„Jézussal a sivatagban”: online lelkigyakorlat az ausztrál jezsuitáktól

A Jézussal a sivatagban online lelkigyakorlat azoknak szól, akik a koronavírus-járvány miatt elszigeteltségben kell hogy éljenek. A lelkigyakorlatot ausztrál jezsuiták 14 napra tervezték, de szükség szerint alakítható. Sokat segíthet, ha van valaki, akivel valamilyen módon kapcsolatba tudsz lépni a lelkigyakorlat alatt, és elmesélni, mi zajlik a lelkigyakorlatodban és a napodban.

A gyakorlatok mind a 14 napra adnak útmutatót – ez azonban csak javaslat, hogy pontosan követed, vagy kiválasztasz belőle bizonyos napokat, a te döntésed. Egy rövidebb lelkigyakorlat, ami megőrzi az eredeti struktúrát, az alábbi napok gyakorlatainak követésével lehetséges: 1, 2, 5, 10, 11, 12, 14.

Tartalom:

Első nap: Ami a sivatagban számít

 1. Felkészülés az imára

Ülj kényelmesen, tudatosíts bármilyen feszültséget a vállaidban vagy szorítást a mellkasodban. Engedd magadnak, hogy ellazulj. Nézz körbe a szobában, ami a mostani lelkigyakorlat alatt a te sivatagod. Nézz ki az ablakon a világra, ami most el van zárva előled. Engedd meg Istennek, hogy belépjen a szobába – és az életedbe.

 1. Kérd Istentől, amit szeretnél

Néhány szóban vagy egy képben ki tudod fejezni, hogy érzed magad most? Mit szeretnél, hogyan legyen Isten jelen a számodra? Kérd meg Istent, hogy nyissa meg a szívedet és az elmédet az előtt, amit adni akar ma neked.

 1. Napi témaindító ima

Istenem, kérlek, segíts, hogy nyitott legyek feléd most és egész nap. Hiszem, hogy mindenütt ott vagy, kérlek, hadd érezzem itt és most a jelenlétedet! Hadd ismerjem fel újra, hogy szeretsz velem lenni. Ámen.

 1. Olvasmányok a napi imádsághoz

Jézus pedig telve Szentlélekkel visszatért a Jordántól, és a Lélek a pusztába vitte negyven napra, és kísértette az ördög. Azokban a napokban nem evett semmit, s ezek elteltével megéhezett. Ekkor az ördög ezt mondta neki: „Ha Isten fia vagy, mondd ennek a kőnek, hogy változzék kenyérré.” Jézus ezt felelte neki: „Írva van: ‘Nem csak kenyérrel él az ember.’” (Lukács 4:1-2, KNB)

 1. Zsoltár

Tekintetem a hegyek felé emelem:

honnan jön segítség számomra?

A segítség az Úrtól jön,

aki az eget és a földet teremtette.

 

Ő nem engedi, hogy botladozzék lábad,

nem alszik az, aki őriz téged.

Lám, nem alszik, nem pihen,

aki őrséget áll Izrael felett.

 

Az Úr a te oltalmazód,

az Úr védelme jobbod felől.

Nappal nem éget a nap,

s éjjel nem árt neked a hold.

 

Az Úr megóv minden bajtól,

ő vigyáz életedre.

Az Úr megőriz jártodban-keltedben,

mostantól fogva mindörökké.

 1. Reflexió

Ahogy elkezdődnek a napok, amelyeket elszigeteltségben töltünk, úgy tűnhet, hogy végeláthatatlanul és unalmasan terpeszkednek előttünk. Valószínűleg a negyven nap alatt, amit egyedül töltött a pusztában, Jézus is időnként ugyanígy érzett. És a zsidó nép egészen biztosan érezte magát frusztráltnak a negyven év alatt, amit a pusztában vándorlással töltöttek.

Lelkigyakorlatunkat azzal kezdjük, hogy Jézus pusztában töltött idejébe kapcsolódunk be imádságban. Nem evett, a hidegnek és a melegnek egyaránt ki volt téve, és minden belső félelmével és aggodalmával szembe kellett néznie. A mi tapasztalatunk az elszigetelődés alatt „pusztai idő”, távol a barátoktól és szórakozásoktól, amiktől ezelőtt kellemesen teltek a napjaink. Lehet, hogy folyton ekörül forognak a gondolataink, és nehéz lehet a szívünk. Ugyanakkor minket is a Szentlélek vezetett ide, ahogyan Jézust is Ő vezette a pusztába.

