„Jézussal a sivatagban”: online lelkigyakorlat az ausztrál jezsuitáktól (7. nap)

Hetedik nap: Jézussal, aki történeteket mesél

 1. Felkészülés az imára

Ülj kényelmesen, tudatosíts bármilyen feszültséget a vállaidban, vagy szorítást a mellkasodban. Engedd meg magadnak, hogy ellazulj. Nézz körbe a szobában, ami ez alatt a lelkigyakorlat alatt a te sivatagod. Nézz ki az ablakon a világra, ami most el van zárva előled. Engedd meg Istennek, hogy belépjen a szobába – és az életedbe.

 

 1. Kérd Istentől, amit szeretnél

Néhány szóban vagy egy képben ki tudod fejezni, hogy érzed magad most? Mit szeretnél, hogyan legyen Isten jelen a számodra? Kérd meg Istent, hogy nyissa meg a szívedet és az elmédet az előtt, amit adni akar ma neked.

 

 1. Napi témaindító ima

Istenem, kérlek, segíts, hogy nyitott legyek feléd most és egész nap. Hiszem, hogy mindenütt ott vagy, kérlek, hadd érezzem itt és most a jelenlétedet! Hadd ismerjem fel újra, hogy szeretsz velem lenni. Ámen.

 

 1. Olvasmányok a napi imádsághoz

Hasonló a mennyek országa a szántóföldbe rejtett kincshez. Egy ember megtalálta, újra elrejtette, aztán örömében elment, eladta mindenét, amije csak volt, és megvette a szántóföldet. Hasonló a mennyek országa a kereskedő emberhez, aki szép gyöngyöket keresett. Amikor talált egy sokat érő gyöngyöt, elment, eladta mindenét, amije csak volt, és megvette azt (Máté evangéliuma 13:44-45, KNB)

Vagy ha egy asszonynak tíz drachmája van, és elveszít egy drachmát, nem gyújt-e lámpát, nem söpri-e ki a házát, és nem keresi-e gondosan, amíg meg nem találja? Ha pedig megtalálta, összehívja barátnőit és szomszédait, hogy elmondja nekik: ‘Örüljetek velem, mert megtaláltam a drachmát, amelyet elvesztettem!’ Mondom nektek: hasonló öröm lesz Isten angyalainak színe előtt egy megtérő bűnös miatt. (Lukács evangéliuma 15:8-10, KNB)

 

 1. zsoltár (KNB)

Ujjongjatok Istennek, minden földek,

örvendezve szolgáljátok az Urat,

járuljatok eléje lelkendezve!

 

Tudjátok meg, hogy az Úr az Isten:

ő alkotott minket és az övéi vagyunk

az ő népe s az ő legelőjének nyája.

 

Lépjetek be kapuiba hálaadással,

udvaraiba magasztalással.

áldjátok őt, dicsérjétek nevét.

 

Mert jó az Úr;

Örökké tart kegyelme,

nemzedékről nemzedékre hűsége.

 

 1. Reflexió

Olyan időkben, amikor úgy tűnik, hogy az egész társadalmunk eltévedt a pusztában, elárasztanak minket a szavak: figyelmeztetések, jó tanácsok és magyarázatok. Ezért mondják az újságíróknak, hogy egy jó sztori vagy kép többet ér ezer szónál. Jézus biztosan megértette ennek a jelentőségét. Időről-időre kis történetekkel áll elő, amik rabul ejtik a szívünket és a gondolatainkat. A lényeget segít megértenünk, nem csak a szavak értelmét.

Ez a három kis történet illusztrálja, milyen lenne a világ és a mi életünk, ha Isten irányítana benne. Olyan emberekről szólnak ezek a történetek, mint amilyenek mi is vagyunk, olyan tapasztalatokról, amihez hasonló nekünk is van, és ezek az emberek olyan módon reagálnak a történésekre, amivel azonosulni tudunk. Mindannyiunknak van tapasztalata arról a felkavaró érzésről, hogy megtaláltunk vagy elveszítettünk valami igazán fontosat, vagy amikor gondos törődéssel óvtuk vagy kerestük féltett kincsünket. A két férfi kincset, illetve igazgyöngyöt talál, amik olyan értékesek és gyönyörűek, hogy elbűvölik őket. A nő, aki elveszíti a drachmát, ami valószínűleg egy hónapi fizetésnek felelt meg, szenvedélyesen keresi a pénzérmét. Mindegyikük rabja a kincsének, és mindent félre dobnak, eladnak, csakhogy megszerezzék, vagy újra megtalálják a gyöngyöt, a kincset és a pénzérmét. A keresésükben elevenedik meg az alakjuk.

