„Jézussal a sivatagban”: online lelkigyakorlat az ausztrál jezsuitáktól (3. nap)

Harmadik nap: Mennyire fontos kezemben tartani az irányítást?

 1. Felkészülés az imára

Ülj kényelmesen, tudatosíts bármilyen feszültséget a vállaidban, vagy szorítást a mellkasodban. Engedd meg magadnak, hogy ellazulj. Nézz körbe a szobában, ami ez alatt a lelkigyakorlat alatt a te sivatagod. Nézz ki az ablakon a világra, ami most el van zárva előled. Engedd meg Istennek, hogy belépjen a szobába – és az életedbe.

 1. Kérd Istentől, amit szeretnél

Néhány szóban vagy egy képben ki tudod fejezni, hogy érzed magad most? Mit szeretnél, hogyan legyen Isten jelen a számodra? Kérd meg Istent, hogy nyissa meg a szívedet és az elmédet az előtt, amit adni akar ma neked.

 1. Napi témaindító ima

Istenem, kérlek, segíts, hogy nyitott legyek feléd most és egész nap. Hiszem, hogy mindenütt ott vagy, kérlek, hadd érezzem itt és most a jelenlétedet! Hadd ismerjem fel újra, hogy szeretsz velem lenni. Ámen.

 1. Olvasmányok a napi imádsághoz

Majd felvitte őt, és megmutatta neki egy szempillantás alatt a földkerekség minden országát, és így szólt az ördög: »Mindezt a hatalmat és ennek dicsőségét neked adom; mert az enyém, és akinek akarom, annak adom; ha tehát imádsz engem, mind a tiéd lesz.« Jézus ezt válaszolta neki: »Írva van:‘Uradat, Istenedet imádd, és csak neki szolgálj’«. (Lukács 4:5-8, KNB)

 1. zsoltár (KNB)

Dicsérd lelkem, az Urat!

Dicsérem az Urat, amíg csak élek,

zsoltárt énekelek Istenemnek, amíg csak leszek.

Ne bízzatok fejedelmekben,

emberek fiaiban, akik nem segíthetnek!

Ha lelkük elszáll, visszatérnek a földbe,

terveik még aznap mind megsemmisülnek.

Boldog, akinek segítője Jákob Istene,

akinek az Úrban, az ő Istenében van reménye!

 

Ő alkotta az eget és a földet,

a tengert és mindent, ami bennük van.

Hűségét megtartja örökre,

igazságot szerez a méltatlanul szenvedőknek,

kenyeret ad az éhezőknek.

 1. Reflexió

Az elszigeteltség okozta frusztrációink közepette gyakran gondolunk arra, mi számít nekünk igazán. Ilyen szempontból Jézust követjük. A pusztában Jézus gondolatai a jövendő nyilvános élete felé fordultak. Voltak álmai arról, hogy milyen lesz majd a nyilvános élete. A sátán második képe azt sugallta, hogy legyen erőteljes vezető, aki egy hatalmas birodalom ura lesz, és csodás hírnévre tesz szert a sikeressége és nagylelkűsége miatt – legyen Nagy Jézus! Ő irányítana, nagyszerű dolgokat tudna megtenni a szegényekért és a betegekért, és kibővíthetné a Templomot. Mindössze annyit kellett volna tennie cserébe, hogy a sátán kottájából játszik.

Jézus nem játszott el a gondolattal. Rövidre zárta azzal, hogy a szívében a hely, amit a sátán magának és az elképzeléseinek szeretne, az egyedül Istené. Számára az volt a fontos, hogy engedje Istennek a vezetést, és nem az, hogy ő maga tartsa a kezében az irányítást. Az elszigeteltség pusztaságában töltött időnk az arról való álmodozás ideje is, hogy milyen emberek szeretnénk lenni, hogyan szeretnénk élni. Arról is álmodozhatunk, hogy mindig kezünkben tartjuk az irányítást, hogy elhivatottak és kompetensek vagyunk, és mások életét jobbá tesszük. Nem csak egy jó feleség, apa, munkatárs, tanár, orvos, vagy bármi egyéb leszünk, hanem a legjobb. Mindössze annyit kell tennünk, hogy megfelelünk azoknak az elvárásoknak, amiket a társadalom az ilyen kiemelkedő emberekkel szemben támaszt.

Ezek az álmok vonzók, de terhessé válnak akkor, ha valójában rólunk szólnak, és arról az igényünkről, hogy a kezünkben tartsuk az irányítást. Oda vezetnek, hogy feltesszük magunknak a kérdést, hogy mi számít nekünk a legtöbbet.

 1. Hogyan imádkozzunk?

Sokféleképpen lehet imádkozni. Tedd azt, ami a legjobban segít téged abban, hogy Istennel legyél.