Ez az elszigetelődés tehát számunkra is lehetőség, hogy rátekintsünk az életünkre, és közelebb kerülhessünk Jézushoz.

 1. Hogyan imádkozzunk?

Sokféleképpen lehet imádkozni. Tedd azt, ami a legjobban segít abban, hogy Istennel legyél.

Ha az segít, hogy a mai evangéliumi résszel imádkozol, akkor olvasd el lassan néhányszor, és engedd, hogy beléd ivódjon. Aztán képzeld el a jelenetet Jézus szemén keresztül. Hogyan tapasztalja meg az idő lassú múlását? Hasonlítsd össze azt, amit ő tapasztalhatott azzal, amit te élsz meg az elszigetelődés ideje alatt. Beszélgess vele erről úgy, ahogyan egy barátoddal tennéd.

A zsoltár, ha segít, szavakat ad, amikkel ma imádkozni tudsz. Amikor elolvasod a szavakat, engedd, hogy a bennük megjelenő képek mélyre menjenek és szíven találjanak. Ez a zsoltár arra hív, bízzunk abban, hogy Isten törődik velünk, gondot visel ránk.

Ha gondolod, esetleg bekapcsolhatsz valamilyen halk hangszeres zenét az imádságodhoz.

 1. Záróima

Szerető Isten, maradj velem ebben a nehéz időben, a pusztában. Légy közel mindenkihez, aki a járvány miatt elszigetelődött. Köszönöm mindazokat az embereket, akik szeretnek engem, és akiket szeretek, különösen azokat, akiktől most el vagyok választva. Ezekben a napokban mutasd meg, kérlek, hogy mennyire szeretsz engem, és szabadíts fel, hogy jobban tudjalak szeretni. Mindezeket Krisztus, a mi Urunk nevében kérem.

 1. Visszatekintés az imára

Néhány percet fordíts arra, hogy visszatekintesz az imádságodra. Ne ítéld meg, csak idézd fel azokat a helyeket, ahol a szíved felkavarodott – szeretettől, haragtól, aggodalomtól és más érzésektől. Tárd ezeket a pillanatokat Isten elé. Ha segít, le is írhatod őket.

Esti ima – első nap

 1. Tudatosítsd Isten jelenlétét

Köszönd meg Istennek, hogy végigkísért ezen a napon. Gondolj vissza az elszigeteltségben töltött napod eseményeire. Lehet, hogy nehéznek és eseménytelennek tűnik a nap. Kérd Istent, hogy láthass az Ő szemével.

 1. Összpontosíts az érzelmeidre

Isten Lelke a szívünk rezdülésein keresztül munkálkodik. Pörgesd végig magad előtt a napodat, mint egy videofelvételt. Reflektálj az érzésekre, melyeket megéltél a nap folyamán. Unalom? Eufória? Neheztelés? Együttérzés? Harag? Magabiztosság? Öröm? Honnan jönnek ezek az érzések? Mit mondhat ezeken keresztül Isten neked?

 1. Válassz ki egy alkalmat, amikor nagyon erőteljes érzéseid voltak, és éld újra

Kérd a Szentlelket, hogy irányítsa a figyelmedet valamire, ami a nap folyamán szíven talált: a szeretet érzése, unalom, ingerlékenység, nyugalom, gyűlölet, stb. Lehet, hogy egy jelentőségteljes találkozás egy másik személlyel, vagy az örömnek és a békességnek egy élénk pillanata. Az is lehet, hogy valami látszólag jelentéktelen dolog mozgatta meg a szívedet, például egy nap felé szálló madárraj. Engedd, hogy a szíved spontán módon reagáljon az érzésre, bármit érzel is – akár hálát, akár sajnálatot, örömöt vagy haragot.

 1. Nézz a holnap felé

Kérd Istent, hogy adjon neked világosságot a holnap kihívásaira, ami egy újabb elszigeteltségben töltött nap lesz. Figyelj az érzésekre, amelyek felszínre jönnek, ahogy előre elképzeled, hogy mi vár rád holnap. Kétség? Vidámság? Nyugtalanság? Engedd, hogy ezek az érzések imává alakuljanak. Kérd Isten vezetését és bölcsességét, vagy kérd tőle a remény és a jókedv ajándékát.

 1. Zárásként beszélgess Jézussal

Imádkozz gyógyulásért, kérd a védelmét és segítségét vagy bölcsességét a kérdéseiddel, problémáiddal kapcsolatban. Köszönd meg az életed ajándékát, azokat az embereket, akik szeretnek téged, és azokat, akiket szeretsz.

További napok imái:

Frissítve: 2020. november 04.