak tánc- és zenetanítást, valamint iskolai korrepetálást. Emellett segítik a hátrányos helyzetű, sok esetben cigány családokat a mindennapi ügyintézésben, illetve mosási és fürdési lehetőséget biztosítanak a Jelenlét Házban. 

Velkey Balázs, a jezsuita program vezetője

„Nagyon fontos nekünk ez a nap, hiszen tudjuk, hogy csak a Jóisten áldásával lehet sikeres a munkánk” – hangsúlyozta az ünnepségen Velkey Balázs, az arlói Jelenlét-program vezetője a tavaly novemberben megvásárolt, mostanra felújított és a sokrétű szolgálatnak megfelelően átalakított épület megszentelésekor. Október 5-én délután a ház udvarán gyűltek össze a program munkatársai, helyi és országos partnerei, valamint a támogatott családok.

A Jelenlét Házat Vízi Elemér SJ provinciális és Bárdos Krisztián arlói plébános szentelte meg. A tartományfőnök a jelenlét fontosságára emlékeztette a gyermekeket: „Az evangéliumból tudjuk, hogy Jézus megpihent Márta és Mária házában, a barátai jelenlétében, kölcsönös szeretetben. Ebben a házban is ez történik: legyen ez a gazdagító találkozások helye, ahová segítségért lehet fordulni, de ahol merhet az ember álmodni és tud fejlődni!”

A szentírásbeli ötezer ember megvendégeléséhez hasonlította a jezsuiták arlói jelenlétének első évét Vecsei Miklós, az ország háromszáz legszegényebb településének felzárkóztatásáért felelős miniszterelnöki biztos. „Amikor először Arlóra jöttünk, nem azt latolgattuk, hogy lesz-e elég erőnk a ránk váró lehetetlen küldetésre, hanem hittünk és elkezdtünk körbejárni mindazzal, amink volt. Sose magunkban bízzunk, de mindig legyen hitünk az elinduláshoz!” – emlékeztetett a helyi Jelenlét-programokat koordináló Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke.

Nagy segítség a jezsuiták jelenléte az arlói hátrányos helyzetű családoknak és az önkormányzatnak is – fogalmazott az ünnepségen Vámos Istvánné. A település polgármestere hangsúlyozta: a helyi szociális ellátórendszernek nincs lehetősége a családok egyenkénti mentorálására. Arra buzdította a fiatalokat, hogy éljenek a Jelenlét Ház nyújtotta lehetőségekkel, és megköszönte, hogy ezek a programok közösséget kovácsolnak a településen.

Az ünnepségen a Jelenlét-programba bekapcsolódott diákok cigánytáncot és -dalokat adtak elő
Az ünnepségen a Jelenlét-programba bekapcsolódott diákok cigánytáncot és -dalokat adtak elő, majd az Arlói Tengerszem Óvoda pedagógusai is ízelítőt adtak az Ignáci Pedagógiai Műhellyel közösen végzett munkájukból. Az este bográcsozással és moldvai táncházzal fejeződött be, melyen a Várkonyi Csibészek nevű helyi segítő szervezet zenélt

Jezsuita Jelenlét Arlóban

A Jelenlét-program a társadalom peremére szorult, nyomortanyákon, cigánytelepeken élők felzárkózását és integrációját segítő szociális munka. A hosszútávú és sokrétű, helyi igényekre szabott módszer célja a munkanélküliségből, hiányos iskolázottságból, lakhatási szegénységből és az öröklött, tanult tehetetlenségből való kiszabadulás támogatása. A magyar jezsuiták vállalták, hogy munkatársaikkal 2020 nyarától a Borsod megyei Arlón megvalósítói lesznek az ezt ösztönző „Felzárkózó Települések” belügyminisztériumi programjának. 

„Hisszük, hogy a továbblépés legfontosabb feltétele a tanulás, az olyan szaktudás, amely a kiszámítható és biztos megélhetés záloga. Ezt viszont meg kell alapozni az oktatási intézményekben és a családban is” – hangsúlyozta Velkey Balázs. Ezért munkájuk középpontjában a kisgyermekeket nevelő családok és kismamák állnak. Tevékenységüket folyamatosan a helyiek szükségeihez igazítják, együttműködve a polgármesteri hivatallal és a településen régóta aktív ferences kisnővérekkel, valamint a helyi intézményekkel és vállalkozókkal.

Kapcsolódó cikkünk:

Reményt kínálni a lét peremén  Jezsuita cigánymisszió Arlón

Frissítve: 2021. december 09.