A JMSz önkénteseket keres

A bicskei befogadó állomás bezárását követően a már meglévő programok mellett olyan feladatok kristályosodtak ki az elmúlt hetekben, – a folyamatos változásokra és szükségletekre reflektálva, – amelyekre várjuk az önkéntesek segítségét, közreműködését is.

Mind az iskolába járó gyermekekkel való foglalkozás, mind pedig a családok és fiatal felnőttek befogadása, kísérése folyamatában minden olyan kisebb feladat elvégzése nagy segítséget jelenthet, amelyet önkéntesként is el lehet vállalni. Ezek a lehetőségek jelenleg az alábbiakat foglalják magukban:

 • családok és fiatal felnőttek mentorálása, kísérése;
 • délutáni iskolai foglalkozások tervezése, szervezése és megtartása;
 • a hétköznapi kapcsolattartást segítő, elsősorban francia nyelvű közvetítés;
 • felnőttek számára a magyar nyelv elsajátítását segítő egyéni foglalkozások tartása;
 • gyermekek kísérése különböző rendszeres programokra (pl. úszás);
 • családok számára hétvégi programok szervezése, megvalósítása;
 • fiatal felnőttek egyéni, magyar nyelvű korrepetálása.

Amennyiben valamelyik terület felkeltette az érdeklődéseteket, lenne rá kapacitásotok, időtök, kedvetek, és úgy érzitek, hogy szívesen csatlakoznátok a programjaink valamelyikébe, forduljatok hozzánk bizalommal.

Ahol sürgős segítségre van szükség:

 1. Délutáni foglalkozások a Patronában: legyen kattintható az önkéntesség fül alatti felületre, ahol megjelenik a három külön program (ld. hátrébb), ahol a rövid leírást követően jelenjen meg külön a jelentkezési felület. A kitöltendő formulában első, kötelezően megadandó kérdésként mindhárom esetben jelenjen meg az, hogy melyik programra jelentkezik az illető.
 2. Szabadidős tevékenységek megvalósítása: legyen kattintható ismét az önkéntesség fül alatt külön, a rövid leírás utáni jelentkezési lehetőséggel
 3. Családok mentorálása: legyen kattintható ismét az önkéntesség fül alatt külön, a rövid leírás utáni jelentkezési lehetőséggel

Korábbi önkénteseink keressék Szalma Balázst az alábbi elérhetőségeken:


+36-30/198-8929

A jelentkezés menete újonnan jelentkezők esetében:

 1. online jelentkezés kitöltése a www.jmsz.hu honlapon
 2. személyes beszélgetés és részletesebb információ átadása
 3. önkéntes szerződés megkötése
 4. az önkéntes-szolgálat végzése alatt részvétel a havi szupervíziós alkalmakon.
 5. Várjuk jelentkezéseiteket!

 

1. A Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont a 2016/17-es tanévben tanköteles korú menekült gyermekeket fogadott általános iskolájának falai közé. A gyerekek oktatását és integrációját megkönnyítő feltételek kialakításában a Jezsuita Menekültszolgálat támogatja.

A menekült gyerekek nyelvi és szociokulturális integrációja előmozdításának fontos elemei a sokszínű és változatos színterű foglalkozások, amelyek hétköznaponként 13:30 és 15:40 között zajlanak.

A foglalkozások tevékenységtípusai között megtalálhatók a kulturális hagyományt bemutató kézműves és egyéb művészeti tevékenységek, a nyelv és a társas érintkezés módozatainak elsajátítását célzó játékos foglalkozások, továbbá szaktárgyi korrepetációk is. A jövőben tervezzük múzeumpedagógiai foglalkozások, a főváros történelmi emlékhelyeinek megismerését segítő látogatások, illetve a drámapedagógia eszközeit is felhasználó kiscsoportos foglalkozások bevezetését is.

A JMSZ olyan elkötelezett és kreatív önkénteseket keres, akik be tudnának kapcsolódni a Patronában tanuló menekült gyerekek számára szervezett délutáni foglalkozások megvalósításába.

Azokat várjuk, akik

 • jó szervezőképességűek
 • testhez állónak érzik az önálló munkavégzést
 • elfogadóak és empatikusak
 • az interkulturális szemléletet magukénak érzik
 • rugalmasak
 • hosszabb távon elköteleződek (egy iskolai félévet el tudnak vállalni)
 • jártasak:
  • készségfejlesztő foglalkozásokban, ezek módszereit alkalmazni tudják, vagy
  • irodalmi, magyar nyelvi, történelmi és kulturális foglalkozások szervezésében és megtartásában, vagy
  • drámapedagógia foglalkozások levezetésében, illetve
  • az oktatási módszerek széles spektrumát alkalmazzák munkájuk során.

Pedagógiai vagy pszichológiai végzettség és tapasztalat, illetve pedagógiai vagy pszichológiai tanulmányok folytatása előnyt jelent. Nyugdíjas pedagógusok jelentkezését is örömmel fogadjuk.

 

2. Szabadidős tevékenységek megvalósítására: az úszástudás és vízbiztonság megszerzése céljából 4 általános iskolás korú menekült tanuló hamarosan úszóiskolába fog járni szombat délelőttönként. Segítséget jelentene a családoknak a gyerekek úszóiskolába való elkísérése. Ide egy fő jelentkezését várjuk.

3. Az iskolában tanuló gyerekek családjainak mentorálásában: (Itt a francia nyelvtudás nélkülözhetetlen.) az általunk kísért családnak szüksége lenne olyan segítő(k)re, aki(k) esetenként melléjük tud(nak) állni a hétköznapi problémák megoldásában, bizonyos hivatalos ügyek elintézésében. Mivel a család tagjai csak francia nyelven képesek megértetni magukat, komoly nehézséget jelent számukra minden olyan lépés megtétele, amely a többségi társadalom tagjaival történő interakcióval jár. Itt fontos lenne az önkéntes rugalmassága, ám meg kell jegyezni, hogy minden egyes apró lépésben való segítség nagyon sokat jelent a család számára.

 

Frissítve: 2017. március 08.