Ha az segít neked, hogy a mai evangéliumi résszel imádkozol, akkor olvasd el lassan néhányszor, és engedd, hogy beléd ivódjon. Aztán képzeld el a jelenetet a templom tetején Jézus szemén keresztül.

Hogyan tapasztalja meg az idő lassú múlását? Hasonlítsd össze azt, amit ő tapasztalhatott azzal, amit te élsz meg az elszigetelődés ideje alatt. Érzi időnként annak szükségét, hogy kezébe vegye az irányítást? És te? Hogyan reagál erre az igényére? Beszélgess vele erről úgy, ahogyan egy barátoddal tennéd.

A zsoltár, ha segít, szavakat ad, amikkel ma imádkozni tudsz. Amikor elolvasod a szavakat, engedd, hogy a bennük megjelenő képek mélyre menjenek és szíven találjanak.

Ha gondolod, esetleg bekapcsolhatsz valamilyen halk hangszeres zenét az imádságodhoz.

 1. Záróima

Szerető Isten, maradj velem ebben a nehéz időben, a pusztában. Mutasd meg nekem, hogy mi az, ami igazából számít. Add, hogy megelégedjek azzal, hogy nem én irányítok. Légy közel mindenkihez, aki a járvány miatt elszigetelődött. Köszönöm mindazokat az embereket, akik szeretnek engem, és akiket szeretek, különösen azokat, akiktől most el vagyok választva. Ezekben a napokban mutasd meg, kérlek, hogy milyen mélyen szeretsz engem, és szabadíts fel engem, hogy mélyebben tudjalak szeretni. Mindezeket Krisztus, a mi Urunk nevében kérem.

 1. Visszatekintés az imára

Néhány percet fordíts arra, hogy visszatekintesz az imádságodra. Ne ítéld meg, hogy siker vagy kudarc volt ez az imád – egyetlen imádság sem kudarc. Idézd fel azokat a helyeket, ahol a szíved felkavarodott – szeretettől, haragtól, aggodalomtól, és más érzésektől. Tárd ezeket a pillanatokat Isten elé. Ha segít neked, le is írhatod őket.

Esti ima – harmadik nap

 1. Tudatosítsd Isten jelenlétét

Nézd végig a mai elszigeteltségben töltött napod eseményeit a Szentlélek társaságában. Kérd Istent, hogy az Ő szemével nézhess rájuk.

 1. Összpontosíts az érzelmeidre

Isten Lelke a szívünk rezdülésein keresztül munkálkodik. Pörgesd végig magad előtt a napodat, mint egy videofelvételt. Reflektálj az érzésekre, amiket megéltél a nap folyamán. Unalom? Eufória? Neheztelés? Együttérzés? Harag? Magabiztosság? Öröm? Honnan jönnek ezek az érzések? Mit mondhat ezeken keresztül Isten neked? Szólnak ezek az érzések arról, hogy mi számít neked a legtöbbet?

 1. Válassz ki egy alkalmat, amikor nagyon erőteljes érzéseid voltak, és éld újra

Kérd a Szentlelket, hogy irányítsa a figyelmedet valamire, ami a nap folyamán szíven talált: a szeretet érzése, unalom, ingerlékenység, nyugalom, gyűlölet, stb. Lehet, hogy egy jelentőségteljes találkozás egy másik személlyel, vagy az örömnek és a békességnek egy élénk pillanata. Az is lehet, hogy valami látszólag jelentéktelen dolog az, ami a szívedet megmozgatta, mint például egy nap felé szálló madárraj.

Engedd, hogy a szíved spontán módon reagáljon az érzésre, bármit is érzel – akár hálát, akár sajnálatot, örömöt vagy haragot.

 1. Nézz a holnap felé

Kérd Istent, hogy adjon neked világosságot a holnap kihívásaira, ami egy újabb elszigeteltségben töltött nap lesz. Figyelj az érzésekre, amik felszínre jönnek, ahogy előre elképzeled, hogy mi vár rád holnap. Kétség? Vidámság? Nyugtalanság? Engedd, hogy ezek az érzések imává alakuljanak. Keresd Isten vezetését. Kérd a segítségét és bölcsességét. Imádkozz reményért és a jókedvért.

 1. Zárásként beszélgess Jézussal

Imádkozz gyógyulásért, kérd a védelmét és a segítségét. Kérd a bölcsességét a kérdéseiddel és problémáiddal kapcsolatban. Köszönd meg az életed ajándékát, azokat az embereket, akik szeretnek téged, és azokat, akiket szeretsz.

Vissza az első naphoz és a tartalomhoz.

Frissítve: 2020. november 05.