Jézus a hallgatóiban ugyanezt a lelkesedést és teljes odaadást szeretné felkelteni Isten ígéreteivel kapcsolatban. Az elszigeteltségnek ebben az időszakában, egy olyan országban, amit először a vírus, azt követően pedig a gazdasági felfordulás fenyeget, Jézus arra hív minket, hogy gondoljuk végig, mi számít nekünk igazán, és éljünk bátran másokért. Jézus számára Isten felénk irányuló szeretete számított igazán, és a mi szeretetünk más emberek felé, különösen a leggyengébbek felé. Imádkozzunk, hogy minket is rabul ejtsen ez a kincs.

 

 1. Hogyan imádkozzunk?

Ha segít neked, hogy Jézus kis történeteivel imádkozz, akkor olvasd el őket néhányszor lassan, és engedd, hogy beléd ivódjanak. Aztán képzeld el a jeleneteket azoknak az embereknek a szemszögéből, akik a történetekben szerepelnek. Beszélgess Jézussal arról, hogy mi számít neked igazán ebben az elszigetelt időszakban, és kérd tőle az elkötelezettség ajándékát. Beszélgess vele ezekről úgy, ahogy egy barátoddal tennéd.

A 100. zsoltár Isten szeretete és a közösség áldásai fölötti örömének. Imádkozz ezzel a nap folyamán, ha hasznosnak találod.

Ha gondolod, bekapcsolhatsz valamilyen vidám hangszeres zenét az imádságodhoz.

 

 1. Záróima

Szerető Isten, maradj velem ebben a nehéz időben, a pusztában. Kérlek, légy közel mindenkihez, aki a járvány miatt elszigetelődött. Köszönöm mindazokat az embereket, akik szeretnek engem, és akiket szeretek, különösen azokat, akiktől most el vagyok választva. Tölts fel a testvéreid és egyben az én testvéreim iránti szenvedélyes szeretettel. Ezekben a napokban mutasd meg, kérlek, hogy milyen nagyon szeretsz engem, és szabadíts fel engem, hogy jobban tudjalak szeretni. Mindezeket Krisztus, a mi Urunk nevében kérem.

 

 1. Visszatekintés az imára

Néhány percet fordíts arra, hogy visszatekintesz az imádságodra. Ne ítéld meg, csak idézd fel azokat a helyeket, ahol a szíved felkavarodott – szeretettől, haragtól, aggodalomtól, és más érzésektől. Tárd ezeket a pillanatokat Isten elé. Ha segít neked, le is írhatod őket.

 

Esti ima – hetedik nap

 1. Tudatosítsd Isten jelenlétét

Nézd végig a mai elszigeteltségben töltött napod eseményeit a Szentlélek társaságában. Kérd Istent, hogy az Ő szemével nézhess.

 

 1. Összpontosíts az érzelmeidre

Isten Lelke a szívünk rezdülésein keresztül munkálkodik. Pörgesd végig magad előtt a napodat, mint egy videofelvételt. Reflektálj az érzésekre, amiket megéltél a nap folyamán. Unalom? Eufória? Neheztelés? Együttérzés? Harag? Magabiztosság? Öröm? Honnan jönnek ezek az érzések? Mit mondhat ezeken keresztül Isten neked? Szólnak ezek az érzések arról, hogy mi számít neked a legtöbbet?

 

 1. Válassz ki egy alkalmat, amikor nagyon erőteljes érzéseid voltak, és éld újra

Kérd a Szentlelket, hogy irányítsa a figyelmedet valamire, ami a nap folyamán szíven talált: a szeretet érzése, unalom, ingerlékenység, nyugalom, gyűlölet, stb. Lehet, hogy egy jelentőségteljes találkozás egy másik személlyel, vagy az örömnek és a békességnek egy élénk pillanata. Az is lehet, hogy valami látszólag jelentéktelen dolog az, ami a szívedet megmozgatta, mint például egy nap felé szálló madárraj. Engedd, hogy a szíved spontán módon reagáljon az érzésre, bármit is érzel – akár hálát, akár sajnálatot, örömöt vagy haragot.

 

 1. Nézz a holnap felé

Kérd Istent, hogy adjon neked világosságot a holnap kihívásaira, ami egy újabb elszigeteltségben töltött nap lesz. Figyelj az érzésekre, amik felszínre jönnek, ahogy előre elképzeled, hogy mi vár rád holnap. Kétség? Vidámság? Nyugtalanság? Engedd, hogy ezek az érzések imává alakuljanak. Keresd Isten vezetését. Kérd a segítségét és bölcsességét. Imádkozz reményért és a jókedvért.

 

 1. Zárásként beszélgess Jézussal

Imádkozz gyógyulásért, kérd a védelmét és a segítségét. Kérd a bölcsességét a kérdéseiddel és problémáiddal kapcsolatban. Köszönd meg az életed ajándékát, azokat az embereket, akik szeretnek téged, és azokat, akiket szeretsz.

Vissza az első naphoz és a tartalomhoz.

Frissítve: 2020. november 05.