„Jézussal a sivatagban”: online lelkigyakorlat az ausztrál jezsuitáktól (4. nap)

Negyedik nap: Mennyire fontos, hogy szükség legyen rám?

 1. Felkészülés az imára

Ülj kényelmesen, tudatosíts bármilyen feszültséget a vállaidban, vagy szorítást a mellkasodban. Engedd meg magadnak, hogy ellazulj. Nézz körbe a szobában, ami ez alatt a lelkigyakorlat alatt a te sivatagod. Nézz ki az ablakon a világra, ami most el van zárva előled. Engedd meg Istennek, hogy belépjen a szobába – és az életedbe.

 1. Kérd Istentől, amit szeretnél

Néhány szóban vagy egy képben ki tudod fejezni, hogy érzed magad most? Mit szeretnél, hogyan legyen Isten jelen a számodra? Kérd meg Istent, hogy nyissa meg a szívedet és az elmédet az előtt, amit adni akar ma neked.

 1. Napi témaindító ima

Istenem, kérlek, segíts hogy nyitott legyek feléd most és egész nap. Hiszem, hogy mindenütt ott vagy, kérlek, hadd érezzem itt és most a jelenlétedet! Hadd ismerjem fel újra, hogy szeretsz velem lenni. Ámen.

 1. Olvasmányok a napi imádsághoz

Azután Jeruzsálembe vitte őt, a templom ormára állította, és azt mondta neki: »Ha Isten Fia vagy, vesd le innen magadat. Mert írva van: ‘Angyalainak parancsol felőled, hogy őrizzenek téged’, és ‘kezükön hordoznak téged, hogy kőbe ne üssed lábadat’« Jézus ezt felelte neki: »De azt is mondták: ‘Ne kísértsd Uradat, Istenedet’« Miután mindezek a kísértések véget értek, az ördög elhagyta őt egy időre. (Lukács 4:9-13, KNB)

 1. Zsoltár (KNB)

Az Úr az én pásztorom, nem szűkölködöm,

zöldellő legelőkön adott nekem helyet,

csöndes vizekhez vezetett engem.

Felüdítette lelkemet,

és az igazság ösvényein vezetett az ő nevéért.

 

Járjak bár a halál árnyékában,

nem félek semmi bajtól, mert te velem vagy.

Vessződ és pásztorbotod megvigasztaltak engem.

 

Asztalt terítettél számomra

azok előtt, akik szorongatnak engem;

olajjal kented meg fejemet,

és kelyhem csordultig töltötted.

Mert jóságod és irgalmasságod

kísér engem életem minden napján,

hogy az Úr házában lakjam időtlen időkig.

 1. Reflexió

Amikor sok időt töltünk egyedül, gyakran olyannak képzeljük magunkat, amilyenek lenni szeretnénk. A pusztában Jézusnak nagy álmai voltak arról, hogy hogyan alakítaná a nyilvános életét. A harmadik ilyen álma, amit a sátán a fejébe ültetett az volt, hogy különleges dolgokat vigyen véghez azért, hogy az emberek felfigyeljenek rá. Olyan dolgokat, mint Jeruzsálembe menni, és leugrani a templom tetejéről, Istenben bízva, hogy majd elkapja őt. Ez a vakmerőség azonnali hírnevet és garantált közönséget jelentett volna. Még vonzóbbá tette az, hogy annyi szó és történet visszhangzott benne a Írásokból. Jézus azonban határozottan elutasította a sátánt és az általa felkínált álmot. Azért volt ez az álom rossz, mert Jézust helyezte a kép fókuszpontjába, és nem Istent, és amit Isten tervezett a számára. Ebben az időben, amit Jézussal a pusztában töltünk, könnyen lehet, hogy megmentőnek képzeljük magunkat. Lehet, hogy úgy képzeljük el magunkat, mint aki közbenjár és rendezi a vitákat, vagy aki kihúzza a családját a csávából, esetleg olyannak, aki kulcsember a munkahelyén. Jézussal együtt feltehetjük magunknak a kérdést, hogy vajon ezek az álmodozások a szükségben lévő emberek iránti együttérzésből fakadnak, vagy abból a vágyunkból, hogy szükség legyen ránk. Néha Isten azt akarja, hogy várjunk.

 1. Hogyan imádkozzunk?

Sokféleképpen lehet imádkozni. Tedd azt, ami a legjobban segít téged abban, hogy Istennel legyél.

