A miskolci jezsuita gimnázium öregdiákjainak főbb programjai

A jezsus öregdiákok közösségének életét ebben az évben a járványügyi helyzet határozta meg. Hagyományosan az őszi félévben esedékes nagy személyes találkozóra sem, de több kisebb találkozásra sem kerülhetett sor. Ám voltak olyan programok, amelyeket online módon is meg tudtak valósítani, ezzel közösségüket is építve és erősítve, valamint az online térnek köszönhetően több lehetőségük volt iskolájukat is segíteni.

A Nemzeti Tehetség Programnak köszönhetően az alábbi főbb programok valósultak meg, s az öregdiákok az alábbi formai megjelenéssel is erősítik közösségük épülését.

Öregdiák online beszélgetés

Jezsuról, hivatásról, adventről címmel hirdettek meg online beszélgetést a miskolci jezsuita gimnázium Facebook-oldalán. A három öregdiákkal Kajtor Domonkos fiatal jezsuita szerzetes beszélgetett, aki jelenleg a gimnázium hivatásgondozója. A három alumniban közös volt, hogy mindannyian a papi/szerzetesi hivatást választották:

  • Nevelős Gábor SJ – 2004-ben érettségizett, jezsuita szerzetes, a Pápai Gergely Egyetem hallgatója Rómában
  • Salai Szabolcs – 2007-ben érettségizett, görögkatolikus pap, ifjúsági irodavezető
  • Pammer Tamás – 2016-ban érettségizett, a pozsonyi római katolikus szeminárium kispapja

A személyes hangulatú beszélgetés során mindannyian beszéltek jezsus emlékeikről, hivatásuk választásának folyamatáról, jelenlegi szolgálati helyükről, tanulmányaikról, valamint válaszoltak azokra a kérdésekre, melyeket leginkább öregdiáktársaik tettek fel az online beszélgetés alatt. Ha személyesen nem lehetett is együtt ezen az alkalmon a közösség, az online formának köszönhetően sokan követték a beszélgetést. Az élő közvetítést követően is több ezren megnézték a videót, melynek jóvoltából az öregdiákokon túl jelenlegi diákok, szülők, tanárok és további érdeklődők is bekapcsolódhattak, ezzel is képet kapva jezsus öregdiákokról, valamint közösségükről.

A beszélgetés ITT nézhető vissza.

Jezsu Alumni Rorate

Minden évben az adventi időszakban rorate szentmisére gyűlnek össze az öregdiákok. Ezt a hagyományt már gimnazista korukból hozzák, és az öregdiák életnek is szerves része. Idén sajnos olyan nagy számban nem tudtak összegyűlni, mint minden évben szoktak Budapesten, ám a technikai megvalósításnak köszönhetően a hajnali szentmisét online közvetítették. A videót több száz öregdiák tekintette meg, így a közösség ha személyesen nem is, de lélekben mindenképpen együtt volt. A személyes hangvételű szentmisét Bellovics Gábor jezsuita atya tartotta.

A budapesti rorate szentmiseközvetítésen kívül Miskolcon is volt hajnali szentmise öregdiákok számára. Ezt az eseményt is nyomon követhették az öregdiákok, valamint a technikának köszönhetően más érdeklődők is együtt imádkozhattak velük, így a videó több száz embert ért el. (Újranézhető ITT.) A szentmisét az iskola igazgatója, Holczinger Ferenc jezsuita atya tartotta.

Öregdiákok pályaválasztási tanácsadása jelenlegi diákok számára

A jezsuita gimnázium egyhetes pályaorientációs tanácsadást hirdetett 11-ikes és 12-ikes diákjai számára, melynek megtartására öregdiákokat hívtak. A hét során öt napon keresztül két-két egy-egy órás blokk közül választhattak a diákok. Több mint 20 blokkot hirdettek meg, melyen összesen 63 öregdiák vett részt. Az online térnek köszönhetően soha ennyien nem vettek részt ezen a programon, így az öregdiákok határon túlról, családjuk mellől, munka után is be tudtak jelentkezni.

A program lezárásaként az öregdiákok egy része a hét végén online beszélgetésre gyűlt össze, melyen megosztották tapasztalataikat, élményeiket, melyekkel a szervező tanárokat is tudták segíteni. Ez a program szép példája volt annak, ahogy az öregdiákok össze tudnak fogni, és tapasztalataik átadásával segíteni tudták az iskola jelenlegi tanulóit, akik az alumniközösség jövőbeni tagjai lesznek.

Az öregdiákok éves munkáját megköszönve az iskola igazgatója az év végén videóüzenetet küldött a közösség számára.

A programok többek között a Nemzeti Tehetség Program NTP-TFV-19-0061 pályázat keretein belül valósultak meg.

Frissítve: 2021. június 29.