„Jézussal a sivatagban”: online lelkigyakorlat az ausztrál jezsuitáktól 2. nap

Második nap: Mennyit számít a kényelem?

 1. Felkészülés az imára

Ülj kényelmesen, tudatosíts bármilyen feszültséget a vállaidban, vagy szorítást a mellkasodban. Engedd meg magadnak, hogy ellazulj. Nézz körbe a szobában, ami ez alatt a lelkigyakorlat alatt a te sivatagod. Nézz ki az ablakon a világra, ami most el van zárva előled. Engedd meg Istennek, hogy belépjen a szobába – és az életedbe.

 1. Kérd Istentől, amit szeretnél

Néhány szóban vagy egy képben ki tudod fejezni, hogy érzed magad most? Mit szeretnél, hogyan legyen Isten jelen a számodra? Kérd meg Istent, hogy nyissa meg a szívedet és az elmédet az előtt, amit adni akar ma neked.

 1. Napi témaindító ima

Istenem, kérlek, segíts hogy nyitott legyek feléd most és egész nap. Hiszem, hogy mindenütt ott vagy, kérlek, hadd érezzem itt és most a jelenlétedet! Hadd ismerjem fel újra, hogy szeretsz velem lenni. Ámen.

 1. Olvasmányok a napi imádsághoz

Jézus pedig telve Szentlélekkel visszatért a Jordántól, és a Lélek a pusztába vitte negyven napra, és

kísértette az ördög. Azokban a napokban nem evett semmit, s ezek elteltével megéhezett. Ekkor az ördög ezt mondta neki: “Ha Isten fia vagy, mondd ennek a kőnek, hogy változzék kenyérré.” Jézus ezt felelte neki: “Írva van: ‘Nem csak kenyérrel él az ember.’” (Lukács 4:1-2, KNB)

 1. Zsoltár (SZIT)

Tekintetem a hegyek felé emelem:

honnan jön segítség számomra?

A segítség az Úrtól jön,

aki az eget és a földet teremtette.

 

Ő nem engedi, hogy botladozzék lábad,

nem alszik az, aki őriz téged.

Lám, nem alszik, nem pihen,

aki őrséget áll Izrael felett.

 

Az Úr a te oltalmazód,

az Úr védelme jobbod felől.

Nappal nem éget a nap,

s éjjel nem árt neked a hold.

 

Az Úr megóv minden bajtól,

ő vigyáz életedre.

Az Úr megőriz jártodban-keltedben,

mostantól fogva mindörökké.

 1. Reflexió

Az elszigeteltségben töltött időszak alatt lehet, hogy sok időnk van, ami lehetővé teszi, hogy az életünkről és a jövőnkről gondolkozzunk. Ez a tapasztalat próbára tesz minket. Jézus esetében is így volt ez a pusztában. Ahogy a későbbi nyilvános életére készült, próbára tette az éhség. Negyven nap böjtölés után ez elviselhetetlen lehetett. Ezért amikor a sátán a benne lévő kis hangon keresztül arra ösztönözte, hogy az Istennel való különleges kapcsolatát használja fel arra, hogy instant kenyeret készítsen a körülötte lévő kövekből, nem lehetett könnyű ellenállnia. Nem nagy dolog – gondolhatjuk. De az egész jövője a válaszán függött: az számít-e legtöbbet neki, hogy kényelmesen éljen, vagy az, hogy bárhová is vezeti Isten, Őt kövesse.

Az elszigeteltségben sok olyan szükségletet és éhséget megérezhetünk, ami általában fel se tűnik nekünk. Lehet, hogy zavar minket, hogy nem szaladhatunk le az utcára, hogy vegyünk egy kávét. Vagy aggódhatunk sok dolog miatt, hogy mi lesz a fizetésünkkel a jövőben, egy jó előre eltervezett nagyobb nyaralás vagy a nyugdíjazásunk miatt, a gyerekeink vagy unokáink oktatása, esetleg az egészségünk miatt. Az érzéseink arra késztethetnek minket, hogy feltegyük a kérdést, mennyit számítanak nekünk ezek a jó dolgok. Milyen mértékig függ a boldogságunk az életmódunktól, és a társadalmi státuszunktól? A mai imánkban engedhetjük, hogy a felszínre törjenek az aggodalmaink és szükségleteink, ahogy Jézus is megengedte ezt a negyven nap böjtölés végén. Vele együtt feltehetjük magunknak a kérdést, hogy mi a fontosabb nekünk, a kenyérnél és a kényelmes életnél.