Ha az segít neked, hogy a mai evangéliumi résszel imádkozol, akkor olvasd el lassan néhányszor, és engedd, hogy beléd ivódjon. Aztán képzeld el a jelenetet Jézus szemén keresztül a templom tetejéről.

Hogyan reagál? Hasonlítsd össze azt, amit ő tapasztalhatott azzal, amit te élsz meg az elszigetelődés ideje alatt. Beszélgess vele erről úgy, ahogyan egy barátoddal tennéd, és kérd őt Isten szeretetének mély megtapasztalásáért, ami szabaddá tesz attól a kényszertől, hogy különleges akarj lenni.

A zsoltár, ha segít, nyugalmas szavakat ad, amikkel ma imádkozni tudsz. Amikor elolvasod a szavakat, engedd, hogy a bennük megjelenő képek mélyre menjenek és szíven találjanak.

Ha gondolod, esetleg bekapcsolhatsz valamilyen halk hangszeres zenét az imádságodhoz.

 1. Záróima

Szerető Isten, maradj velem ebben a nehéz időben, a pusztában. Segíts, hogy lássam, mi az, ami igazából számít az én életemben, ahogy Jézus is látta, és hogy a Te hívásodra várjak. Légy közel mindenkihez, aki a járvány miatt elszigetelődött. Köszönöm mindazokat az embereket, akik szeretnek engem, és akiket szeretek, különösen azokat, akiktől most el vagyok választva. Ezekben a napokban mutasd meg, kérlek, hogy milyen nagyon szeretsz engem, és szabadíts fel engem, hogy jobban tudjalak szeretni. Mindezeket Krisztus, a mi Urunk nevében kérem.

 1. Visszatekintés az imára

Néhány percet fordíts arra, hogy visszatekintesz az imádságodra. Ne ítéld meg, csak idézd fel azokat a helyeket, ahol a szíved felkavarodott – szeretettől, haragtól, aggodalomtól, és más érzésektől. Tárd ezeket a pillanatokat Isten elé. Ha segít neked, le is írhatod őket.

Esti ima – negyedik nap

 1. Tudatosítsd Isten jelenlétét

Nézd végig a mai elszigeteltségben töltött napod eseményeit a Szentlélek társaságában. Kérd Istent, hogy az Ő szemével nézhess rájuk.

 1. Összpontosíts az érzelmeidre

Isten Lelke a szívünk rezdülésein keresztül munkálkodik. Pörgesd végig magad előtt a napodat, mint egy videofelvételt. Reflektálj az érzésekre, amiket megéltél a nap folyamán. Unalom? Eufória? Neheztelés? Együttérzés? Harag? Magabiztosság? Öröm? Honnan jönnek ezek az érzések? Mit mondhat ezeken keresztül Isten neked? Szólnak ezek az érzések arról, hogy mi számít neked a legtöbbet?

 1. Válassz ki egy alkalmat, amikor nagyon erőteljes érzéseid voltak, és éld újra

Kérd a Szentlelket, hogy irányítsa a figyelmedet valamire, ami a nap folyamán szíven talált: a szeretet érzése, unalom, ingerlékenység, nyugalom, gyűlölet, stb. Lehet, hogy egy jelentőségteljes találkozás egy másik személlyel, vagy az örömnek és a békességnek egy élénk pillanata. Az is lehet, hogy valami látszólag jelentéktelen dolog az, ami a szívedet megmozgatta, mint például egy nap felé szálló madárraj. Engedd, hogy a szíved spontán módon reagáljon az érzésre, bármit is érzel – akár hálát, akár sajnálatot, örömöt vagy haragot.

 1. Nézz a holnap felé

Kérd Istent, hogy adjon neked világosságot a holnap kihívásaira, ami egy újabb elszigeteltségben töltött nap lesz. Figyelj az érzésekre, amik felszínre jönnek, ahogy előre elképzeled, hogy mi vár rád holnap. Kétség? Vidámság? Nyugtalanság? Engedd, hogy ezek az érzések imává alakuljanak. Keresd Isten vezetését. Kérd a segítségét és bölcsességét. Imádkozz reményért és a jókedvért.

 1. Zárásként beszélgess Jézussal

Imádkozz gyógyulásért, kérd a védelmét és a segítségét. Kérd a bölcsességét a kérdéseiddel és problémáiddal kapcsolatban. Köszönd meg az életed ajándékát, azokat az embereket, akik szeretnek téged, és azokat, akiket szeretsz.

Vissza az első naphoz és a tartalomhoz.

Frissítve: 2020. november 05.