 1. Hogyan imádkozzunk?

Ha Jézus megkísértése a pusztában az imád alapja, akkor olvasd el a szöveget néhányszor lassan, és engedd, hogy beléd ivódjon. Aztán képzeld el a jelenetet Jézus szemén keresztül. Képzeld el az éhségét és a kimerültségét a negyven napi böjtölés után. Hasonlítsd össze azt, amit ő tapasztalhatott azzal, amit te élsz meg az elszigetelődés ideje alatt. Beszélgess vele erről úgy, ahogyan egy barátoddal tennéd.

Használd a zsoltár szavait az imádságban, ha hasznosnak találod. Elmélkedj a benne lévő képeken.

Ha gondolod, esetleg bekapcsolhatsz valamilyen halk hangszeres zenét az imádságodhoz.

 1. Záróima

Szerető Isten, maradj velem ebben a nehéz időben, a pusztában. Csillapítsd az aggodalmaimat és az “éhségeimet”, és segíts, hogy lássam azt, ami igazán lényeges. Légy közel mindenkihez, aki a járvány miatt elszigetelődött. Köszönöm mindazokat az embereket, akik szeretnek engem, és akiket szeretek, különösen azokat, akiktől most el vagyok választva. Ezekben a napokban mutasd meg, kérlek, hogy milyen nagyon szeretsz engem, és szabadíts fel engem, hogy jobban tudjalak szeretni. Mindezeket Krisztus, a mi Urunk nevében kérem.

 1. Visszatekintés az imára

Néhány percet fordíts arra, hogy visszatekintesz az imádságodra. Ne ítéld meg, csak idézd fel azokat a helyeket, ahol a szíved felkavarodott – szeretettől, haragtól, aggodalomtól, és más érzésektől. Tárd ezeket a pillanatokat Isten elé. Ha segít neked, le is írhatod őket.

Esti ima – második nap

 1. Tudatosítsd Isten jelenlétét

Nézd végig a mai elszigeteltségben töltött napod eseményeit a Szentlélek társaságában. Kérd Istent, hogy az Ő szemével nézhess rájuk.

 1. Összpontosíts az érzelmeidre

Isten Lelke a szívünk rezdülésein keresztül munkálkodik. Pörgesd végig magad előtt a napodat, mint egy videofelvételt. Reflektálj az érzésekre, amiket megéltél a nap folyamán. Unalom? Eufória? Neheztelés? Együttérzés? Harag? Magabiztosság? Öröm? Honnan jönnek ezek az érzések? Mit mondhat ezeken keresztül Isten neked? Szólnak ezek az érzések arról, hogy mi számít neked a legtöbbet?

 1. Válassz ki egy alkalmat, amikor nagyon erőteljes érzéseid voltak, és éld újra

Kérd a Szentlelket, hogy irányítsa a figyelmedet valamire, ami a nap folyamán szíven talált: a szeretet érzése, unalom, ingerlékenység, nyugalom, gyűlölet, stb. Lehet, hogy egy jelentőségteljes találkozás egy másik személlyel, vagy az örömnek és a békességnek egy élénk pillanata. Az is lehet, hogy valami látszólag jelentéktelen dolog az, ami a szívedet megmozgatta, mint például egy nap felé szálló madárraj. Engedd, hogy a szíved spontán módon reagáljon az érzésre, bármit is érzel – akár hálát, akár sajnálatot, örömöt vagy haragot.

 1. Nézz a holnap felé

Kérd Istent, hogy adjon neked világosságot a holnap kihívásaira, ami egy újabb elszigeteltségben töltött nap lesz. Figyelj az érzésekre, amik felszínre jönnek, ahogy előre elképzeled, hogy mi vár rád holnap. Kétség? Vidámság? Nyugtalanság? Engedd, hogy ezek az érzések imává alakuljanak. Keresd Isten vezetését. Kérd a segítségét és bölcsességét. Imádkozz reményért és a jókedvért.

 1. Zárásként beszélgess Jézussal

Imádkozz gyógyulásért, kérd a védelmét és a segítségét. Kérd a bölcsességét a kérdéseiddel és problémáiddal kapcsolatban. Köszönd meg az életed ajándékát, azokat az embereket, akik szeretnek téged, és azokat, akiket szeretsz. Néhány percet fordíts arra, hogy visszatekintesz az imádságodra. Ne ítéld meg, csak idézd fel azokat a pillanatokat, amikor a szíved felkavarodott – szeretettől, haragtól, aggodalomtól, és más érzésektől. Tárd ezeket a pillanatokat Isten elé. Ha segít neked, le is írhatod őket.

Vissza az első naphoz és a tartalomhoz.

Frissítve: 2020. november 05.